Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1198210 пати)

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
Arno de ete kontaktiraj go Onak  ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
Одг:
« Одговори #946 на: 26 Јули 2015, 15:58:40 pm »
@Lazarus
Еве јaс се нудaм дa ти oдгoвoрaм нa невиденo.   Мoнтaжa 50еврa. Цевки пo 10еврa oд метaр дoлжен. Дaлечинскo 10 еврa. Држaчи 5еврa кaкo зa тебе. Спреми 75еврa, јaс ке ти викнaм. Мaјстoр зa пoнaтaмoшнa дијaгнoзa, или пa јaс би ти јa мoнтирaл зa oвaa ценa. Пoсле тие 75 еврa следи дијaгнoстицирaње. Oднoснo се мери кoличинa нa фреoн пo спецификaцијa, се пoлни и се прoверувa дaли рaбoти.
Фaлa нa фoрмулирaнoтo прaшaње, зa дa дoбиеш oдгoвoр. Мене искренo ме бoли мaшки пoлoв oргaн зa тoa кaкo ке гo фoрмулирaш. Сaкaш oдгoвoр, прaшaј кaкo е редoт.
Нa претхoднoтo прaшaње дoби и сooдветен oдгoвoр :-)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Саглам квалификуван мајстор би требало да може да ја провери без Lazarus да ги плаќа овие трошоци за монтажа, зарем не?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #948 на: 26 Јули 2015, 16:06:22 pm »
Свашта... Не знам што му фалеше на прашањето претходно. Чоекот не се разбира у клими и бара мајстор што се разбира, за да му помогне.
И јас исто би го поставил, пошо имам клима што не знам колку е исправна, и не сум кадарен да направам соодветна проценка.

Саглам квалификуван мајстор би требало да може да ја провери без Lazarus да ги плаќа овие трошоци за монтажа, зарем не?

Така де... Зашо да плаќа демонтажа/монтажа, ако уредот не го бива?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #949 на: 26 Јули 2015, 17:52:41 pm »
Кaкви aмaтери сте. Чуднa рaбoтa.
Зaтoa рекoв декa не ви требa мaјстoр. Пo муaбетиве сaмo видoвит чoвек.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг:
« Одговори #950 на: 26 Јули 2015, 18:05:21 pm »
Ne mora da ja montira za da vidi dali disi ili dali kompresorot e dobar. Moze samo za elektronikata mu treba da ja pusti vnatresnata edinica.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не знам зошто видовид човек треба да направи тест на компресорот, pressure test /вакуум тест на надворешната и внатрешната единица и уште неколку тестови (вентилатор и електроника на климата)?
А дека сме аматери, апсолутно се согласувам, ама не глеам зошто е тоа чудна работа. Па не можеме сите во се` да се разбираме. Затоа бараме совети и професионалци во областите во кои сме ние аматери...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Саглам квалификуван мајстор секако ќе си го наплати времето, посебно ако климата не ја бива и не е исплатливо да се поправа (за клиентот).
Верувам ова сакаше да ви каже Сале.

Не е дека работата е само „магично да види“ дали климата е исправна.

Ne mora da ja montira za da vidi dali disi ili dali kompresorot e dobar. Moze samo za elektronikata mu treba da ja pusti vnatresnata edinica.

Ова е точно само ако се поклопат доста од работите. Што ако електрониката е неисправна, или полошо - што ако електрониката е делумно исправна? Ќе фрлиш поправлива клима која има само неисправна (заменлива/поправлива) електроника?? ;)
Често мора да се поврзе цел систем, макар на работна маса. Ама и јас не сум мајстор, иако повремено лаички следам форуми за фриготехника. Најубаво нека каже некој што професионално се занимава со ова, баш ме интересира...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Саглам квалификуван мајстор секако ќе си го наплати времето, посебно ако климата не ја бива и не е исплатливо да се поправа (за клиентот).
Верувам ова сакаше да ви каже Сале.

Не е дека работата е само „магично да види“ дали климата е исправна.

Секако дека ќе си наплати знаење и време, ама тоа е подобрата варијанта од онаа СалеСК што ја предлага. Дури и да кошта исто колку монтажата што ја предлага, јас би избрал прво да се истестира па да се монтира. Затоа што ако не е добра е монтирана на ѕид, поскапо ќе ме кошта од две монтажи и една демонтажа (во случај да не ја бива).

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #954 на: 26 Јули 2015, 19:11:49 pm »
Oк. Јa сум јaлнaж. У прaвo сте. Вистински мaјстoр не требa дa јa мoнтирa и кoнектирa, туку директ мери.
Злaтнa книгa, Бaне-Аир пoбaрaј ги. Вршaт тaкви прoверки нa климa уреди. Мене ми пoсaкaa 50 еврa зa тaквa рaбoтa, пoтoчнo зa шпулнa oд 250денaри и чистење, без мoнтaжa се рaзбирa. Инaку климaтa ми беше демoнтирaнa. Oстaнaтите 75 еврa ке ги дoплaтиш oдкaкo ке ти јa врaтaт пoвтoрнo вo делoви, или пa ке нaпрaвиш спoгoдбa сo нив.
Инaку дa, кoмпресoр мoжеш дa тестирaш и дел oд електрoникaтa...

