Автор Тема: Интересни понуди на користени возила.  (Прочитано 4753571 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30262
    • CARclub.mk
Одг: Интересни понуди на користени возила.
« Одговори #29535 на: 27 Октомври 2025, 13:50:53 pm »
Да ама дечкото ќе продаде 20 возила и оп 2000+ € вишок ќе направи. ;D

И? Ако успее да продаде 20 возила, па заслужува мамуму.

Искрено, никогаш не го разбрав моментот со имање проблем ако некој заработи. Особено што во случајов дечкото настапува скроз транспарентно и однапред си кажува колку го есапи еврото. Па ако на Џимни му одговара, нека купува, ако не - не мора.

https://reklama5.mk/AdDetails?ad=5523724

Интересна понуда на користено возило,све добро напишано али курсот 61,8 плаќање , отиде и под 61,5...
Разликата е 117 евра или 116 (зависи по кој курс есапиш разлика), па ваљда си способен да се испазариш за толку кога купуваш кола на старо. ;)

Ја би рекол, ако 117 евра ти праат разлика на купување кола од 24.000 Евра, тогаш можеби не треба да ја купиш колата in the first place.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44575
  • Il Moderatore
« Одговори #29536 на: 27 Октомври 2025, 14:04:49 pm »
Курсот е битен, батали колата... :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 384
« Одговори #29537 на: 27 Октомври 2025, 14:13:45 pm »

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3394
  • Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD
« Одговори #29538 на: 27 Октомври 2025, 14:34:28 pm »

https://imgur.com/a/D19shAU
се зема по курс на народна банка ,ако беше така во било која банка ке беше не 61,5 туку 100 ден едно евро колку на банките им одговора.Кога купуваш или продаваш се водиш по курс на народна банка.Банка бираш само за пренос на средства.
Доктор наукa по светско признато знаење Џемс PhD

Отсутен andrej_111

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 623
« Одговори #29539 на: 27 Октомври 2025, 14:51:26 pm »
@Jimny еден ден (далеко било) доаѓаш да купиш нова Шкода кај мене. Затоа што ти си македонски граѓанин, а јас македонска фирма, плаќањето ќе го извршиш во денари.
Потоа, јас твоите денари ги правам евра (по продажен курс на ххх банка тој ден) и ја плаќам колата на Шкода. Се надевам вака ќе ти е појасно зошто се смета продажен курс.
Или втора варијанта, цената на колата ќе биде 200 евра поскапа, курсот 61,5 и сите среќни.
Aus Liebe Zum Automobil...

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 384
« Одговори #29540 на: 27 Октомври 2025, 14:55:04 pm »

се зема по курс на народна банка ,ако беше така во било која банка ке беше не 61,5 туку 100 ден едно евро колку на банките им одговора.Кога купуваш или продаваш се водиш по курс на народна банка.Банка бираш само за пренос на средства.

Тој кога ги плаќа колите во странство во евра ги плаќа по 61,8 (продажен курс на секоја банка) и затоа и тука сите плацеви/салони го имаат тој курс.
Во спротивно би имал негативна курсна разлика, купува евра по 61,8, а при продажба добива 61,5 денари за евро.
Затоа и горе напишаа, купи евра по 61,5 и плати му ја во евра, ама проблемот е што не можеш да купиш по 61,5 туку секаде ќе ти бараат по 61,8.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44575
  • Il Moderatore
« Одговори #29541 на: 27 Октомври 2025, 14:55:25 pm »
ај сеа биди малце умен, и кликни на „Курсеви на Народната банка за потребите на државните органи“ на истата страна, и види го продажниот:

Сеа седни пак пред компјутер, и прашај си го џипити „зошто служи среден курс на народна банка“.
Па потоа постирај го одговорот тука, да се едуцираме сите за курсот на еврото.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15013
« Одговори #29542 на: 27 Октомври 2025, 15:34:04 pm »
Точно, јас сеа уплаќав во банка и Комерцијална го зеде средниот курс 61.86 :)

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #29543 на: 27 Октомври 2025, 16:02:57 pm »
ај сеа биди малце умен, и кликни на „Курсеви на Народната банка за потребите на државните органи“ на истата страна, и види го продажниот:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Сеа седни пак пред компјутер, и прашај си го џипити „зошто служи среден курс на народна банка“.
Па потоа постирај го одговорот тука, да се едуцираме сите за курсот на еврото.

Ке ме натераш у беља бившата ми е финансов во една од банките кај нас што работеше па сеа ме тераш у беља... да вртам но од тоа што /знам/
Продажбата и купувањето, според законите, се одвиваат по среден курс на Народна банка на Република Македонија на тој ден кога се извршува уплатата.
Ова не сум го јас измислил – така стои по закон.(Кој закон да бараме закон и ке го најдеме)

Значи, да појасниме:
Купување и продавање се врши по среден курс на НБРМ.
Ни по продажен, ни по куповен – туку по среден курс, тоа јасно го вели законот.

Ама кај нас, кој како си милува, така си пресметува.
И пак доаѓаме на истото – врти сучи, 61,5 денари – и за купување, и за продавање.
Многу ретко знае да се покачи или да падне горе доле тој е нека биде 61,5 ни по тебе ни по мене

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #29544 на: 27 Октомври 2025, 16:08:52 pm »

Тој кога ги плаќа колите во странство во евра ги плаќа по 61,8 (продажен курс на секоја банка) и затоа и тука сите плацеви/салони го имаат тој курс.
Во спротивно би имал негативна курсна разлика, купува евра по 61,8, а при продажба добива 61,5 денари за евро.
Затоа и горе напишаа, купи евра по 61,5 и плати му ја во евра, ама проблемот е што не можеш да купиш по 61,5 туку секаде ќе ти бараат по 61,8.

Он може да купи и по 62, и по 61 – тоа си е негово право.
Јас, како купувач, си ги знам моите права. Постојат и попаметни од мене – има адвокати, банкари, гувернер... Сè е достапно денес, и многу едноставно.

Мене воопшто не ме интересира по која цена тој купил, туку како со мене ќе се договори. Впрочем, така е за сè во животот – сè е прашање на договор.

Нека ми докаже дека треба да биде 61,8 – по било кои законски основи – и јас ќе платам.
Зборуваме за конкретен ден, на пример денес: ако сите параметри утврдат дека курсот е 61,8, немам никаков проблем.
Но ако тоа е само нечија идеја, нечија „математика“ за да се вклопи во своја сметка – е, тоа веќе не оди така.

Да не се правиме блесави – доста е.
Многу фирмаши и деловни луѓе знаат дека сум во право, но океј – отвараме очи и учиме нешто ново.

Спортски поздрав, друже!
Никаква негатива – ни кон тебе, ни кон било кого.
Само појаснување на разноразни теми, да се разбереме подобро.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #29545 на: 27 Октомври 2025, 16:16:24 pm »
@Jimny еден ден (далеко било) доаѓаш да купиш нова Шкода кај мене. Затоа што ти си македонски граѓанин, а јас македонска фирма, плаќањето ќе го извршиш во денари.
Потоа, јас твоите денари ги правам евра (по продажен курс на ххх банка тој ден) и ја плаќам колата на Шкода. Се надевам вака ќе ти е појасно зошто се смета продажен курс.
Или втора варијанта, цената на колата ќе биде 200 евра поскапа, курсот 61,5 и сите среќни.
Ова го прават паметни луѓе – оние што знаат како оди работата со продажба и со муштерии.
Поздрав, да си жив и здрав!

Оваа втора варијанта е поиздржлива и реална, и во право си – немам ништо против тие 200 евра, ако знаеш како да ги извадиш и по курс 61,5.
Тоа се вика искуство, знаење и мангуп култура+Плус на сето тоа ке бидеш почастен да знаеш се што има у продажба и што ке видиш но комент...

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4454
« Одговори #29546 на: 27 Октомври 2025, 16:19:05 pm »
Џимка, еве што вика четџпт5ка:
Не најдов конкретна законска одредба во Народна банка на Република Северна Македонија (НБРСМ) или во законите за недвижности која обврзува дека при купопродажба на стан чија цена е исказана во евра, прерасметката треба да се врши според одреден курс на НБРСМ.

