Автор Тема: HP vs Torque  (Прочитано 87064 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: HP vs Torque
« Одговори #315 на: 08 Февруари 2015, 16:05:35 pm »
На колку вртежи е при 120км/ч во 6-та?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #316 на: 08 Февруари 2015, 16:08:10 pm »
Maксималната брзина на 1.5дци е 230кмч (мислам? потврда?)

!

тоа ваљда зависи од колата и мењачот, не само од моторот. Во некое замислено супераеродинамично возило со однос во последен степен напренос 0.6:1 можда и може 230, но кај кокошарникот сигурно не е, не е ни приближно :)
Која би била брзината на возилото при 4400рпм во 6та брзина? Тоа е прашањето.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #317 на: 08 Февруари 2015, 16:22:05 pm »
На колку вртежи е при 120км/ч во 6-та?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43939
  • Il Moderatore
« Одговори #318 на: 08 Февруари 2015, 16:25:42 pm »
QQ според видеово оди 3500 вртежи 160 во последната брзина. Тоа значи дека 21,875 вртежи за 1км/ч му се потребни. при 4000 вртежи (крајот на употребливоста) оди 183 км/ч.

https://www.youtube.com/watch?v=btk_Kc5dDO4

Тука некаде е и алфа 166 2.0 во 4-та брзина според ова видео - при крајот на употребливит вртежи 6800 некаде:
https://www.youtube.com/watch?v=65eySNZKfF0

Затоа ја сметам валидна спордбата на алфа во 4-та брзина со qq во последна брзина. Затоа што во тие брзински однси, алфата и кашкаито постигнуваат иста крајна брзина, значи може да ги мериме и споредуваме и во било кој друг брзински опсег во соодветните избрани брзински односи (алфа 4-та, кашкаи 6-та).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #319 на: 08 Февруари 2015, 16:30:26 pm »
Затоа ја сметам валидна спордбата на алфа во 4-та брзина со qq во последна брзина.

:)

бреее, многу те чепна тоа што реков дека кокошарникот слично ме лепи за седиште ко алфа ѓете, а? ајде ајде, се ќе биде во ред, не е тоа никаква трагедија

нема потреба од вакви... споредби... за да покажеш нешто што никој не го спори - дека алфата има повеќе максимални коњи. тоа воопшто ниту беше, ниту некогаш ќе биде тема на дискусија. тоа е каталошки податок кој може да се прочита.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #320 на: 08 Февруари 2015, 16:31:45 pm »
Види, при забрзувањее од 60 до 80, кој има повеќе коњи? И зошто кашкаито е поспоро при горепоставените услови?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #321 на: 08 Февруари 2015, 16:32:43 pm »
Види, при забрзувањее од 60 до 80, кој има повеќе коњи?

Зависи у која брзина сме. Ако сме и ја и ти у шеста - тука некаде сме.

И зошто кашкаито е поспоро при горепоставените услови?

ти у 4-та а ја у 6-та? Пред се затоа што е у повисок степен на пренос.

ЕДИТ Сериозно ме прашуваш зошто кола понизок степен на пренос забрзува подобро од кола у повисок степен на пренос??

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #322 на: 08 Февруари 2015, 16:35:04 pm »
Види Филип, со тоа што го ставам кашкаито во поголем степен на пренос, само го доведувам во состојба да може да постигне исто што и алфата. Значи ги изедначувам максималните брзини на моторите со максималните брзини на пат. Практично она што Vasil го направи со графиците. Тешко ти е тоа да го разбереш, те гледам. Ама пробај со сета сила да разбереш зошто сакам да ги доведам моторите при макс вртежи да да имаат иста крајна брзина. Не би било пристојно да те прашам „за колку време стига кашкаито од 180 до 210“, затоа што не стига. Или за да стигне, ќе му треба 9-та брзина со онаков мењач.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #323 на: 08 Февруари 2015, 16:35:42 pm »
Недела е, олабавете се малку :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #324 на: 08 Февруари 2015, 16:39:22 pm »
Тешко ти е тоа да го разбереш, те гледам.

