Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197528 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2415 на: 14 Септември 2017, 15:15:45 pm »
Прво стопли се, па после ќе се изолираш, за поефтино греење :) Битно е да не фури ладно од затворени прозори, убава кровна изолација. Кај ѕидовите (релативно) помалку се губи, отколку од лоши прозори и врати и кровна/таванска изолација. На крај, ќе си дојде нова фасадичка, како шлаг на торта :)

Што се однесува до позицијата, јас секогаш грејните тела би ги сместил над под, не на таван.

« Последно менување: 14 Септември 2017, 15:27:07 pm Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #2416 на: 14 Септември 2017, 15:30:32 pm »
Јас ќе ставам парапетни во собите, ама пред се за ладење. Али тоа нема да биде во брзо време за да ти кажам конкретно искуство.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2417 на: 16 Септември 2017, 22:18:20 pm »
Котлите на гас се испорачувале со 2 пара дизни. Еден за метан и другиот сет за лпг.

Треба 35 литарски боци да расправаш освен ако немаш простор 15м од секој објект околу тебе да изградиш 4 бетонски ѕида каде ќе стои цистерна од 1 или 2 тона а ќе го одобри по увид инспектор.

25kw котел арчел околу 170л плин месечно на просек 10-12 часовен режим дневно.

Требало да има 2 отвори.
Еден од как што ќе влече воздух и уште еден оџак каде што ќе издувува. При издивавње имало и некои киселини кои се стварале при согорување на плинот.

Не знам само колку е бучен при работа.

Ова дознав информативно.
Мислам дека е крајно време да се збори за плинот како енергенс за греење.

Е сега, ова го дознав од разговор со неколку монтер-дилери на котли.

Тука го споделувам со цел да ме демантирате и да научам, научиме нешто плус.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2418 на: 17 Септември 2017, 00:50:37 am »
Само коа ќе ми дојде плинска цевка пред врата, тогаш ќе го мислам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #2419 на: 17 Септември 2017, 02:18:48 am »
Котлите на гас се испорачувале со 2 пара дизни. Еден за метан и другиот сет за лпг.

Треба 35 литарски боци да расправаш освен ако немаш простор 15м од секој објект околу тебе да изградиш 4 бетонски ѕида каде ќе стои цистерна од 1 или 2 тона а ќе го одобри по увид инспектор.

25kw котел арчел околу 170л плин месечно на просек 10-12 часовен режим дневно.

Требало да има 2 отвори.
Еден од как што ќе влече воздух и уште еден оџак каде што ќе издувува. При издивавње имало и некои киселини кои се стварале при согорување на плинот.

Не знам само колку е бучен при работа.

Ова дознав информативно.
Мислам дека е крајно време да се збори за плинот како енергенс за греење.

Е сега, ова го дознав од разговор со неколку монтер-дилери на котли.

Тука го споделувам со цел да ме демантирате и да научам, научиме нешто плус.

Пошто јас имам парно на гасовод ќе ти кажам: има бојлер кој е на балкон, не е бучен ич и има очак од метар кој е ваљда за издувните гасови. И тоа е тоа, други заебанции нема, а топла вода имаш стално, можда треба да почекаш пола минута, парното одма се загрева. Ваљда истото важи и за системи кои не се на гасовод туку на мега плински/метански боци.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2420 на: 17 Септември 2017, 08:43:16 am »
Може ли некој да ми објасни разлика, предности и недостатоци на парапетните клима уреди. Дали е подобро за греење да се оди со таква единица или класнична високо на зид. Читам различни мислења некој вика тие подобро затоплувале друг како демек пошто зидните од горе земале топол воздух подобро било... Па ако има некој што стварно стручно се разбира да ми објасни.
Потребно ми е за греење во куќа, дневна 35м2 + кујничка 7м2 на прв спрат, спални на втор, надворешни зидови без изолација, дрвена дограма со термопан стакла.
Може да пуштам и скица од распоредот ако некој се нафати да ми помогне околу изборот :)
Значи вака.
Имаш две опции за греење. Ѕидна која дува надоле скроз или парапетна. Ѕидната која дува на страна или нагоре не.

Е сега.
Парапетна е подобро зошто зема ладен воздух и го загрева и доле го пушта пак. Кај климите е битно да земаат од најладниот воздух зошто така работат поефикасно. Иако и онака се ултраефикасни. Ама плус тоа што дуваат доле кај ладното овозможува да се згрее подобро просторот.

Парапетните бараат простор. Прво за монтирање и второ за распространување на топлината. Значи метроипол над нив да е празно и напред да имаат "видик" до центарот на собата. Се надевам ме разбра. Ако видикот е мал ќе греат помалку.

Ѕидните само треба да дуваат надоле за да греат. Не завземаат место воопшто, видик имаат секогаш.

Значи ако имаш место и видик подобро е парапетна за греење. Подобро ќе грее.

Ако немаш простор тогаш ѕидна. Ама горе нД неа пожелно е што повеќе простор да има. Рецимо 20-30 цм. И задолжително да дува надоле.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #2421 на: 17 Септември 2017, 22:42:37 pm »
Зошто задолжително да дува надоле ѕидна?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #2422 на: 17 Септември 2017, 23:19:37 pm »
Оти топлиот впздух секако оди горе, па вака ќе го турка надоле за да биде и долу топло.  Секако горе нема што да грее :) так разбрав, и јас го читав, ме занимаше, ако сум грешка ќе ме исправат.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #2423 на: 17 Септември 2017, 23:39:42 pm »
Ако еве на пример влезам дома и ми е 12 степени, а сакам 25, разлика во температура 13 степени, колку побрзо ќе загрее ако дува надоле за 1 мин побрзо отколку нагоре? Разликата во температура е голема, а со тоа и драстична разлика во тежината, пак ќе бега одма нагоре топлиот воздух и пак ќе ти биде ладно на нозете дур се загрее, исто ти е како и да го свртиш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2424 на: 18 Септември 2017, 00:16:10 am »
Ќе го турка топлиот воздух на доле. Нема потреба горе да е 40Ц за долу да е 25. На доле барем ќе те дува дкректно топол воздух ако застаниш пред млазот да речам. Порамномерна ќе е темп. колку толку, барем одкако ќе се стопли т.е. не е поентата дека ако е на доле одма ќе се стоплиш. Е сега секако ќе треба време да загрее...  Имаше наназад некаде низ темава и сликовито покажано, ако не те мрзи да листаш....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2425 на: 18 Септември 2017, 08:47:09 am »
Слоевитост ќе се јави. Горе во собата ќе е 31ц а доле околу 18ц.

Затоа мора надоле за да се меша воздухот.

Со секое грејно тело е така. Џабе се грее таванот. Кога ќе дојдам дома ќе дообјаснам со слики наредната недела за да е појасно.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #2426 на: 18 Септември 2017, 11:15:28 am »
Еве една иновација...

http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=2383979

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2427 на: 18 Септември 2017, 14:11:43 pm »
Aj drvata vratete gi, arni si bea.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #2428 на: 18 Септември 2017, 14:45:55 pm »
Изгорено уље од кога се гори по сервисите.....

Инспекторите одат, здраво и чао, не превземаат ништо.
Цело Кавадарци труе на чад. Казаните за ракија почнаа и зимниците на велико.

Дизел колите биле криви, абе ај...

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #2429 на: 18 Септември 2017, 15:08:23 pm »
Казаните и ајварот барем на дрва се.
А нели се казнува дека произведуваш ракија, а не баш за огнот...?