Автор Тема: Во потрага по компактен СУВ  (Прочитано 61434 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
Одг: Во потрага по компактен СУВ
« Одговори #225 на: 26 Февруари 2013, 12:38:56 pm »
Сакаш да тестираш 166-ка и Стило? :D :D :D

Ја би за почеток теоретска дискусија во Наџак, нормално ако немаш ништо против за едно такво сериозно полемизирање. :)

И ракија на што е поблиску? На бензин или на дизел?

МА таман работа! Уствари дали ти мене или ја тебе, некој некому дужи ваква средба :) Ама тоа за пп остај..

Ракија до пропан/бутан е најблиску :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #226 на: 26 Февруари 2013, 12:39:41 pm »
Јас од голфот имам 3 клуча а исто увезена е.

Ти си бил во тие 10 %

;D ;D ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29719
    • CARclub.mk
« Одговори #227 на: 26 Февруари 2013, 12:40:40 pm »
Колку што знам, за продажба на возило не се плаќа данок.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #228 на: 26 Февруари 2013, 12:43:16 pm »
Не разбирам зошто ти било сумљиво бмв-то ??

1. Само еден клуч со сумњива прикаска за вториот

2. Правење проблем за префрлање на парите на трансакциска со исто сомнителна прикаска.

3. Реакција при спомнување на заложен регистар.

4. Најверојатниот одговор е од ZeroSignal ама не се замарав до толку да проверувам понатаму

Инаку бидете внимателни и при куповина на кола со странски таблици што ви велат дека ќе ја регистрираат на македонски, а сообраќајната не е на нивно име. Не би сакал да навлегувам во детали на форум, поготово што како гледам има и правници на форумот што може по детално да објаснат :) каде лежат замките
Како и да е.. Ако е нешто премногу добро да биде вистинито, најверојатно и не е вистинито :)

поздрав

Дарко

Мислам дека ова е пресудниот момент што те предомислил. Продавачот после ќе треба да плати данок за купопродажбата, што со оглед на заинтересираните купувачи некако несакал да изгуби од добивката. Инаку најсмешен момент е тоа што можеби Дарко бил единствениот купувач кој имал средства и желба да го купи возилото а другите само да се пофалат дека возеле БМВ Х1

Инаку како и 90% од увезените коли така и мојата беше без 2 клуч. Сите кога купуваат кенкаат за ова но ретко кој ќе отиде и даде 100 евра за 2 клуч и код. Јас си издвоив сума и сега сум си мирен.
Чист пример, другар после 3 месеци откога купи кола го изгуби едниот клуч. Од истата причина и јас сакав 2 клуч. Едноставно знам да го заборавам некаде.

Пази, колата е нова 45000-5000 еур. Он ја продаваше за 22000 еур. Еве, колку да ја набавил? Ајде да забегам дека го чинела 15000 еур (што нема шанси ). Прави разлика од 7000 еур на кои што како заработка треба да се плати 10% персонален данок. Тоа се 700 еур. (Играше на таа карта дека така ќе требало да плати данок). Јас му предложив да му го платам јас данокот, ама не продолжив со дискусија бидејќи сватив дека нешто не е во ред. (На сума од 22000 еур 700 еур данок ( во ситуацијава дури и претерано  како проценка на неговара заработка, веројатно и помалку), и не е некоја сума.

поздрав

Дарко

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #229 на: 26 Февруари 2013, 12:44:41 pm »

И ете една сабота наутро, ми налета на оглас BMW X1  ...

Важно дадов шанса :) , и ете не ми било пишано да возам половно :) .

Знам едно Х1 1.8D 2010 кое може да влезе во тој ценовен ранг, со помалку опрема - без кожа, ксенон, сончев кров и послаб мотор, но сигурно има 2 клуча :)
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/680683-BMW-X1-Xdrive--10
Сопственикот го познавам лично, па стојам на располагање за контакт, средба или што и да е уз кафе на мој трошок.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #230 на: 26 Февруари 2013, 12:50:24 pm »
Колку што знам, за продажба на возило не се плаќа данок.

И јас знам така.. Инаку кога го купив HR-V то (јас сум втор сопственик, го купив 3 години старо со 17000 км поминати), немаше ни еден оригинален клуч , туку два правени. Меѓутоа тоа беше така бидејќи му е провалено во куќата и се украдени (па направил два нови неоригинални). Исто ги имаше сите можни документи (фактура и сите фактури за сервиси и слично), како, кога и каде е купено (што и го проверив ). Така да воопшто не се замарав , бидејќи се гледаше дека е се чисто и го купив.

Не е репер на дали е ок или не само имање немање клуч.Има и други детали :)

поздрав

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #231 на: 26 Февруари 2013, 12:51:48 pm »

И ете една сабота наутро, ми налета на оглас BMW X1  ...

Важно дадов шанса :) , и ете не ми било пишано да возам половно :) .