Што ми е тешко да разберам бе сики? дека алфа гете има поише коњи од 1.5 дци? Сериозно сметаш дека тоа не го разбирам? Сериозно мислиш дека не разбирам како степените на пренос го трансформираат моментот од радилица во момент на погонските тркала?

ТЕБЕ ти е тешко да разбереш дека при нормално, секојдневно возење кокошарникот лепи за седиште слично ко алфа гете. Уствари, со мозокот разбираш, ама срцето неќе да ти прифати.

Ама пробај со сета сила да разбереш зошто сакам да ги доведам моторите при макс вртежи да да имаат иста крајна брзина.

Пробувам. Разбирам.

Која е релевантноста на таа споредба? Кога практично ќе возиш 180 у четврта? Никогаш.

У пракса и ја и ти ќе мењаме степен на пренос на годе-долу исти брзини. ОД 80-90 нагоре и ја и ти сме у шеста.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #325 на: 08 Февруари 2015, 16:43:05 pm »
Според видеaтa QQ при 4600 вртежи би одело 216км/ч, a Алфата 225км/ч при 6750 вртежи. Не се баш толку различни. Нешто слично зборат и графиците, 10% предност за бензинецот во нискиот опсег.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #326 на: 08 Февруари 2015, 16:43:53 pm »
Симо, ако и ја и ти возиме 90 у шеста и стиснеме со педала до под, слично ќе не залепи за седиштето. Единствената разлика е што лепењето кај мене ќе престане порано (на окол 180) а кај тебе ќе продужи да лепи до 200+.

Не се баш толку различни. Нешто слично зборат и графиците, 10% предност за бензинецот во нискиот опсег.

Дали, Васил, сметаш дека моето тврдење дека при нормално возење слично лепат за седиште е смешно и дека припаѓа во „легендарни постови“?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
« Одговори #327 на: 08 Февруари 2015, 16:46:21 pm »
Според видеaтa QQ при 4600 вртежи би одело 216км/ч, a Алфата 225км/ч при 6750 вртежи. Не се баш толку различни. Нешто слично зборат и графиците, 10% предност за бензинецот во нискиот опсег.

И јас тоа сакам да доловам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #328 на: 08 Февруари 2015, 16:49:33 pm »
@FilipV, Гледам треба пак од поново:

1. Погледни го графикот на Vasil, тој ги става i изедначува на график кривите на торк од 0 вртежи до MAX-rpm.
2. За да го пренесеме тоа на пат, значи дека треба на двете возила да ги изедначиме V-max и Max-rpm на моторите.
3. Тоа се случува, ако избереме слични степени на пренос при кои при максимални вртежи на двата мотори се постигнуваат исти брзини. Со тоа сме направиле, на пример, qq i alfa  да имаат постојано исти брини при max-rpm/2, max-rpm/4, max-rpm/8 итн.
4. Со тоа сме постигнале директна спореба на моторите при вршење на иста работа. Без разлика дали се работи за забрзување од 20-50, 40-60, 100-180... Значи, не станува збор само за максималната снага. Туку станува збор за целокупниот работен режим на моторот. Иако теоретски кашкаито има повеќе торк, тој торк не може практично да го покаже, зошто кога ќе го претрвориш во сила, заради малиот број на вртежи на моторот не може да изврши исто работа како и помалку торки моторот од алфата.

Се надевам дека сега поубаво разбра зошто е потребно да се изедначат в-макс и рпм-макс на двете возила, ако сакаш да ги споредуваш правилно.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #329 на: 08 Февруари 2015, 16:50:36 pm »
Види Филип, со тоа што го ставам кашкаито во поголем степен на пренос, само го доведувам во состојба да може да постигне исто што и алфата. Значи ги изедначувам максималните брзини на моторите со максималните брзини на пат. Практично она што Vasil го направи со графиците. Тешко ти е тоа да го разбереш, те гледам. Ама пробај со сета сила да разбереш зошто сакам да ги доведам моторите при макс вртежи да да имаат иста крајна брзина. Не би било пристојно да те прашам „за колку време стига кашкаито од 180 до 210“, затоа што не стига. Или за да стигне, ќе му треба 9-та брзина со онаков мењач.
Podobro objasneto A M I N