Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1197937 пати)

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #2430 на: 18 Септември 2017, 15:56:21 pm »
За ништо не се казнува.

Казаните и ајварот без проблем може на плин да бидат и да си мириса на пиперки само...

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5930
« Одговори #2431 на: 18 Септември 2017, 16:33:50 pm »
Не е то то,  дрво и пиперка ти е ултимат мирис,  исто и казан ракија мешано со дрва и мирис на мезење сувомеснато дури капи ракијата :D

Sent from my Redmi 4X using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2432 на: 18 Септември 2017, 16:53:45 pm »
Абе колку дрва одат на ракија? А колку милиони пати повеќе на греење? Не зезајте.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #2433 на: 18 Септември 2017, 17:26:41 pm »
За ништо не се казнува.

Казаните и ајварот без проблем може на плин да бидат и да си мириса на пиперки само...
Друже праите ли ајвар. Јас ајвар без дрва не можам да замислам. Единствен момент каде што фамилиарно тераме муабети дур се пече/липи пипер, па после на ќумурот пченка/клавче печеме. Тоа ми е доживљај мене. Некогаш и кобасици на стапчиња сме боделе тоа е тој филинг што и сега во моментов ме фати.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #2434 на: 18 Септември 2017, 19:02:10 pm »
Друго ми беше муабетот. Кога правиш домшна ко бајаги ги загрозуваш винерииве бовин мовин.... не дека ќе загадиш... акциза и данок не плаќаш. Инаку дрвата не се забранети за греење ако се со печат нели.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #2435 на: 19 Септември 2017, 09:03:27 am »
Абе колку дрва одат на ракија? А колку милиони пати повеќе на греење? Не зезајте.
Зависи колку ракија сакаш да свариш. Си одат дрва бааги.

За ништо не се казнува.

Друже праите ли ајвар. Јас ајвар без дрва не можам да замислам. Единствен момент каде што фамилиарно тераме муабети дур се пече/липи пипер, па после на ќумурот пченка/клавче печеме. Тоа ми е доживљај мене. Некогаш и кобасици на стапчиња сме боделе тоа е тој филинг што и сега во моментов ме фати.
Праиме друже во село каде имам 2200 квадрата двор и околу мене на 50+ метра нема куќа и кого да гушам колку толку... Во Кавадарци надворешните ѕидови се на границата на плацот, често и во туѓиот плац. Во 2200 квадрата има над 10 куќи, по едно ќумбе - си иба мамата животот. Бем ти и ајвар и се... Почна сезоната и одма се смени градот, не се дише.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2436 на: 19 Септември 2017, 09:18:38 am »
Абе одат дрвца. Ама оди осмина кубик. А куќите се 1000 пати повеќе од казаните и горат по 10-20кубика и тоа секојдневно. Нема споредба.

Или пак ајвар. Едно трупче две го држи огнот и само дотураш. 10 дрвца ќе туриш и тоа еден ден само за 50кг ајвар.

Отсутен pirat_07

• Легенда
« Одговори #2437 на: 19 Септември 2017, 11:34:48 am »
А бе кај нас секоја куќа гори казан секој ден. Казанот арчи повеќе од домашен шпорет.
Казани по 300 и 500 литра, знаеш колку дрва треба да шбаш за да го зовриеш?

Секој ден се прави ајвар, малиџано, маџун, сосови и милион други зимници. Тука се прави во куќи и по 5 тона ајвар за продавање... Секој ден ручекот за дома се готви надвор на ќумбе. Во сред центар воканцеларија не може прозор да се отвори...

Ви велам, домашните шпорети не се ни запалени а смрди веќе не се дише.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #2438 на: 19 Септември 2017, 12:58:02 pm »
Од друга страна на загадувањето, дали имате прочистувачи на воздух за во просторија и колку сте задоволни.

Го гледав овој, евентуално некој да го има да сподели искуство.

http://medicushelp.com.mk/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85-%D1%98%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-pa-600/

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #2439 на: 20 Септември 2017, 11:00:36 am »
Ми треба мислење од лично искуство за овие 3 модели на клими:

HITACHI RAS/RAC-K14HCG
http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70077

GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G
https://klimi.mk/product.php?id=106

Panasonic CS/CU-RE12RKE
https://klimi.mk/product.php?id=135

Треба да направам избор за пријатели, а лично искуство имам само со Хитачи и е скроз позитивно.
« Последно менување: 20 Септември 2017, 11:14:19 am ZokiPet »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2440 на: 20 Септември 2017, 11:08:09 am »
Првите два линка ти се исти.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #2441 на: 20 Септември 2017, 11:14:55 am »
Првите два линка ти се исти.
Фала, корегирано

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2442 на: 20 Септември 2017, 11:54:42 am »
Пристоен ти е изборот. Поготово ако имаш искуство со греење со некоја од нив горе-доле ќе ти е јасна нивната сила.
Зависи што ќе најдеш на лагер.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #2443 на: 20 Септември 2017, 12:27:56 pm »
Изборот ми е дефиниран од максимална цена која пријателите се спремни да ја издвојат.
Треба да се грее ~25м2 простор на приземје, во куќа со ПВЦ дограма, без додатна изолација и југозападна ориентација

Од понудените модели, искуство имам само со 3 слични модели на Хитачи, меѓутоа сите тие оваа зима безпрекорно грееја и во најладните периоди.
Мојата домашна Хитачи и при најниските температури од -20°С без проблем ја одржуваше температурата на 24°С. Мислев дека тоа и е максимумот, па за тест ја појачав на 27°С и успеа да стигне и над 26°С при надворешна температура под -18°С.

Со моменталниот модел на Хитачи немам искуство, иако се надевам дека ќе работи слично на претходните, но засега не е на лагер
Со другите 2 клими немам ама баш никакво лично искуство, ниту пак некаде сум ги видел во експлоатација, па во изборот не сакам да одам на слепо или по интуиција.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2444 на: 20 Септември 2017, 12:44:46 pm »
Хитачито се добри како што кажа. Во сервисни услови за сали да ладат се покажале океј.
Ломо многу ја фали народ и треба да е одлична исто така за парите.
Панасоник се океј ама нив приоритет им се ѕверовите VE12 VE09 и основниве верзии се малку пообични.
Затоа и ти реков лагер. Слабо има.

Друго 25кв со ПВЦ е смешка за секоја клима. Штом е југозападна баш фино ако може на југ, југозапад да се монтира надворешната единица. Да ќарува уште некои 100-150w сончева енергија во денот да и помага да го топи мразот.

Нема да имаат гајле со било која. Видете што може да се најде на лагер. Ломото има греачи на надворешната единица кои овозможуваат да топи лед на многу ладно, ама трошат струја кога работат. Ама за 25кв па и на јужна страна единица не би требало тоа да е воопшто релевантно според мене.

Одлично што се решиле за најекономично и најеколошко греење.