Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1199798 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #180 на: 05 Јануари 2013, 01:17:16 am »
Тууу дали тоа сито стаиле,е ова не сум знаел стварно.На цело ѓубре низ системот што врти :)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #181 на: 07 Јануари 2013, 15:53:47 pm »
Na daljinskoto od klimata postoi nekoj znak so 3-4 kapki koj dosega ne sum go koristel.Dali e mozno da se koristi za odvlaznuvanje t.e.da se koristi vo prostorii kade se kondenzira mn vlaga na prozorite poradi povremeno greenje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #182 на: 07 Јануари 2013, 15:55:20 pm »
Да.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 819
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #183 на: 07 Јануари 2013, 16:41:02 pm »
kaj ja nosi vodata?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #184 на: 07 Јануари 2013, 16:42:34 pm »
Надвор низ цевчето, исто како кога лади.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #185 на: 15 Јануари 2013, 15:42:43 pm »
Na daljinskoto od klimata postoi nekoj znak so 3-4 kapki koj dosega ne sum go koristel.Dali e mozno da se koristi za odvlaznuvanje t.e.da se koristi vo prostorii kade se kondenzira mn vlaga na prozorite poradi povremeno greenje.

Да, ама температурата во просторијата мора да биде поголема од 16С. Климата тогаш е во квази режим на ладење, за да може да настане кондензација на топлоизменувачот во внатрешната единица, а кондензот истекува преку одводната цевка надвор.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
аиии одлична тема, прв пат ја гледам. ко порачано!

Значи вака, ми треба вашата помош пошто сум дудук за овие работи.

Преклани купив куќа во Соње. Куќата е околу 100 квадрати на 2 спрата од по 50 квадрати и двор. Има кров од салонит. Летово сакам да ја направам погодна за живеење преку целата година, а не само преку лето.

Има печка на дрва на горниот спрат. Оџакот поаѓа од горниот спрат (на приземје нема отвор за оџак).

значи, сакам летово - во најкус можен рок - да се направи следново:

1. да се пушти уште еден, втор оџак, кој ќе поаѓа од приземјето. На приземјето треба да има нова, втора печка на дрва. Идејата е да имам две печки секоја на свој оџак - една доле и една на спратот.
2. надворешните ѕидови на целата куќа термички да се изолираат
3. кровот од салонит да се смени во лимен кров + изолација
4. дворот пред влезот куќата да се среди со бекатон (сега е трева и кога врне се праи кал која дечиштата ја внесуваат унутра и жена ми шизи). површината која треба да се избекатонира е 10-15 квадрати (не знам точно, отприлика нагаѓам)
5. да се сменат сите прозори + наворешната врата со модерни, пвц прозори и врата
6. естетски да се средат внатрешните спирални скали кои водат од приземјето на катот. Овие што сега ги има се топ-функционални и здрави, али се ружни ко кур. Ќе треба да се смисли и изведе некое уметничко-лепотанско решение
7. од една голема соба во приземјето да се направат две помали, ваљда со онакви гипсани панели

барам да ми препорачате фирма која ќе може сето ова да го направи без ја да му ја мислам многу-многу. да каже цена и да каже кога ќе биде готово. Буџетот за сите 7 точки е 10.000 евра (како ви се чини, ќе стасаат?) Јас немам ниту познавања, а ниту време за да менаџирам што било во целава операција (освен парите, се разбира). Не знам и неќам јас да бркам мајстори вакви мајстори онакви да ја контролирам нивната работа пошто многу лесно ќе ме муваат пошто сум целосен лаик.

однапред благодарам за препораката, а кога ќе биде готово - ќе ве викам у двор на кобасици, пиво и лубеница обеќавам
« Последно менување: 10 Март 2013, 11:21:07 am filipv »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Според мене малце ти е т`нок буџетот, но има тука луѓе кои правеле зафати во поскоро време па можеби повеќе памтат. Кров + ПВЦ столарија + Фасада ќе те кошта над 10к :(

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Според мене малце ти е т`нок буџетот, но има тука луѓе кои правеле зафати во поскоро време па можеби повеќе памтат. Кров + ПВЦ столарија + Фасада ќе те кошта над 10к :(

Дел од прозорите више се пвц. Од пвц ќе треба само два трокрилни прозори, една врата (влезната) и едно онакво мало прозорче од купатилото.

колку - вака по твое отприликански - ќе ме чини сево ова, без штедење и со користење материјали од реномирани производители? 12? 15?

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
Бутни го оџакот од вториот спрат и направи нов одоздола на истата вертикала ако ти дозволува просторот. За оџаци најтопло ги препорачувам http://www.odzak.com.mk/

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
Бутни го оџакот од вториот спрат и направи нов одоздола на истата вертикала ако ти дозволува просторот. За оџаци најтопло ги препорачувам http://www.odzak.com.mk/

идејата со вториот оџак е намерно да не биде на истата вертикала туку на нова, за таа нова вертикала да проаѓа низ детската соба на спратот и да ја грее. Има логика или глупости зборам? :-) помагајте дудук сум за овие ствари

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
И јас сум лаик како тебе и не се разбирам баш-баш, единствено од твојата to-do листа ми боде очи она лимен кров. Не знам колку е добро да имаш ваков, порано слушав некои муабети дека не биле погодни за секојдневно живеење поради Х причини...Дали се кафански муабет или навистина има нешто, распрашај се со луѓе кои познаваат подобро.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Изгледа дека се кафански, јас живеам под лимен кров, е сега зависи и од изведбата, кај мене има плоча, па изолација, па е изведуван кровот со патос и тер папир и одозгора е намонтиран лимот. Сега за сега, немам некои замерки (можеби до изведбата на мајсторите имам, ама не до материјалите), единствено кога има пороен дожд, можеби мааалку за нијанса се слуша повеќе во ходникот каде немам плоча, туку се отворите за пристап на покрив. Секако, не пречи во секојдневното живеење воопшто.

@filipv, не знамколку, не можам да дадам некоја оцена, не се занимавам со такви работи. Тоа сепак треба некој што се занимава со такви работи да ти го каже. Мојата оцена беше базирана на лично еднократно искуство, така да не е мног релевантно...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14718
  • Пудингот на шоферството
Онака најгрубо речено без 12К нема шанси да поминиш.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Ќе додам уше 8к и ќе си напраам нова од темел..