Знам едно Х1 1.8D 2010 кое може да влезе во тој ценовен ранг, со помалку опрема - без кожа, ксенон, сончев кров и послаб мотор, но сигурно има 2 клуча :)
http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/680683-BMW-X1-Xdrive--10
Сопственикот го познавам лично, па стојам на располагање за контакт, средба или што и да е уз кафе на мој трошок.

Благодарам многу :) Ама јас веќе купив ново возило (во Август), со кое во моментов имам веќе 7000 поминати :)

поздрав

Дарко

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #232 на: 26 Февруари 2013, 12:56:53 pm »
... но ретко кој ќе отиде и даде 100 евра за 2 клуч и код. Јас си издвоив сума и сега сум си мирен.

Во конкретниов случај со клучот за Х1 мислам дека не би поминал со помалку од 400 евра за клучот + спарување со колата т.е. ECU-то

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43791
  • Il Moderatore
« Одговори #233 на: 26 Февруари 2013, 13:02:28 pm »
200 евра е клуч со далечинско со кодирање за стилото во АутоСК. чисто за информација. А ако ја немаш код картичката, + уште 100-тина за реиздавање.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #234 на: 26 Февруари 2013, 13:02:39 pm »
... но ретко кој ќе отиде и даде 100 евра за 2 клуч и код. Јас си издвоив сума и сега сум си мирен.

Во конкретниов случај со клучот за Х1 мислам дека не би поминал со помалку од 400 евра за клучот + спарување со колата т.е. ECU-то

Не беше проблем што нема втор клуч. Проблем беше што нема втор клуч бидејќи најверојатно некаде беше заложено. И да направев втор клуч немаше да ми значи бидејќи причината за проблемот беше друга. Исто дури и да имаше два клуча, дури не видев комплетна документација, заедно со проверка во салонот (купен бил од таму), плус заложен регистар, немаше да го купам.

поздрав

Дарко

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7067
« Одговори #235 на: 26 Февруари 2013, 13:03:10 pm »
@Simo

Прашај за Алфа да видиш ...

;D ;D ;D

@krell

сфаќам, и јас кога го поминував овој процес се мислев ама ми делуваше се ок бидејќи колата беше регистрирана итн ... да не објаснувам, и не побарав од заложен регистар, но си ставив во договорот дека продавачот (беше физичко лице, ситуирано) гарантира дека колата не е крадена, заложена оспорен било каков тип на товар под полна материјална и кривична одговорност.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #236 на: 26 Февруари 2013, 13:08:12 pm »
@Simo

;D ;D ;D

@krell

сфаќам, и јас кога го поминував овој процес се мислев ама ми делуваше се ок бидејќи колата беше регистрирана итн ... да не објаснувам, и не побарав од заложен регистар, но си ставив во договорот дека продавачот гарантира дека колата не е крадена, заложена оспорен било каков тип на товар под полна материјална и кривична одговорност.

Тоа е нормален процес што би бил во ред и за двајцата :) Јас стално велам дека би било многу лошо ако едно фино потенцијално пријателство се расипе за нешто банално ко на пример крадена или заложена кола или што и да е :)

поздрав

Дарко

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #237 на: 26 Февруари 2013, 13:24:29 pm »
@Simo

;D ;D ;D

@krell

сфаќам, и јас кога го поминував овој процес се мислев ама ми делуваше се ок бидејќи колата беше регистрирана итн ... да не објаснувам, и не побарав од заложен регистар, но си ставив во договорот дека продавачот гарантира дека колата не е крадена, заложена оспорен било каков тип на товар под полна материјална и кривична одговорност.

Тоа е нормален процес што би бил во ред и за двајцата :) Јас стално велам дека би било многу лошо ако едно фино потенцијално пријателство се расипе за нешто банално ко на пример крадена или заложена кола или што и да е :)

поздрав

Дарко

Јас побарав и веднаш добив извештај од заложен регистар дена ниту лицето сопственик ниту возилото имаат товари и мислам дека е многу пожелно сите да се осигураат, пред еуфоријата од купување на ново возило да им го замати паметот. Во денешно време многу луѓе се во состојба потенцијалното пријателство да го расипат и за 20, а тек за 20.000 евра.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14339
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #238 на: 26 Февруари 2013, 13:28:08 pm »
А и лесна и евтина процедура е да видиш дали нештото е заложено,така да остај пријателството,мирен сон да си имаш провериси.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #239 на: 26 Февруари 2013, 13:29:12 pm »
@Simo

;D ;D ;D

@krell

поздрав

Дарко

Јас побарав и веднаш добив извештај од заложен регистар дена ниту лицето сопственик ниту возилото имаат товари и мислам дека е многу пожелно сите да се осигураат, пред еуфоријата од купување на ново возило да им го замати паметот. Во денешно време многу луѓе се во состојба потенцијалното пријателство да го расипат и за 20, а тек за 20.000 евра.

Исправно :) Има пар механизми што дефинитивно треба да се направат пред давање пари.

поздрав

Дарко