Еве што можеме да извлечеме:

Законот не содржи специјална норма која дава правило „по кој курс на НБРСМ се пресметува преведувањето на евра во денари“ за трансакција на недвижност (најмалку не најдов таква јасна одредба).

Постои практика во други правни акти (на пр., одлуки на судови, дисциплински комисии) каде се цитира „денарска противвредност по среден курс на НБРСМ на денот на …“.
pravda.gov.mk
+1

На пример: при извршување на недвижност: „…по среден курс на НБРСМ на денот на продажбата“ се наведува.
kirm.mk

Но таа практика не значи дека е законска норма, а само укажува како се постапува во одредени случаи.

Заклучок: Да — можеби се применува среден курс на НБРСМ како пракса при пресметка, но не можам да потврдам дека тоа е обврзувачки утврдено со закон за секоја купопродажба на стан.

Ако сакаш, можам да провернам дали постои подзаконски акт (правилник или министерска уредба) кој го регулира точно ова прашање (курсот при купопродажба на недвижности). Дали би сакал тоа?
Не најдов подзаконски акт кој експлицитно пропишува дека практиката на пресметка на вредноста на купопродажба на недвижност кога цената е исказана во евра мора да се врши по среден курс на Народна банка на Република Северна Македонија (НБРСМ).

Еве што пронајдов:

НБРСМ објавува курсна листа со среден курс за евра и другите валути.
nbrm.mk
+1

Во едно образложение/информативен текст се препорачува страни договорно да одредат „по кој курс“ ќе се плати ако цената е исказана во евра – на пример: „…договорете се дали … ќе ја исплатите во денарска противвредност по среден курс на НБРСМ на денот на плаќањето или по некој друг курс (на пр. 61,5 ден./евро, 62,0 ден./евро)“.
Адвокат Тамара Славеска Апостоловски

Нема пронајдена одредба во легислатива која да го обврзува таквото пресметување исклучиво „по среден курс на НБРСМ на денот на исплата“ како законска норма применлива за сите случаи.

Заклучок: Иако практиката често е да се користи среден курс на НБРСМ (или да се утврди курс самостојно во договорот), тоа досега не можам да потврдам како обврзувачка законска норма.

Доста е трошење на ресурси за ова прашање мислам :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7629
« Одговори #29547 на: 27 Октомври 2025, 16:36:32 pm »
Сега ги гледав купопродажните договори за становите, во едниот стои среден курс на НБРМ од 61,69, во другиот стои среден курс на ден на уплата. Така да, дефинитивно пишува по среден курс на НБРМ.

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #29548 на: 27 Октомври 2025, 16:38:22 pm »
Многу сум среќен што придонесувам повеќето да се оформат преку оваа платформа во најразлични области, вклучувајќи ја и АИ алатката на форумот која е од вклучно влијание за човекот која ке биде нормално за кратко време мора да го пратиме времето и нештата кои се од круцијална важност.Веќе по судови во америка има АИ адвокати каде се во одбрана на клиентот се вклучува на зоом и те брани  и одговара.Албаниа веќе има своја министерка.Кога нема фајде од човек и добробит во одредени треба да се применува тоа доброто.Кога професор потфрлил во школа да го научи каде иде запирка,каде извичник тука е АИ и мора да се црпи друга енергија и да се создаваат други платформи бидејки АИ веќе е се од народна банка,форум,доктор...Поззз брату тоа е тоа појаснивме многу работи во кратки црти каде така наречени професори или лајф коучи добри би наплатиле..

Отсутен Jimny

• Сениор
« Одговори #29549 на: 27 Октомври 2025, 16:39:58 pm »
Сега ги гледав купопродажните договори за становите, во едниот стои среден курс на НБРМ од 61,69, во другиот стои среден курс на ден на уплата. Така да, дефинитивно пишува по среден курс на НБРМ.
Исто е и кај мене ја пред 2 месеци на ден на уплата ми излезе 61,70, на тој ден денеска е 61,53 во глобала е тој 61,5 точно знам што зборам ама ајде.. тоа е што е на ситни 100,200 евра луѓе не гледат ама јас сакам да отворам очи.И секогаш ама секогаш уплата оди по среден курс