Автор Тема: Андроид Апликации и Телефони  (Прочитано 1439315 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8368
  • Плинаш!!!
Одг: Андроид Апликации и Телефони
« Одговори #7185 на: 06 Февруари 2018, 00:08:13 am »
Vlarce-Vectra ме разбра што сакав да кажам. А Tesla е жив пример дека не ги разбира работите.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

@ZilePunto

Како прво јас не ги разбирам работите, се согласувам со тоа. Точно е.
Благодарам на лугето како Миле, Симо, Веле и остали (многу ве има) што ми помогнале.
Како второ рам (работна меморија) и ром (внатрешна меморија) се различни работи.
Рам е активна, ром е пасивна.
Како трето, прочитај што напиша влатче-вектра, а што напишав јас. Ако не ти е јасно
прашај, не јадеме.
Влатко напиша:

Nese moabetite retardirani vo pravo e zile punto. Ima narod koj pojma nema od telefoni ne se site strucnjaci kako nas ovdeka. Odat u salon zima telefon na pretplata od ovie 1 den sto gi davaat 1gb ram i 8gb memorija i uste prviot update koga kje go upali doma na wifi i mu se azuriraat aplikaciite otide memorijata i posle koci, secka, sporo otvara.
@ZilePunto
Да ти појаснам сеа: Кога инсталираш апликации, кога ажурираш апликации, песни, слики, итн се тоа се складира во Ром меморијата.
Јас имам телефон од 512мб со 4гб ром (не сум сигурен за ромот) па еве пу,пу не закочил. Ама мене телефонот ми е за разговор, 2/3 слики на ден, на месинџер нешто и толку.
Телефоните им кочат затоа што апликациите бараат рам меморија. Со самото палење на инста,фб,твитер се полни рамот и телефонот крашнува.

Е сеа да се појаснам за мојот коментар во стилот на 32 gb sd.
Еве имам 8гб меморија, телефонот има пр: 400-песни, 20 филма и полна меморија, односно преостануваат уште 300mb празна меморија.
Кое е чарето знаеш?
Или да отидеш на play-store па да ги исклучиш апдејтите, или да купиш сд картичка.
Што мислиш новиве телефони онака се 4/64 (рам/ром).
Јас решението го најдов во 8гб сд картичка.

Доколку нешто од ова не е точно, слободно исправете ме.
Човек учи дур е жив, сем Македонецот се знае од раѓање. :D
Значи пак дојдовме на моето. Кога се продава телефон во салон треба детално да бидат објаснети спецификациите за да немора да ги бара симо, миле, петко, јанко и станко за да му објаснат кое што значи.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #7186 на: 06 Февруари 2018, 00:11:05 am »
Во тој случај, дали треба да има исто појаснување и за компјутерите дека секогаш 2 гб РАМ ке ти црпи виндоусот и нема во никој случај да имаш на располагање онолку рам колку што ти пишува во спецификациите и во гарантниот лист ?

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #7187 на: 06 Февруари 2018, 07:02:52 am »
Денес купив Р10, ќе го користам како втор телефон, се надевам ќе слика добро
Провери да не ти го продале со два гигабајти РАМ веќе наполнети. :D

Па замисли не му кажале. Пушти тужба. ;D

@ZilePunto во ред,како што кажа ти така е. Не оти разбра нешто што напишав.
Edit: Да не полниме џабе страни ќе пробам да се дојаснам.
Муабетот што го почнавте е глуп, апсурден.
И мојата реплика се однесуваше на Влатко, како да ја зголеми меморијата.(со сд картица).
Дали јас не знам што пишувам (можно е), дали ти не знаеш ништо па инат тераш, не знам.
« Последно менување: 06 Февруари 2018, 08:44:45 am Tesla »
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7188 на: 06 Февруари 2018, 11:28:47 am »
Не, не терам инат и многу добро знам што пишувам. Сега ке пробам да ти ги појаснам некои работи! Кога купуваш телефон ти ги пишува следните спецификации:

Каде што пишува memory:
Tоа ти означува колку рам меморија има телефонот. Со секоја инсталирана апликација тој рам се полни бидејки апликацијата користи рам (кеш меморија) за да работи. Кога ке дојде рамот пред крај, почнуваат апликациите да крашуваат(да се затвараат сами или воопшто да не се отвараат) Исто и андроидот користи дел од рам меморијата за да работи.

Каде што ти пишува Storage:

Тоа ти го означува слободниот простор во телефонот (како хард дискот на компјутер) Во нашиов случај имаме слободен простор од 11гб. Но овие 11гб се без инсталиран андроид. Андроидот за да се инсталира од прилика поребни му се 8гб и во нашиов случај остануваат само 3гб слободен простор. Во тој слободен простор имаш системски апликации кој идат со самоиот андроид и неможеш да ги избришеш. кога на ова ке додадеш дека треба да да инсталираш фејсбук, тапаток, истаграм, вибер, скајп и др. остануваш без слободен простор а и без рам меморија. Телефонот ке почне сам да гаси апликации (да крашува) ке ти се појави и нотификација space low и телефонот тогаш станува нефункционален. Овој проблем како ти што викаш дека се решева со мемориска картица, јас ке ти кажам дека не се решава. Не се решава бидејки на таа мемориска картица можеш да ставиш само слики и песни а не и апликации. За делумно да го решиш проблемот треба на телефонот да му направиш Root (прогуглај малку и види што е root). Но ако го рутуваш телефонот ја губиш гаранцијата.

Се надевам дека малку ти појаснив. А тоа што спомнуваш погоре во некој пост ROM  тоа е сосема друга работа и нема врска со рамот и со слободниот простор.

Битното прашање е дали би купил ти ваков нефункционален телефон?
едит: Tesla каков телефон користош ако не е тајна?
« Последно менување: 06 Февруари 2018, 11:47:35 am ZilePunto »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7189 на: 06 Февруари 2018, 11:46:04 am »
Во тој случај, дали треба да има исто појаснување и за компјутерите дека секогаш 2 гб РАМ ке ти црпи виндоусот и нема во никој случај да имаш на располагање онолку рам колку што ти пишува во спецификациите и во гарантниот лист ?
Не мешај баби и жаби. На компјутерот во секое време можеш да надградиш рам а на телефон неможеш. И друга работа, во денешно време да го купиш најслабиот ккомпјутер што се нуди на пазарав како така ке биде функционален, а најслабиот телефон ке ти остане само за украс.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Андроид Апликации и Телефони
« Одговори #7190 на: 06 Февруари 2018, 12:03:06 pm »

Одличен е телефонот, не знам каде се гледа колку рам има реално. Има 3год гаранција само треба да го регистрирам некаде сега ќе барам каде. Има брз полнач и беше се спакувано многу добро како висока класа телефон. Ако има некаде туторијал за тоа про сликање поставете да го прочепкам.

Edit

Мене ми дале модел со две сим картици не не знам дали е полошо или не, нема да го користам како тсков секако
« Последно менување: 06 Февруари 2018, 12:13:15 pm MAPJAH »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7191 на: 06 Февруари 2018, 12:47:50 pm »
Телефонот е одличен, долго да те служи!! Имаш 4гб рам што е доволно и 64гб слободен простор што исто така е и повеке од доволно. Тоа што ти дале со две со сим картички е позитивна работа иако спомна дека нема да ја користш како опција, ама никогаш не се знае

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #7192 на: 06 Февруари 2018, 14:22:27 pm »
Скоро сите нови телефони се со опција за 2 картици, или пак SIM + microSD.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7193 на: 06 Февруари 2018, 14:25:03 pm »
јас мислев водоотпорен е ама не прочитав никаде такво нешто.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #7194 на: 06 Февруари 2018, 16:33:26 pm »
]Не мешај баби и жаби. На компјутерот во секое време можеш да надградиш рам а на телефон неможеш. И друга работа, во денешно време да го купиш најслабиот ккомпјутер што се нуди на пазарав како така ке биде функционален, а најслабиот телефон ке ти остане само за украс.

Не мешам баби и жаби, али андроид телефонот функционира идентично како и компјутер. Не е точно дека во ниту еден момент нема да имаш онолку рам колку што е декларирано ?
Јас во моментот кога ке го упалам компјутерот, немам на располагање 8 гб рам како што пишува на плочите и во спецификацијата кога го купував, туку имам 6 гб. И со тие 6 гб ги работам останатите програми.
Така да ако на телефон со 4 гб рам, 2 му црпи андроидот (кој му е оперативен систем како и виндоусот) и велите дека тој телефон треба да биде деклариран со 2 гб, тогаш и компјутеров треба да ми биде деклариран со 6 гб рам, а не 8.

А тоа што некој сака андроид телефон со 1 гб рам и тој да му ги отвора одеднаш сите можни апликации, тоа е негов проблем.
И ја сакам со стариот компјутер (со 768 мб рам и амд атлон 2.0 процесор) да работам идентично како и на сегашниов, али неможам, уште на првиот таб отворен во хром се укочува. Кој е крив што не ми појаснил како функционира рамот и зошто е битно да имаш што е можно повеќе ? Продавницата сигурно не.
Денес е многу лесно во сферата на интернетот да дознаеме за се и сешто. На крај краева сигурно би имал пријател кој користи било каков паметен телефон, па би го прашал за мислење.
Али во денешно време народот повеќе знае да работи на фејсбук, да се чекира, да става слики, сечени, со стикери со чуда отколку да отвори гугл и да напише проста реченица зошто рам меморија му е битна на андроид телефон.

Не се решава бидејки на таа мемориска картица можеш да ставиш само слики и песни а не и апликации.

Јас на мемориска картица имам одредени апликации. Значи првично се инсталираат во меморијата на телефонот, па потоа ги преместувам во мемориска картица, нормално ако е возможно. Фејсбук и месенџер како најкористени апликации може да бидат преместени на картицата.
« Последно менување: 06 Февруари 2018, 16:42:14 pm FiLo »

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #7195 на: 06 Февруари 2018, 17:47:41 pm »
Преместуваш дел од апликациите но не цели апликации, а со рут ке ги преместуваш целосно. Друг проблем е што апликацијата што тие делумно префрлена на сд може да биде нестабилна при работа и да почне да ти крашува. Башка многу апликации немаат можност за преместување.

Пак ке кажам, неможеш да споредуваш андроид и виндоус, две различни платформи се.

На тој стариот компјутер ке му ставиш виндоус 95ка и ке работи како што треба. На телефон неможеш да му ставиш андроид од пред 10 години и да работи како што треба. Има разлика и мислам дека ме сфати што сакам да кажам, без да навлагам во детали.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #7196 на: 06 Февруари 2018, 18:00:07 pm »
Сд картицата обично е и поспора за комуникација особено ако има апликации на неа. И ќе е поспоро тоа што е на неа. Воопшто не е препорачливо на Сд да стојат системски и апликативни работи туку само спор сториџ од типот на слики, музика, филмови и сличен тип на фајлови.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #7197 на: 06 Февруари 2018, 18:29:13 pm »
@ZilePunto Lenovo a369i , го имам 4-години.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore
« Одговори #7198 на: 06 Февруари 2018, 18:30:58 pm »
Кола купуваш со мотор од 200 коњи, она на тркала да ти имала 160 употребливи. Цел свет не` лаже, илуминати, мамицуим!
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Бенве сие бенве
« Одговори #7199 на: 06 Февруари 2018, 18:47:13 pm »
Дени ти како профи фотограф ај кажи ми на македонски која од кратенките во про модот на сликање што значи и дали да ги чепкам или да сликам на ауто. Гледав некои видеа ама многу сложено ми објаснуваат, а ја лаик

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

« Последно менување: 06 Февруари 2018, 19:00:07 pm MAPJAH »