Автор Тема: Alfa Romeo vs Everything Else!  (Прочитано 1289428 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29668
    • CARclub.mk
Одг: Alfa Romeo vs Everything Else!
« Одговори #4290 на: 13 Септември 2013, 23:16:31 pm »
Мене Џулиетата ми изгледа чудно и непропорционално.

Од друга страна, батали ги концептите. Секој може да направи интересн концепт, ама сериските модели се сосема друга приказна. Неколку пати сум го кажал моето мислење дека последните убави Алфи беа 159, Брера и 8Ц Компетиционе (да ми работеше стариот блог, ќе ви покажев пост наменет конкретно за таа кола). Ама од кога се испопалија луѓе по 8Ц а овие брже-боље (неуспешно) го пренесоа тој дизајн на сите модели - прво со МиТо (кое од позади изгледа убаво, ама од напред е ко збунет скакулец) па после и со Џулиета..

Од ова..

Кон ова..

Биди искрен и кажи дали ова е или не е сериозен чекор назад, барем во поглед на дизајн?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43715
  • Il Moderatore
« Одговори #4291 на: 13 Септември 2013, 23:36:25 pm »
Не е ниту чекор напред, ниту чекор назад. Овдека се работи за друг правец, друг начин на размислување, за разлика од оноа што беше од 2002 до 2009. За разлика од „германскиот“ пристап на „еволутивен“ дизајн, тука имаш револуционен пристап. Напуштање на она што било, и барање на дизајнерски решенија кои се различни од претходните. Секако, тоа носи повеќе ризици од „еволутивното“ размислување, како на пример mito, кое и не е така лошо, но ајде, може да го земеме како ризик,  но и прекрасни возила како 8c, giulietta, и 4c.
Кога веќе го „трљаме“ голф на нос, тогаш тука веќе нема што да ти се допаѓа во дизајнот или да не ти се допаѓа. Само го гледаш и си викаш „тоа е голф“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29668
    • CARclub.mk
« Одговори #4292 на: 13 Септември 2013, 23:53:19 pm »
Bullshit. ;D

Ако еден дизајнерски правец е различен од друг (конкретно за коли), тоа значи дека не можеме да ги споредуваме? Мерцедес имаше ружна А-класа, сега има убава А-класа. Дизајните, па и филозофиите зад двете генерации се комплетно различни, но комотно можеме да кажеме дека сегашната А-класа е значително поубава од минатата А-класа. Зашто да не можеме да кажеме дека Џулиета е значително поружна од 159?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4293 на: 14 Септември 2013, 00:03:37 am »

Ти можеш да кажеш што сакаш за џулиетата, ама погрешно е да кажеш дека е напред или назад дизајнерски во однос на 159, бидејќи фаќа различна дизајнерска насока. Може да кажеш дека дизајнот не ти се допаѓа во однос на 159 или општо дека не ти се допаѓа и тоа е во ред.

Дизајнерскиот правец кој што сега го тера Алфа ќе еволуира низ неколку модели, потоа ќе преминат на друг. Можеби и веќе се спремаат, бидејќи овој правец наближува до 10-тата година.

Исто е и со мерцедесовата А класа. Пробаа моноволуменски дизајн низ две генерации и по некој фејслифт, видоа дека треба да мењаат, па свртеа на класичен хеч. Се заебаа со седанот. Дизајнерскиот скок на CLA не е така успешен според мене како на самата А класа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
« Одговори #4294 на: 14 Септември 2013, 00:11:04 am »
159  e bar 50 pati poubava od dzulietata. 159  e seriozno ubava kola.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4295 на: 14 Септември 2013, 00:19:44 am »
Giulietta-ta е сериозно убава кола. Тоа не го велам само јас, тоа го велат и многу порелевантни субјекти. Меѓу другите, дури и германски AutoBild има дадено признание за дизајнот на Giulietta-ta. Или уште подобро, погледнете во која конкуренција беше аутото:

http://www.perrys.co.uk/car-news/articles/2011/02/alfa-takes-on-supercars-with-new-giulietta-2813.php#.UjOPtT_hdpM

