Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1397227 пати)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
Aircon = Energija?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30728
    • CARclub.mk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5400
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Имаш Тошиба за 47.700 денари (без монтажа) 4.5 кв ладење, 5.2кв греење или 16 БТУ со 3 години гаранција и можност за продолжување до 7 во Аиркон. Немаш греач на надворешната единица против замрзнување, али мене тоа не ми играше улога.

Oваа зима не беше никаков репер за носење на вакви заклучоци.
Покрај тоа, освен ако Сузумито не е на некаква јака акција - тоа што го препорачуваш е АвАнт серијата на Тошиба. За слични пари (ако барем малку се исценка за попуст пошто зима две клими), Gree Hansol има оро да игра окулу АвАнт-от и песна да пее...  :)

Отсутен smole

• Сениор
Всушност ќе зимам 3 клими - 2 х 2.5 и една 5ка.

Финтата е што тие клими ќе бидат користени од кираџии, затоа нејќам да давам многу пари пошто знам како луѓето се понашаат кон туѓи ствари.

За дома си имам Фуџицу, ама дома немам кираџии.

Имаш Тошиба за 47.700 денари (без монтажа) 4.5 кв ладење, 5.2кв греење или 16 БТУ со 3 години гаранција и можност за продолжување до 7 во Аиркон. Немаш греач на надворешната единица против замрзнување, али мене тоа не ми играше улога.

Кој модел е, кои се условите за продолжување на гаранцијата?
« Последно менување: 19 Март 2016, 17:53:30 pm smole »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7252
^
RAS-167SKV-E7
http://www.aircon.com.mk/gallery/AVANT_2013.pdf
ако пишува E5 внатрешната единица е последната ревизија.

Условите, мислам дека да ти ја проверат нивна екипа и редовен сервис да направат. Не се сеќавам пошо не ни прашував за тоа....

@Van
Оваа зима не беше репер се сложувам.

Реално инвертер климите слабост им е влажниот воздух т.е. магла на минусни температури. Незнам баш еден греач колку може да го спаси компресорот од ова ... Во секој случај одмрзнувањето не трае долго 1-2 минути. Башка на сув студ (пример -10) мислам дека климата грееше подобро него на потопло а повлажно време (пример -2) , ова муабет за температури под нула

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11894
  • Архитект
Оваа Авант ја имате во http://energija.com.mk/  за пониска цена. Мислам дека е 43-45 к со се монтажа.

Ама многу подобра е новата Carrier gold - 48 000 ден со се монтажа.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Всушност ќе зимам 3 клими - 2 х 2.5 и една 5ка.

Финтата е што тие клими ќе бидат користени од кираџии, затоа нејќам да давам многу пари пошто знам како луѓето се понашаат кон туѓи ствари.

За 3 клими можеш да добиеш одлична цена, барај солиден попуст. И дефинитивно земи поевтини клими, може во твојот случај да ти исплати и доплаќање за дополнителни години гаранција. Тошиба не вреди да купуваш за кираџии, разликата не толку во заштедата колку што е во комфорот на користење - потивка е, минималното дување/греење и е многу пониско (не се слуша ниту чуствува дека работи, кога си одржува температура).

Јас лично би се одлучил на 2 Gree Cozy 3.5ки, и една Gree Lomo 5ка. Штета што пропушти убави акции имаа пред пар месеци. Барај попуст, а ако сакаш можам да ти дадам телефон од монтерот мене што ми ја местеше Gree климата. Добар монтер е, плус мене ми среди за попуст на втората Gree. Имам број и од друг монтер, исто можеш да го прашаш за попуст.
За 3 клими ич да не ти е срам да се ценкаш, и да се распрашаш од повеќе страни.

Што и да решиш, единствено само не знам како ќе ги натераш кираџиите да ги чистат филтрите...  :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17679
  • Alfa155 & AlfaGT
Си размишљам како кираџии би можеле да злоставуваат клима :D

Отсутен smole

• Сениор

Јас немам потреба да размишљам, знам од прва рака како тоа изгледа.

