Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1396253 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Онак (и другите поупатени) да препорачате клима инвертер за ладење и греење за простор од 75 m^3 ? Кој производител? Кои најмалку трошат, најдобро одржуваат зададена температура, тивки се и издржливи?

со една, тешко таа квадратура... две ќе ти требаат...

у меѓувреме снимив еден еколошки доказ за високата екологија на котлите на пелети... куќа од скоро 200 квадрати, која троши помеѓу 2,5 и 3 вреќички на ден за греење од 12 до 15 саати.

Тоа е коа пали на почеток е така после се смирува и ако е добро наштеловано не треба толку да мава дим .....

точно.. кога ке запали се намалува чурењето, ама пак си има гасови во воздух и тоа силно се осеќаат... котелов е штелуван од професионалци како што треба... поентата и е дека пелетите се по еколошки од дрвата, во суштина ако ги споредуваш со дрва.. ама ако ги туриш на скала на загаденост, они се скоро исти по загадување...

и плус не заборавај дека пелетите и се гасат, па пак се палат и така и до 30 циклуси во текот на 24 часа... па и котлите на дрва кога ке ги заложиш чурат поише, па после кога догоруваат скоро и да не чурат или воопшто и не се гледа...

тоа ми беше поентата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8366
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Значи пелетите хоризонтално загадуваат, додека дрвата вертикално. Ок  >:(

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55289
  • Махер
Па едно коленце нагоре да го завртел оџакот... 300 денара кошта. Комшииве што праат.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8366
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Комшиите си пцујат одвнатре дискретно пошто ако пробаат да му речат, ќе настане непријатна ситуација...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
WTF? каква врска има коленцето дали нагоре или на страна чури оџакот? еден куп ги имам видено со оџаците вака што ги извадиле... нема да зачури одма нагоре туку 1 метро по натака...

Значи пелетите хоризонтално загадуваат, додека дрвата вертикално. Ок  >:(

??
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5399
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
...снимив еден еколошки доказ за високата екологија на котлите на пелети... куќа од скоро 200 квадрати, која троши помеѓу 2,5 и 3 вреќички на ден за греење од 12 до 15 саати.

Ова на фотографиите е и добро, изгледа дека добро им е наштимана печката. Требаше додека беше поладно да го снимам оџакот на комшиите, густ темен чад - ќе помислевте дека ќумур произведуваат внатре.  ;D
Сега за среќа на обична клима се греат (имаше изгледа влијание тоа што им спомнав колку ни дојдоа сметките за греење со клима).

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3159
Еве го моето искуство со Greemak и монтерот Зоки (истиот кој монтирал и кај @Van ) поради неговото позитивно искуство со споменатите субјекти и јас се одлучив за истата комбинација:

Купив 2 Gree Cozy 3.5kw и 1 Gree Lomo 5kw, добив одреден попуст.

Иако Зоки се понуди да ми го донесе до дома јас инсистирав сам да си ги земам од магацин. Ден после уплатата подигнав 2 клими, 3тата ја земав 3 дена после уплатата (се царинела).

Со Зоки се договоривме неколку дена да доаѓа на монтажа - еден ден дојде да ги демонтира старите 2 клими, и секој ден потоа да монтира по една. Така и беше, секој ден точен на време (некој ден дури и некоја минутка порано), си ја сработи работата како што беше договорено, сосе вакумирање сосе сите марифети, човекот си ја знае работата и не се маткаше воопшто да губи време, баш како што треба.

Инсталациите се сосема културно изведени, климите од сите 30 минути што ги пробав работат како што треба.

Сè на сè позитивно искуство и препорака.

Пред истекот на првата година од инсталација треба да го викнам Зоки да ги исчисти и провери климите (цена на услугата 800 денари по клима) и да удри печат на гарантниот лист, така гаранцијата се продолжува на дополнителни 4 години.

За Gree се одлучив бидејќи Vivaxot беше спомнат овде или на еден друг форум како тапа, исто и некој модел на Daikin, а и Daikin-ите беа нешто поскапи. Дали згрешив или не времето ќе покаже, се надевам дека климите ќе служат добро.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4092
  • MadaFunker
Клабери, пробав да ја читам темава и глаата шашма ми се напрај инвертери, сплит, киловати , чуда.. :D
Да се најде некој фин да ми предложи клима која ке се користи за ладење и топлење на стан од 40ина квадрати.
Досеа се грев со термо печка и панелка, сеа планирам да се греам со клима и ако е потребно да појачам со термото/панелката.

P.S Буџет околу 20к

Тенкју вери мач :)
New blood of old school

Отсутен JR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 973
    • nobrain.dk
Za tie pari max Inverter 3.5 od agrotehna, nadvoresnata edinica e toshiba vnatreshnaga nivna max od njemachka

Sent from my iPhone using Tapatalk
You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy."

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5456
Одг:
« Одговори #1510 на: 17 Мај 2016, 16:28:21 pm »
Za 26k zemi Gree, nema da zazalis
Ne e max ili neznam ti sto, sepak e svetski brend.

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #1511 на: 17 Мај 2016, 16:43:17 pm »
Грее е кинески бренд.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5456
Одг:
« Одговори #1512 на: 17 Мај 2016, 17:41:05 pm »
Da ama daleku podobar od no name brend so muabetot deka kompresor bil toshiba ili neznam ti sto

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4092
  • MadaFunker
Izlgeda ke odam so Gree Change 3,5kw , ke se znae za nekoj den
New blood of old school

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #1514 на: 19 Мај 2016, 01:51:45 am »