Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1055778 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29607
    • CARclub.mk
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #105 на: 18 Ноември 2012, 22:42:52 pm »
Малку се испобркавте, Онак зборува за температура на водата во подно греење, ти збориш за температурата која ќе ја постигне самиот под.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #106 на: 18 Ноември 2012, 22:44:27 pm »
Нема 1 место каде ќе ми најдеш да пишува дека подот смее да се грее над 29 степени. Препорачано 26. Логично е меѓудругото. Кој ќе ти седи со 40 степена под? Да не се натегаме на волку логични работи.

во термиката нема логично и не логично.. туку има закон на физика и математика... јас зборам од аспект на издржливост на материјали може 40.. имам некои клиенти кои преферираат 50+ на подот како и 25+ во собите...

можам и со факти да докажам дека така сакаат и така работат и така функционираат повеке години...

јас те замолив да ми покажеш линк и на мене и на другите каде е препорачано 26 степени на под и кој успеал да се загрее со таа температура?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6111
  • 69
« Одговори #107 на: 18 Ноември 2012, 22:46:58 pm »
И мене ме занима со 26 степена што ке загрееш, а и ова онак што го праша ме занима...Зошто не повеќе од 26 степени :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #108 на: 18 Ноември 2012, 22:47:13 pm »
Малку се испобркавте, Онак зборува за температура на водата во подно греење, ти збориш за температурата која ќе ја постигне самиот под.

ти не се мешај.. ми го усра моментот... знам јас убаво што го прашав а он не ми одговори...

па многу нормапно дека со 40 степени на вода дека ке добиеш под загреан помеѓу 28 и 32 само дени очигледно не го знаеше тоа, или нејќеше да одговри о дпричини познати само за него...

а инаку со 26 степени загреан под на нај нај нај НАЈ добра изолација на објектот (стан-куќа) нема да успееш да постигнеш повеке од 20 степени во собите...
« Последно менување: 18 Ноември 2012, 23:03:57 pm onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #109 на: 18 Ноември 2012, 23:11:29 pm »
Јас точно знам што сакам, и како го сакам истото. Летово го ставав кај мене подното. На под потопол од 29 степени собата е неупотреблива. Врти како сакаш.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #110 на: 18 Ноември 2012, 23:27:57 pm »
Јас точно знам што сакам, и како го сакам истото. Летово го ставав кај мене подното. На под потопол од 29 степени собата е неупотреблива. Врти како сакаш.
чекај да те прашам само една работа... дали збориш од практично искуство кај тебе дома или збориш како професионалец? за да знам со кого и како да дискутирам, инаку се друго ке биде само обично натегање...

инаку.. чисто како уште еден аргумент... сите материјали не ја оддаваат подеднакво температурата.. на пример разлика помеќу мермер-гранит-керамички плочки.. од првиот до последниот има двојно поголема разлика во оддавање на температурата. да, подот е загреан на 30 степени (да речеме) но загревањето на просторот е ептен различно со тие два материјали... кога ке додадеш и ниво на изолација, па ниво на квалитет на столарија, па висина на просторот, секако длабочина и покриеност на подот со уреди, апарати, намештај ке добиеш еден милион комбинации како треба да биде изведено подното...

но сепак си останувам на тврдењето дека со 26 степени неможеш да се загрееш, да биде топло... а ако си го ставал летово подното, до сега да речеме ете до денес ти не си осетил вистинска потреба од загревање... деновите се сончеви и релативно топли... ке прајме муабет пак во декември и јануари.. уствари и немора да правиме муабет, сам ке си увидиш што сакав да кажам...

п.с. ако не е тајна... со што загреваш? електричен котел?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #111 на: 18 Ноември 2012, 23:47:17 pm »
Не е оперативен станот во моментов. Иако парното е. Да имам електричен котел во моментов. Со регулација на температурата на сите места посебно, а кај подното на излезната температура на водата. Не е тајна. Сега во становите имам обични радијатори, и клими. Во моментов сум само на клими. Во новиот стан има подно во дневната, кујната и трпезаријата и ходниците. Има радијатори обични во собите и во WC за пешкири. Планирана е една посилна клима и една послаба во собите.