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4296 на: 14 Септември 2013, 00:24:00 am »
Џулиетата е супер. Митото не баш од позади. Задницата на Митото во споредба со предницата е исто како и кај твингото, задници од други возила.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #4297 на: 14 Септември 2013, 01:48:04 am »
Alfa 159 е веројатно најубавата семејна лимузина што некад се појавила во авто-индустријата. А исто така, веројатно и ќе си остане, пошто тешко дека некој друг ќе успее да склопи такво ремек дело од кола.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16719
  • Keep it 100
« Одговори #4298 на: 14 Септември 2013, 01:55:30 am »
^Ова може и да се воведе како закон на форумов!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20114
« Одговори #4299 на: 14 Септември 2013, 02:12:04 am »
Еве од мене сликано на собирот на Борис Трајковски што беше.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #4300 на: 14 Септември 2013, 02:30:11 am »
јас инаку, денес си ја видов алфата што ја средував... УДРЕНА... штета... толку труд и мака за да ја закова во комбе...

а плус типот ми рече дека од необјасниви причини алфата почнала да троши по 1 литро уље на 200 километри... тоа е многу... тоа е стварно многу дури и за алфа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #4301 на: 14 Септември 2013, 02:34:19 am »
Мене Џулиетата ми изгледа чудно и непропорционално.

Од друга страна, батали ги концептите. Секој може да направи интересн концепт, ама сериските модели се сосема друга приказна. Неколку пати сум го кажал моето мислење дека последните убави Алфи беа 159, Брера и 8Ц Компетиционе (да ми работеше стариот блог, ќе ви покажев пост наменет конкретно за таа кола). Ама од кога се испопалија луѓе по 8Ц а овие брже-боље (неуспешно) го пренесоа тој дизајн на сите модели - прво со МиТо (кое од позади изгледа убаво, ама од напред е ко збунет скакулец) па после и со Џулиета..

Од ова..

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Кон ова..

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Биди искрен и кажи дали ова е или не е сериозен чекор назад, барем во поглед на дизајн?
Ова е маратон назад, а не чекор. 159 е бај фар надпросечно изгледајуча кола, а другата е бај фар подпросечна предница на денешницата.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4302 на: 14 Септември 2013, 08:34:43 am »
Како ли само влегла во изборот за најдобаро дизајниран автомобил, „слепци“ автоиндустриски, што ли ставаат во конкуренција, мора да е со врски! :)

Јас разбирам дека на некого може да не му е по кејф, ама ако некои релевантни фаци викаат дека заслужува дизајнот да биде јавно признаен како, во најмала рака, одличен (конкуренција од 8 најдобро дизајнирани), или најдобар (за аудтобилд и ред други автомобилски списанија), тогаш сигурно не би ја нарекол подпросечна.  Би се задржал само на тоа дека „мене лично не ми се допаѓа“. Но добро :) Јас сепак ќе се согласам со овие „слепциве“ автоиндустриски, а не со вас :) За мене Giulietta-та е прекрасен хеч и се`уште нема соодветно убав конкурент на пазарот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #4303 на: 14 Септември 2013, 09:40:31 am »
Еве овие три коли беа паркирани на улицава летоска. Различно паркирани.

Немаше човек што не се сврте по BMWто купе. Немаше.

Немаше човек што не се сврте по 159ката. Немаше.

Немаше човек што се сврте по Џулиетата. Немаше.

„Баш е убава Џулиетава од назад. Од напред за нигде.“ - беше коментарот од женска страна, за разлика од „лелеееее какво е, значи многу ми се свиѓа“, за другите две. Се е кажано, за тоа и ги пренесувам овие зборови.

А вие гледајте си како сакате. Поружна фаца здравје.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #4304 на: 14 Септември 2013, 09:45:36 am »
Ние сме биле чудни, голфот убав, џулитетата не?! ;D ;D

Jas Kalimerovci nejkum, ama ako treba da biram pomegju Kalimero i Julieta, sekogas ke go odbream Kalimeroto !

Alfa Romeo ima nekoi modeli koi se navistina ubavi, ama Julieta definitivno ne e toa, barem za mene !