Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1198467 пати)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #165 на: 17 Декември 2012, 09:36:18 am »
кај мене се готви на плин,боцата редовно ја полнам на драги петрол(карши тојота,одма до хубо маркет)што знам отприлика секогаш исто "држи"

Која е предноста на полнење, наспроти замена со друга полна на Макпетрол?

Има ли и лоша страна на полнењето? Полнетите во Макпетрол имаат гаранција ако пушта, веднаш да ти ја заменат со друга.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #166 на: 17 Декември 2012, 09:49:15 am »
Негативноста е мрцварење.

Има и фирми што ти носат боца до дома и ти ја зимаат старата. Ти прст да не мрднеш. На повик.

Цената е 100 денари повисока од цената на боцата. Значи ти доаѓа 1000 денари, ако е 900 денари плинот.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #167 на: 17 Декември 2012, 10:20:45 am »
Негативноста е мрцварење.

Има и фирми што ти носат боца до дома и ти ја зимаат старата. Ти прст да не мрднеш. На повик.

Цената е 100 денари повисока од цената на боцата. Значи ти доаѓа 1000 денари, ако е 900 денари плинот.

Тоа е негативноста, а предност? На страна да ти ја носат, зошто да ја полнам, дали за исти пари ќе добијам повеќе плин, поевтино ќе го земам истиот плин, што ако ми пушта боцата, дали ќе ја заменат со друга, или ќе го средат тоа на друг начин?

До сега 2-3 пати сум враќал боца во Макпетрол затоа што пуштала, и веднаш ми давале нова без никаков проблем.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #168 на: 17 Декември 2012, 10:44:48 am »
Јас мислам дека на нас гас 690 денари е полнење боца, а 790 нова, не се секавам баш, еднаш додека полнев, али на пролет беше тоа, и еден прашуваше колку кошта да полниш боца кај нив, а колку нова боца

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #169 на: 18 Декември 2012, 02:16:12 am »
Јас мислам дека на нас гас 690 денари е полнење боца, а 790 нова, не се секавам баш, еднаш додека полнев, али на пролет беше тоа, и еден прашуваше колку кошта да полниш боца кај нив, а колку нова боца

поевтино е точно... а може и помала количина да ти стават... на пример наместо 10 кила, да туриш 5... ај мајсторе тури за 350 денари... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #170 на: 18 Декември 2012, 13:12:49 pm »
До 16, после не точат плин.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #171 на: 02 Јануари 2013, 14:11:16 pm »
Ајде малку помош од парнаџииве или некој кој се занимава со слично нешто.

Три радијатори дома, од пола надоле се ладни, горните делови им грејат одлично, ама надоле се млаки за скроз долниот дел да им е ладен. Само еден радијатор грее како што треба со цела површина.
Е сега тој еден не е ваден воопшто, а другиве три беа извадени две три години, и стоеја на тераса, па пак се монтирани.
Сам што можев да направам е да испуштам воздух, што и направив вчера, попладне ќе видам како ќе бидат. Доколку се повторно ладни, дали некој знае решение. Мислам дека ќе треба да се чистат, е сега ме интересира, дали тоа може сега во екот на грејна сезона, и ако може сега, ако имате број на некој профи мајстор може да го пишете или тука или во ПП.
Доколку некој чистел претходно радијатори нека каже колку би ме коштало тоа од прилика.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #172 на: 02 Јануари 2013, 14:36:42 pm »
види испушти убаво ваздух во целиот систем би требало да се среди работата,јас летоска додека кречев ми беа извадени па ги исчистив сите,доста ѓубре излезе од нив,и провери ги вентилите да не не ти се сите отворени

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #173 на: 02 Јануари 2013, 14:58:48 pm »
па божем испуштив и тоа по 300-400 грама од секој радијатор. Вентилите се пуштени до крај, тоа прво проверив. Но, кога испуштав воздух од едниот радијатор водата прскаше како под притисок, а од другите два, онака полека како, што би се рекло како јаре да моча.
Ќе испуштам вода денес уште по пола литар барем од радијатор па ќе видам.
Инаку водата што искача е ептен бистра.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6220
« Одговори #174 на: 02 Јануари 2013, 15:12:14 pm »
најверојатно се губи притисокот на далечина,иначе види провери си го и притисокот во експанзионата боца дали ти е по пропис

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
« Одговори #175 на: 03 Јануари 2013, 12:23:19 pm »
ако си на сопствено парно провери си го притисокот на системот,мислам дека треба да е околу 1,5 бари.
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу
« Одговори #176 на: 03 Јануари 2013, 12:29:29 pm »
A doturas voda koga vadis taka?

Отсутен kalimero

• Редовен
« Одговори #177 на: 03 Јануари 2013, 12:44:09 pm »
Во зграда живеам, станува збор за градско парно или како и да се вика (парно од Топлификација).
Мислам дека проблемот делумно го решив вчера, испуштив доста вода, и сега два од радијаторите се топли на многу поголема површина од претходно. Остана уште на еден да му го најдам лекот. Денес утре ке испуштам уште поголема количина на вода ако тоа има некаква врска. А плус ми рекоа да го исчистам филтерот или ситото (незнам како точно се вика) кое се наоѓа на главниот вентил пред да почне да се разделуваат цефките за секој радијатор одделно.
Ако и после тоа не сум задоволен со добиената топлина, ќе ги извадам и исчистам радијаторите, со помош на еден клабер кој само чита а ништо не пишува. :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #178 на: 03 Јануари 2013, 13:30:01 pm »
ако имаш филтер на влез на станот во понова зграда ако си исчистиго. Јас пред 2 години имав сличен проблем.
Колку што гледам така  и ти рекле.
На новите згради нели надвор од станот е тој вентилот.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #179 на: 05 Јануари 2013, 01:10:07 am »
Во зграда живеам, станува збор за градско парно или како и да се вика (парно од Топлификација).
Мислам дека проблемот делумно го решив вчера, испуштив доста вода, и сега два од радијаторите се топли на многу поголема површина од претходно. Остана уште на еден да му го најдам лекот. Денес утре ке испуштам уште поголема количина на вода ако тоа има некаква врска. А плус ми рекоа да го исчистам филтерот или ситото (незнам како точно се вика) кое се наоѓа на главниот вентил пред да почне да се разделуваат цефките за секој радијатор одделно.
Ако и после тоа не сум задоволен со добиената топлина, ќе ги извадам и исчистам радијаторите, со помош на еден клабер кој само чита а ништо не пишува. :)

џабе вадиш вода... извади го ситото... не ти треба... или зврцни ми... го оправаме за 5 минути...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време