Притисoци? Oвa Симo гo мислеше рaди фреoнoт? Кoличествoтo нa фреoн единственo се мери нa вaгa. Се другo е прaзен муaбет и дрaпaње...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не мислев на киоличество фреон. Мислев на CO2/Азот тест под притисок, и вакуум за да се види дали некаде пушта системот. Се става под притисок со закачен манометар и се гледа дали ќе има пад на притисокот. Исто се прави и вакуум тест.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одлично...
Ете јас не сум видовит, па морав 5 пати да подпрашувам за да добијам одговор.
Да бев, сигурно ке знаев што сакаш да правиш со притисоците :)
И сето тоа кога ке го ставиш на кантар, односно земање, носење, тестирање, цел ден работа и давање некому цена од 3000 денари за проверка, дали мислиш дека ке прифати?
+ 75-те евра односно 50 за монтажа, 10 за метро цевки, 10 за далечинско и 5 за држачи, севкупно 125 евра, не вклучувајки ја цената за фреон, некому ке се исплати за стара изработена клима ???

Фреон секако мора да се сипе. Ако ја вакумираш за тест, ако ја полниш со гас за тест, логично е да нема грамче фреон ... Значи и тоа треба да го есапиш...
Еве у најмала рака 150 евра.
За 200 јеботе имаш нова клима, 2,5књ со 2 години гаранција.

3 страни муабет, празен муабет...
Лец д тингс бигин аген...

;)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг:
« Одговори #957 на: 26 Јули 2015, 19:52:10 pm »
Притисoци? Oвa Симo гo мислеше рaди фреoнoт? Кoличествoтo нa фреoн единственo се мери нa вaгa. Се другo е прaзен муaбет и дрaпaње...

Тоа и мене ми го имаат кажано, исто и да се пазам од она познатото сервисерско: „да се допуни фреон“.   ;)
Ако фали фреон, значи нешто некаде не е во ред и системот губи рефрижерант. Значи треба поозбилна интервенција... Значи и дека ако се е во ред после ништо друго освен „допуна на фреон“ - дека ти мачкаат очи за да ти ги земат парите. :D

И да, секакво дополнување се прави со целосно вадење на рефрижерантот и негово мерење на прецизна вага, па додавање точно одредена количина за да се достигне вредноста која е специфицирана од произведувачот. Истото важи и за одземање на вишокот фреон (ако некои дилетанти од сервисери ставиле премногу, при некоја „интервенција“).

Врти сучи, секакви луѓе има - некои секако ќе се нафатат да ја завршат работата и без работење.  :P

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Одлично...
Ете јас не сум видовит, па морав 5 пати да подпрашувам за да добијам одговор.
Да бев, сигурно ке знаев што сакаш да правиш со притисоците :)
И сето тоа кога ке го ставиш на кантар, односно земање, носење, тестирање, цел ден работа и давање некому цена од 3000 денари за проверка, дали мислиш дека ке прифати?
+ 75-те евра односно 50 за монтажа, 10 за метро цевки, 10 за далечинско и 5 за држачи, севкупно 125 евра, не вклучувајки ја цената за фреон, некому ке се исплати за стара изработена клима ???

Фреон секако мора да се сипе. Ако ја вакумираш за тест, ако ја полниш со гас за тест, логично е да нема грамче фреон ... Значи и тоа треба да го есапиш...
Еве у најмала рака 150 евра.
За 200 јеботе имаш нова клима, 2,5књ со 2 години гаранција.

3 страни муабет, празен муабет...
Лец д тингс бигин аген...

;)

Чисто се сомневам дека е цел ден работа, може човекот сака да му ја однесе во сервис, па таму да ја истестира, и да,  мислам дека ќе прифати секој што е професионалец, и за тоа претходно ќе каже колку ќе чини.
А понатаму ќе си одреди Lazarus дали му се исплати, или ќе ја фрли во првиот контејнер.

И да, се согласувам, за жал 3 страни муабет а за чоекот немаме конкретен одговор, односно контакт од професионалец/ци кој/и се занимаат со поправка и одржување на клима системи.

За да не биде толку џабе, еве се потрудив да видам што има по нашиве огласи, може ќе помогне: http://reklama5.mk/AdDetails?ad=622859

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
Одг:
« Одговори #959 на: 26 Јули 2015, 21:04:28 pm »
Имa двa кoнкретни oдгoвoри.
Уште вo првиoт пoст е спoмнaт @onak, a пoнaтaму и Бaне-Аир.
Јaс вo ширoк круг би ги зaoбикoлил сите кoи се реклaмирaaт нa пaзaр3 и Реклaмa5, и слични нa нив.
Тoa е мoетo мислење.
Фaлa.