Автор Тема: Цена на горива  (Прочитано 1453412 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6151
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Цена на горива
« Одговори #12030 на: 12 Ноември 2024, 20:50:08 pm »
Плинот 46 ден. денес, на Црна Река Прилеп 41.5, топ е сега засега.

Едит: Битола уште е 39?
« Последно менување: 12 Ноември 2024, 20:57:19 pm nestor04 »

Отсутен Tiro

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 337
« Одговори #12031 на: 15 Јуни 2025, 13:30:18 pm »
Od utre da ocekuvame +2 den i vo sreda +2 i petok +1

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29934
    • CARclub.mk
« Одговори #12032 на: 23 Јуни 2025, 13:48:20 pm »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6533
« Одговори #12033 на: 23 Јуни 2025, 16:27:00 pm »
Јас си плаќам според берза на секој час цената е различна. Деновиве е багатела. Моментално моката ја пунам 40кв за без пари 😀

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34225
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12034 на: 23 Јуни 2025, 22:29:01 pm »
Јас си плаќам според берза на секој час цената е различна. Деновиве е багатела. Моментално моката ја пунам 40кв за без пари 😀

И ти ко Теовел еменге буте бершенге Обиџуко.
Лаикс лиела апјома електроенергијас!

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20765
« Одговори #12035 на: 24 Јуни 2025, 09:49:54 am »
Мене ми истекува договор со снабдувачот на крај на оваа година, па се размишљам и јас за оваа варијанта, со флексибилни тарифи. Чинам дека кај мене уште повеќе би имало поента, пошто имаме и солари, и ауто што треба да се пуни.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1012
« Одговори #12036 на: 24 Јуни 2025, 19:02:48 pm »
Мене ми истекува договор со снабдувачот на крај на оваа година, па се размишљам и јас за оваа варијанта, со флексибилни тарифи. Чинам дека кај мене уште повеќе би имало поента, пошто имаме и солари, и ауто што треба да се пуни.

Која е поентата кога немаш солар е најскапата тарифа

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12037 на: 24 Јуни 2025, 21:20:01 pm »
M?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1012
« Одговори #12038 на: 25 Јуни 2025, 19:48:00 pm »
M?

Ефтината тарифа е кога имаш соларна енергија, кога немаш соларна е најскапата.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5325
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #12039 на: 26 Јуни 2025, 08:31:25 am »

Вака пред пар (или повеќе) години во Тексас ги ИЗГОРЕА корисниците. Толку скокнаа цените што 4-5 цифрени суми (во долари) им беа сметките, буквално ги банкротираа понекој. Сѐ фино тоа со ловењето ниски тарифи, ама идат моменти кога ќарот искача толкав зијан да векови штедење не можат да го вратат.

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #12040 на: 26 Јуни 2025, 09:15:35 am »
M?

Во овој пример, да...

Муабетот ми е за флексибилноста на тарифите/цената. Сега плаќам некои 30 центи по КВч, што не е малце. Секако дека кога има сонце, не зимам струја од снабдувачот, дури и голем дел го враќам у мрежа.

Арно ама, имам пријател што се одлучи за флексибилната варијанта, има и топлинска пумпа и електро ауто, и него ептен му направи разлика. Особено што ете, се дешава навечер цената да падне прописно, па да може чоек и ауто да пуни, и да не му се потресува кога пумпата ќе почне да работи.

Порано имало тука двојни тарифи, и во куќата кога ја купивме, имаше два саати - едниот за потрошња, другиот исклучиво за топлинската пумпа. Имало поента, кога саатот за пумпата бил на прописно поевтина тарифа. Арно ама, ја укинаа таа тарифа, ги направија исти, па затоа го тргнавме тој саат и оставивме само на еден, пошто не правеше разлика, тарифата беше иста, само ќе требаше да плаќаме дупли давачки за двата саати и да имаме двоен договор.

Кога ги ставивме соларите, го сменија постоечкиот саат, ставија двосмерен, за да може нели да се брои и што се враќа во мрежа.

Е сеа, ако со флексибилна тарифа имам можност на пример навечер, или во ситуации кога соларите не прават толку струја, да пунам кола, или да греам куќа без да ме чини фиксно 30ина центи по КВч, мислам дека е нешто што вреди да се размисли.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5118
« Одговори #12041 на: 26 Јуни 2025, 10:08:32 am »
M?

Во овој пример, да...

Муабетот ми е за флексибилноста на тарифите/цената. Сега плаќам некои 30 центи по КВч, што не е малце. Секако дека кога има сонце, не зимам струја од снабдувачот, дури и голем дел го враќам у мрежа.

Арно ама, имам пријател што се одлучи за флексибилната варијанта, има и топлинска пумпа и електро ауто, и него ептен му направи разлика. Особено што ете, се дешава навечер цената да падне прописно, па да може чоек и ауто да пуни, и да не му се потресува кога пумпата ќе почне да работи.

Порано имало тука двојни тарифи, и во куќата кога ја купивме, имаше два саати - едниот за потрошња, другиот исклучиво за топлинската пумпа. Имало поента, кога саатот за пумпата бил на прописно поевтина тарифа. Арно ама, ја укинаа таа тарифа, ги направија исти, па затоа го тргнавме тој саат и оставивме само на еден, пошто не правеше разлика, тарифата беше иста, само ќе требаше да плаќаме дупли давачки за двата саати и да имаме двоен договор.

Кога ги ставивме соларите, го сменија постоечкиот саат, ставија двосмерен, за да може нели да се брои и што се враќа во мрежа.

Е сеа, ако со флексибилна тарифа имам можност на пример навечер, или во ситуации кога соларите не прават толку струја, да пунам кола, или да греам куќа без да ме чини фиксно 30ина центи по КВч, мислам дека е нешто што вреди да се размисли.
30 ti e top cena, jas ne bi cepkal. Samo majmunski raboti praat, grund preis-ot go dignaa 7 evra kaj mene. Na kraj dzabe mi poevtini kwh koga pak povekje je plakjam.

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk