Автор Тема: HP vs Torque  (Прочитано 83857 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: HP vs Torque
« Одговори #330 на: 08 Февруари 2015, 16:51:22 pm »
Иако теоретски кашкаито има повеќе торк, тој торк не може практично да го покаже, зошто кога ќе го претрвориш во сила, заради малиот број на вртежи на моторот не може да изврши исто работа како и помалку торки моторот од алфата.

Разбирам. Однсот момент-вртежи-снага многу добро ги разбирам. И ти разбираш дека ја го разбирам, само правиш шоу.

А сега ти разбери дека кога на семафори стискам прва-втора-трета - и притоа менувам брзина пред да забегам у највисоките вртежи - слично лепат за седиште. И, да, го разбираш ти ова, само неќеш да признаеш.

Ја ти признавам дека алфа ѓете е помоќна и побрза. Ти признај дека при нормално возење слично лепат за седиште и двете.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #331 на: 08 Февруари 2015, 16:55:03 pm »
:D  Смешки  :D Ок, слично лепат, но јас при тоа слично лепење сум стигнал до 80, ти до 60 на сат.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #332 на: 08 Февруари 2015, 16:56:25 pm »
не, во секојдневно возење на отприлика иста брзина менуваме брзини. Намерно се така направени менувачите.

Ако се тркаме - ќе менуваш подоцна - и ќе ме претркаш значајно (duh!) Ама при нормално возење - на иста брзина мењаме степени на пренос. На слична брзина и ја и ти убацуваме у втора, трета... И слично ни лепат за седиште колите, што е евидентно од графиците.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #333 на: 08 Февруари 2015, 17:01:59 pm »
V макс и Vмакс рпм се изедначени кога и двете се во 6та брзина.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #334 на: 08 Февруари 2015, 17:10:35 pm »
Не се баш толку различни. Нешто слично зборат и графиците, 10% предност за бензинецот во нискиот опсег.

Дали, Васил, сметаш дека моето тврдење дека при нормално возење слично лепат за седиште е смешно и дека припаѓа во „легендарни постови“?

Еве го мислењето:
Дали проба да менуваш брзини со обртометар близу 7.000рпм?

Не. Докај пет-пет-и-нешто-шес ја стиснав дватрипати. Убаво тегне, слично на кокошарникот на 3-4000, можда малце подобро.

Кога Qq е на 3-4000 не се баш слични. Доколку тој 3-4000 опсег што го опишуваш е на Алфата, тогаш е слично.

Не е битно, не ви е првпат да се расправате за вакви работи. Требаше до сега да навикнете на вакви буцкања.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #335 на: 08 Февруари 2015, 17:15:38 pm »
Кога Qq е на 3-4000 не се баш слични. Доколку тој 3-4000 опсег што го опишуваш е на Алфата, тогаш е слично.

На алфата пишав до колку.

Субјективната разлика во лепешката е минимална. Тоа е тоа мање-више.

ЕДИТ

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,12240.0.html

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #336 на: 08 Февруари 2015, 17:35:44 pm »
Има начин да се реши ова. Седнуваме во кола, пуштаме Г сензор на телефон и ќе ја споредиме сличноста.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #337 на: 08 Февруари 2015, 17:43:36 pm »
Да.

џи сензорот ќе покажува слични вредности, само кај симо ќе траат подолго. Иначе таа е лепешката.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #338 на: 08 Февруари 2015, 18:57:59 pm »
V макс и Vмакс рпм се изедначени кога и двете се во 6та брзина.

Не, алфата иматеоретска Vmax од 245-250 km/ч во 6-та брзина, при 7000 вртежи. Кашкаито има далеку помал теоретски в-макс при 4000 или 4500 рпм во 6-та.
« Последно менување: 08 Февруари 2015, 19:27:12 pm Simo - Carrier166 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859
« Одговори #339 на: 08 Февруари 2015, 19:22:38 pm »
Некако ми се вртите во круг со објаснување. Торкот е повлекување а забрзувањето е диктирано и од кс во тој даден дијапазон на вртежи. Bhp/rpm ви е добар график исто така

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #340 на: 08 Февруари 2015, 22:53:27 pm »
Еве како е алфа  во 6-та:
Еве вегенот  :D
Мене ми е поважен вртежниот момент, пошто најчесто возам у опсегот на вртежи каде што тој е максимален (1800-3000)...
Инаку имањаков јас потполно го сваќам што сака да каже, т.е да се изразам како него:
Еве во споредбава со алфава до 4000 врт. имам повеќе коњи и поголем врт. момент од нејзе, ама тоа не значи дека алфата е послаба, може Симо си ја тера низ град, по автопат и по стража од 4000-7000 врт.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5011
  • The Spartan General
« Одговори #341 на: 08 Февруари 2015, 23:19:05 pm »
Симо, зошто забрзуваш со темпомат, а не со педала за гас?  ;D ;D ;D

Зошто со такви финти сакаш да го девалвираш кашкаито?  :P :P
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #342 на: 08 Февруари 2015, 23:24:56 pm »
Мислиш дека само ти си седнал зад 1.9 TDi? Видеово е снимано по низбрдица.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #343 на: 08 Февруари 2015, 23:52:15 pm »
Зошто со такви финти сакаш да го девалвираш кашкаито?  :P :P

ја не знам како уопште влегоа у натпрвар алфата и кашкаито, кога само бегло необавезно без тотално никакво системско истражување површно искоментирав дека од семафор до семафор без забегување у максимални вртежи - слично ме лепеле за седиште. Тоа требаше да биде информативен, не провокаторски пост. Но, ете, симо ни е суперсензитивен кога нешто ќе се спореди со алфа бензинец во било кој контекст, а не па кога не-дај-боже тоа е таму некој си геј квазитеренец со малолитражен тракторски мотор. Blasphemy! Burn!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #344 на: 09 Февруари 2015, 00:00:46 am »
Батка, ако немаш брзо-шифтачки мењач како DSG или Tiptronic џабе кашкаито ти е боље од Алфа-турбо. Пак те јаде од семафор до семафор. Јебига, проклета реалносС.