Инаку најверојатно ќе идам со Gree Cozy + Lomo.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи

на повеќе начини.. ама нај честиот воопшто да не ги чистат филтрите.. зимно врема а и летно време поради тоа се оштетува компресорот... 2 години така работење е еднакво на 8, според извесни експерти од областа, без оглед дали е обична клима или инвертер...

и сега очекувам некој од тука да се појави некој кој ке рече дека не го исчистил филтерот 5 или 10 години, а климата му работи без проблем цело време...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55292
  • Махер
Одг:
« Одговори #1480 на: 23 Март 2016, 09:42:17 am »
Јас сепак мислам дека ти како газда треба да го исчистиш филтерот еднаш годишно?

Ипак се кирајџии... ако ти скрши нешто кој ќе е крив.

И тоа под "ти треба" подразбирам да си викнеш човек да ја измие комплет сосе ребрата. А не само пластичињата такозвани филтри да ги измие. Ако се пуши па поготово задолжжително.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Одг:
« Одговори #1481 на: 23 Март 2016, 11:17:40 am »
Бидејќи интензивно користам клими (24/7), филтрите ги чистам во просек на секои 7-10 дена. Не толку заради климата туку заради нас кои живееме во тој простор. Ако не ги чистиш филтрите, тоа што тие го собираат ти ќе го дишеш.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Бидејќи интензивно користам клими (24/7), филтрите ги чистам во просек на секои 7-10 дена. Не толку заради климата туку заради нас кои живееме во тој простор. Ако не ги чистиш филтрите, тоа што тие го собираат ти ќе го дишеш.

тоа што тие го собираат, посекако ке го дишеш и ако нема клима... малку не е ти е логичен зборов, ама дефинитивно си во право.. само наместо на 7 дена, јас тоа го правам на 10 до 15 дена.. или фаќам ред 2 пати месечно и тоа е тоа.. има луѓе што не ги чистат никад.. има и такви што не се информиеани дека таму има филтри и треба да се перат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Тоа е маркетинг, дека климите можат да го исфилтрираат воздухот во просториите. Реално не се способни за тоа. Посебна фарса се сите тие „био“ филтри и што се не. Филтрите служат за да го заштитат хитсинкот/чилерот од внатрешната единица од прашина. Ако не се чистат, се нафаќа слој прашина на нив и се намалува протокот на воздух во внатрешната единица. Со тоа се намалуваат и перформансите и ефикасноста на уредот, а потрошувачката се зголемува.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи

Тоа е маркетинг, дека климите можат да го исфилтрираат воздухот во просториите. Реално не се способни за тоа. Посебна фарса се сите тие „био“ филтри и што се не. Филтрите служат за да го заштитат хитсинкот/чилерот од внатрешната единица од прашина. Ако не се чистат, се нафаќа слој прашина на нив и се намалува протокот на воздух во внатрешната единица. Со тоа се намалуваат и перформансите и ефикасноста на уредот, а потрошувачката се зголемува.

мило ми е што некој ја сконтал употребата на тие филтри.

само ке го повторам уште еднаш истото, за да остане запаметено:

Филтрите на климата, не служат за филтрирање на воздухот, туку за заштита на климата, односно, на внатрешниот топлински изменувач (хладњакот на внатрешната единица) кој поради конструктивната изведба има многу по тесен проток на воздух наспроти хладњакот на надворешната единица кој ете, нема никаков филтер, па и после 10 години не е затестен...

меѓу другото, кога климата е на ладење поставена, ако таа прашина влезе на хладњакот (збориме за внатрешната нели) буквално ке се забетонира и збогум на климата засекогаш. бидејки има влага во голема количина, односно кондензат, кој во комбинација со ситната прашина ке направат таков цврст слој, кој неможеш никако да го исчистиш, освен, секако, со хемиски третман...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk