Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1200396 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Лажго еден :P

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3929
Да не има некој вакво далинско за продавање за клима уред  Quadro
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Побарајте овакви далечински на циган пазар под Кале. Секој вторник и петок...
Има многу работи...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Busav

• Сениор
Одг:
« Одговори #978 на: 28 Јули 2015, 22:10:47 pm »
барав 3 викенди по ред и не најдов

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
А ибеј?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
можда не ти е до даљинското (нај често и не е до него) туку до приемникот на климата...

а пошто го имаш, дај слика од него...

Еве го даљинското.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Еве го и моделот

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Точно за тебе прашувам :-)

Онак и неговата клима е фуего како мојата. Со моето даљинско му работи климата, а со неговото даљинско не работи кај мене. Ќе ти прати слика кога ќе прочита па терајте си работа натаму.

Не работи и со твоето, те зезавме со Аце :)

Значи ни моето ни на Жиле даљинското не работи кај мене, а моето не работи кај Жиле. На Жиле со неговото си работи кај него :)

А ако е приемникот на климата, препоставувам е тој сензорот. Лесни се за мењање?

види вака.... ако тоа кај жиле што е, е исто на лик, тогаш може да пробувате... значи повторувам, САМО ИСТО ДАЉИНСКО НА ЛИК И СО ПОТПОЛНО ИСТИ РАСПОРЕД НА КОПЧИЊА И ФУНКЦИИ може да работи, затоа што сите даљинска се произведувани во серии на години... ова даљинско го има и на вивакс, лг, фуего, горење. било кое од друга клима ке одговара и работи.. тоа што на него пишува дека е фуего, е само една обична штампа од сито графика... не успеав денес да стигнам во магацин да видам што имам од даљинска... ке проверам и ке пишам дали имам или не, а имам неколку...

ако е сензорот-приемникот на климата, само ако се најде иста плочка со електронското коло да се смени. рц приемникот не.. ке изгори на лемење...

иначе, еве, види го моето од дома на 5,5 киловатна клима:

што не е исто на него? само името нормално ;D ;D дури и цивите шаренила на плочката од копчињата се исти...

Да не има некој вакво далинско за продавање за клима уред  Quadro

истово даљинско ти е од нео климите... како што и погоре напишав, барај само исто даљинско со исти лик и функции.. сигурно ке работи... и за тебе важи, да проверам прво, па ке пишам.. утре вечер нај веројатно...
« Последно менување: 29 Јули 2015, 00:19:14 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
И на Беко климите има такво исто даљинско.
Не е до изгледот, до кристалот внатре е. Исто како и кај далечинските на телевизорите.
;)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
И на Беко климите има такво исто даљинско.
Не е до изгледот, до кристалот внатре е. Исто како и кај далечинските на телевизорите.
;)

sale.. поентата ми беше дека (да речеме) периодот од 2005 до 2007ма правеле кинезите 3 типа на даљинска (по изглед а богами и нај битното технички се иделано исти) и тие се турани во климите што се од тој период произведувани... после тоа следи други 2 години, со други 3 типа на даљинска... и така вртат цело време... колку што разбрав и во кина и во малезија постојат само по една фабрика која професионално се бави со производство на далечински управувачи за клими...

имав една ситуација... на самсунг сплит систем и самсунг прозорска клима... исти даљинска имаше... комплетно исти...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Да де, знам што мислеше. Може изгледот да е ист, а да не фаќаат. А може и да е скроз различен, па да фаќаат.
Исто како и кај телевизорите.
Од Филипс фаќаше и на некој нишки, и обратно...
Или од телефункен на нордменде итн итн...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
да.. и тоа е можно... ама ти збориш за брендови... јас зборам за само 2 извори на продукти.. кина и малезија... и како случајно имам откриено проблематиката со даљинската...

еве уште еден податок... на сите ФОНКО клими, сите даљинска фаќаат едно на друго.. значи зборам само од фонко на фонко... не е битна годината на производство, нити изгледот нити пак моделот на климата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
На Жиле даљинското не е исто како моето. Значи затоа не фаќаше.

Ако можеш да видиш во магацин дали има такво ќе биде супер, ако не, ако може да ми го позајмиш на еден саат твоето, колку да проверам дали е до даљинското или до климата е. Го земам и го враќам јас :) ... и фала за објаснувањето :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
На Жиле даљинското не е исто како моето. Значи затоа не фаќаше.

Ако можеш да видиш во магацин дали има такво ќе биде супер, ако не, ако може да ми го позајмиш на еден саат твоето, колку да проверам дали е до даљинското или до климата е. Го земам и го враќам јас :) ... и фала за објаснувањето :)

друже... немам како твоето... и немам компатибилно. жал ми е.. моето исто така тешко дека ке можам да ти го донесам пошто дома кај мене е излези влези цело време од лепотицата и децава, така да цело врреме се користи...

Да не има некој вакво далинско за продавање за клима уред  Quadro

бушав.... мислам дека ке одговара ова...

10 евра, без батерии, ако одговара... ако ти паше, пиши ми пп со твој тел. ке те побарам, за во петок да пробаме. во скопје сум до петок до 14ч слободен.. после фаќам патот надвор од скопје, па после 10-ти август ке можам...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
друже... немам како твоето... и немам компатибилно. жал ми е.. моето исто така тешко дека ке можам да ти го донесам пошто дома кај мене е излези влези цело време од лепотицата и децава, така да цело врреме се користи...

Нема гајле. Сепак фала, ќе знам какво да барам.

Отсутен Busav

• Сениор
ВАжи договорено само ке те барам после празниците пиши број во пп :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
бидејки е тазе муабетов на форумов, а и се работи за член од форумов, ке пишам едно искуство од денес... значи ова искуство не ми е прв пат, се десило поише пати, и е феил за сите... само затоа што се работи за тазе муабет, затоа и ке пишам иако многу луѓе веројатно би се криеле и не би пишале вакво нешто, бидејки се знае дека некој ке им лупне етикета или печат за нестручни...

точно она што го кажа сале а го кажав и јас дека е возможно, баш тоа се деси.. ова уствари поише го пишувам како совет во иднина за сите, кога ке најдете мајстор во кој сте сигурен слушајте ја неговата препорака и не се обидувајте да заштедите. 1000-1500 денари во вакви ситуации...

пред да некој било кој да го осуди лазарус (за било што), одма да ви кажам дека не е ни негова вина, како што не е ни моја, туку изборот за тој тек на настаните е на друг.. се работеше за кај него на работното место, па автоматски лазарус, не ни одлучуваше, туку некој друг одлучуваше за тоа, т.е. секако, збориме за финансиите и одлуките за потезите...

како што и претходно напишав, но ќе повторам, можни се 2 тестирања на половна, демонтирана клима за ниво на нејзина исправност:

првото е на лице место, кое неможе да биде целосно во никој случај. за да биде целосно на лице место е ризикот да ја закачиш т.е. монтираш климата и да не работи.. тоа е поевтината варијанта и шансите се 50-50 дека ке работи или не, откако на тестот ке помине...

втората но и поскапата но секако и дефинитивно нај сигурна варијанта е да го соберам клима уредот кај мене во работилница и да му направам целосен тестинг на апаратура, но и крајното е дека ке ја поврзам, наполнам со фреон, фклучам НА МАСКИМУМ и оставам да работи 1,5-2 саати без престан. ако тој тестинг го помине, тогаш и јас можам да гарантирам дека климата е ок и може да се монтира...

одлуката ја донесе дирекоторот негов, да се тестира на лице место... е ситуацијата кај него беше следна: имаше 3 клими на располагање.. од нив, 2-надворешни единици беа со фреон што кај нас више го нема. една беше со фреон р410. од друга страна од 3-те внатрешни единици, само 1 беше исправна.. другите 2 беа со прегорени електроники. штосот беше во тоа што надворешната исправна единица е од фонко, а внатрешната исправна единица е криптон... се обидував на фонко внатрешната да ја оспособам ама едноставно нејкеше да пропее и тоа е тоа...

кога ја тестирав надворешната единица, покажа дека компресорот врти, климата е комплетно празна, вентилаторот е исправен, вентилот (трокрак вентил) за свич на греење е исправен. со рака задржав на компресорот креваше некој притисок... но, како што претходно напишав, тоа не е доволен тест дека компресорот е исправен. нема фреон, нема притисок, нема оптоварување...

и така, ја наместивме климата, ги упарив надворешната со внатрешната, иако се различен бренд, сепак може да се спарат за да функционираат.. заварив цевки со приклучоци , пошто нели, различен бренд е со различна јачина па автоматски и различни приклучоци се... ја наполнив со фреон, ја вклучив и компресорот вклучи и исклучи за пола секунда... ми падна помрачина на очи, ама ај викам да пробам, ке сменам кондензатор, ке сменам кликсон, ке проверам контакти... се тоа сменив и следно вклучување, се вклучи, поработе 4-5 секунди и се укочи комплетно, за вечни векови, амин... значи компресорот не бил исправен, а во ситуација на лице место тестирање без капка фреон во себе, тоа неможеш да го дознаеш... јас си наплатив монтажа, секако спуштив 20% подоле, од мене нека иде... нема да осиромашам за тие пари...

е сега... поентата на целиов овој текст е дека, ако ми беше во работилница, ке го дознаев тоа таму, и ке се избегнеше малтретирањето мое, на лазарус а ке се избегнеше и давање за џабе пари... фреон отиде фира, сребрена жица отиде фира, мап гас отиде фира и работата моја отиде фира...

и не само за клими, туку буквално за сите технички зафати.. слушајте ги мајсторите. не експериментирајте и не се коцкајте, ако сакате да имате сигурност...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk