Автор Тема: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...  (Прочитано 1409299 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34353
  • Таков е животот... јебига
Одг: Матични, SSD, HDD, RAM, тајминзи и рандом IT ствари...
« Одговори #12360 на: 21 Ноември 2025, 22:37:02 pm »
Постои ли софтверски начин за проверка? Резолуција 1366 пишува.

Може да му земам 3,5 / 4 илјади?

Да, тоа е тоа. 1366 х 768, значи послабиот екран. И да, би требало да можеш да му земеш 3000-4000

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1910
« Одговори #12361 на: 22 Ноември 2025, 07:44:10 am »
Ај кога прашуваме за цени... Имам за продавање А3 принтер EPSON L1800 со 6 бои со испечатени неверојатни 3.500-600 страни, од кои 5 се фотографии, 500 се слики/боенки за ќерка ми и останатите се фактури. Идејата беше да се користи за принт на постери итн ама се смени планот и ќе оди на продажба. Немам појма што цена да му барам, купен е 37.000.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9000
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #12362 на: 23 Ноември 2025, 02:49:45 am »
Докторе, интересно е, ама имам едно прашање - колку сака нека е глупаво, да расчистиме затоа што и јас не би го користел редовно...

А, повеќе верувам во тебе отколку џимниџипити :)))

Дали во случај на некористење периоди подолги од месец-два, би се случил истиот проблем со запекување на кертриџи како кај ефтините wannabe color принтери?

Ти се случило ли такво нешто?
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9000
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #12363 на: 23 Ноември 2025, 02:52:24 am »
Случајно некој да не има процесор:

Интел лга 1151 и5/и7 8-9 генерација? Да не го чекам од алиекспрес ;D

И да прашам, моментално имам 2 плочки по 8гб ддр4 рам = вкупно 16гб рам.

Дали може да ставам една нова 16ка + старата 8гб = 24гб. Или морам две нови 16ки?

Сакам и јас да апгрејдувам. Ќе имам за продавање i7 8700K - со матична Asus Z370-P и 32GB рам на 3200мхз 2x 16Gb.

Бооо, битолска работа, ми го зеде детево Адраце... :D

@Спенсер
Алфа има овој (уште еднаш конклузата: има, не ја вози), ако ти се врти умот повеќе накај i7, секако отстапувам место за лепотанов да му дадеш предност. :)

Ем, мило дете е... ако не се договорите - тука сум пак. :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3138
« Одговори #12364 на: 23 Ноември 2025, 08:26:23 am »
Докторе, интересно е, ама имам едно прашање - колку сака нека е глупаво, да расчистиме затоа што и јас не би го користел редовно...

Дали во случај на некористење периоди подолги од месец-два, би се случил истиот проблем со запекување на кертриџи како кај ефтините wannabe color принтери?

Кај Епсон ќе се запечат пошто користи пигментни бои и кертриџите се различни од главите. Ако се запечат е голем проблем.

Кај ХП кертриџот и главата се у едно и да се запечат се мењаат а и боите не се пигментни (помала шанса за запекување).

L1800 е одличен принтер btw.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44546
  • Il Moderatore
« Одговори #12365 на: 23 Ноември 2025, 09:12:37 am »

Јас го имам помалиот модел L800, A4 е, не е A3, ама истата машина е. Повеќе од 10 години го користам повремено, клининг цилкус до сега решавал проблем со неконзистетно принтање, Јас уште не сум, ама кај и да е ќе треба да се смени waste ink канистер, или како и да се вели тоа, така да моја препорака е да си го земеш принтеров ако го дава докторот :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1910
« Одговори #12366 на: 23 Ноември 2025, 11:07:52 am »

Воопшто не е глупаво, реален проблем може да биде :) Зависи колку често/ретко би го користел. Кај мене имаше дупка од 4-5 месеци и тоа во зимски период без греење што верувам дека придонесе. Чистење софтверско помогна донекаде, но не целосно. Конечно, притисокот за А4, бел принтер и built-in WiFi победи и ќе оди на продажба штом е во исправна/чиста состојба.

Кај Епсон ќе се запечат пошто користи пигментни бои и кертриџите се различни од главите. Ако се запечат е голем проблем.

Кај ХП кертриџот и главата се у едно и да се запечат се мењаат а и боите не се пигментни (помала шанса за запекување).

L1800 е одличен принтер btw.
Феноменален принтер, и за фотографија и за конверзија во DTF.

Јас го имам помалиот модел L800, A4 е, не е A3, ама истата машина е. Повеќе од 10 години го користам повремено, клининг цилкус до сега решавал проблем со неконзистетно принтање, Јас уште не сум, ама кај и да е ќе треба да се смени waste ink канистер, или како и да се вели тоа, така да моја препорака е да си го земеш принтеров ако го дава докторот :)

Колку страни имаш испечатено во тој период?

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44546
  • Il Moderatore
« Одговори #12367 на: 23 Ноември 2025, 12:59:29 pm »
Не многу, и не печатам често, не можам да стаам некоја бројка, пошто стварно одамна го имам, ама еве како за референца вториот сет мастила е при крај. Се печателе и слики и документи и сликовници и боенки и за школо и за работа, и се живо и диво што ми затребало. Многу економично за експлоатација и прекрасен фото отисок.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3115
  • Слобода или смрт
« Одговори #12368 на: 27 Ноември 2025, 09:46:09 am »
Лани ова време земав рам 64 гига ддр5 6000 за околу 300 евра.
Сега го гледам истиот мине 1000че

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 265
« Одговори #12369 на: 27 Ноември 2025, 11:03:45 am »
Ram мемориите, ССД дисковите и ХДД ќе одат уште нагоре. Компаниите се жалат дека поради AI откупено им е производството и неможат да постигнато со производоство-залихи. Со тоа си повлече и поскапување на лаптопите....

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1902
« Одговори #12370 на: 27 Ноември 2025, 11:07:47 am »
Ram мемориите, ССД дисковите и ХДД ќе одат уште нагоре. Компаниите се жалат дека поради AI откупено им е производството и неможат да постигнато со производоство-залихи. Со тоа си повлече и поскапување на лаптопите....

Не баш, компаниите произведуваат РАМ специјално за фирмите кои се бават со вештачка интелигенција и го намалуваат производството на РАМ за останатите конзумери, далеку од тоа дека не можат да постигнат, туку класичен капитализам каде што си го гледаат профитот.