Сум имал електрично подно дома што грееше на 40тина степени. И 50. Сега имам исто такво кај познати и е убаво. Но само на еден тепих, кога ќе ти застуди да застанеш да те стопли. Но, повеќе од 30минути ако седиш те фаќа невиден склет. Ама тука е остатокот од куќата која е поладна па да ги разладиш нозете. Па пак да се вратиш. Ама ако е целиот под 40 степени ќе ти потечат и нозе и се. Ако подот има постигнато 29 степени, а во собата уште ти е ладно - време е да се вклучи додатно греење - а не да се покачува температурата на подот.

Ако имаш подно и собата има 26 степени на 120цм висина, е многу потопло отколку со радијатори кога во собата е 26степени на 120цм висина. Исто е, ама не е исто.

П.С: Зборувам од мое лично искуство. И стојам на ставот дека под потопол од 29 степени е неубаво да се користи.

П.П.С:  Аrgumentum ad hominem.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #112 на: 19 Ноември 2012, 01:52:06 am »
ок... значи збориш од свое лично искуство... моето професионално искуство вели многу поинаку, ама тука веке станува конфликт до личен избор... како што реков, можам ако сакате да ви претставам аргументирано дека има луге што сакаат и се чуствуваат по пријатно со појако подно греење... и муабетот кога им го лимитирав на 30 степени не им ево ред, па го подигнав на 35 и на крај завршија со 50.. едните 50, другите 55, има едни со 40 и така.. со тоа што кај повекето од нив нема комбинирано греење подно+радијаторско.

затоа и стално им велам на моите потенциални или актуелни клиенти, одкако ке им ги кажам сите опции: одлучете што сакате, за да направиме она што го имате во глава... одпосле е бајаги потешко и поскапо да се доправи или поправи желбата... ти си сакал вака, си направил така и тоа е тоа... имам клиенти кои НЕ САКААТ ДА СЛУШНАТ за радијатор... а на драге воље ке опалат железен камин со стакло и подно-топловодно... значи секој со својот кеиф и желба...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #113 на: 19 Ноември 2012, 09:29:20 am »
И јас неќам радијатор.

Чекај сега малце, чим викаш 50!!! Зборуваш за излезна температура на водата, или за влезна или за температура на подот!? Ако е 50 подот, водата колку е 70? :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #114 на: 19 Ноември 2012, 09:51:19 am »
И јас неќам радијатор.

Чекај сега малце, чим викаш 50!!! Зборуваш за излезна температура на водата, или за влезна или за температура на подот!? Ако е 50 подот, водата колку е 70? :)
водата излезна температура од загревател, односно влезна во под. кога подот е изладен повратната е многу ниска, но како се загрева така се приближуваат за на крај повратната да биде околу 10-12 степени пониска од влезената во подот. температурата НА ПОДОТ е помеѓу 32-35. јас убаво им викав дека е многу, ама они така си сакаат... желби...

види.. мене ме затангира моментот кога рече ти дека 26 е препорачлива и нај добра температура. тоа сакав да го објасниме. како што заклучивме, подното греење а впрочем и секој тип на греење може да се користи на било каков начин и оптеретување а се во склоп со желбите и потребите.

со моето видено искуство до сега, некој е презадоволен со 20 степни собна температура а некој му е малку и 25. имав едни клиентки кои кога им го проектирав парното инсистираа да имаат собна температура од 28... јас им го направив и испроектирав парното за таа температура, ама сепак си оставав резерва дека незнаат што зборат... кога им дојдов на контрола во среде зима неверојатно ама стварно имаа 28,5 во собите... што е многу многу е... бидеји се работеше за стан, комшиите над нив комотно може да не се греат воопшто на ништо... следниот пат дојдов спремен со облечена маичка по кратки ракави...  ;D
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #115 на: 19 Ноември 2012, 09:59:09 am »

Вчера бев на гости кај едни пријатели и се изненадив од греењето. Според мене  број 1 опција за во куќа.

Чудово кошта околу 41 000 денара, поврзано е со постоечките радијатори. Со еден трупец од 40 цм загрева простор од околу 150 м2. Шпротетот е ремек дело.

Какви геотерманли, какви конвектори какве си пичке мајчине.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #116 на: 19 Ноември 2012, 10:04:42 am »
централ 23. со тој трупец од 40 сантими одржава греењето. ако е ладно ке треба малку по машко полнење.. како и да е, котлите на дрва се стварно идеално решение за куќи, како едно од економичните начини на греење. и јас во викендицата имам котел на дрва... и тоа малку појак од овој... меѓутоа за да имаш и користиш вакви нешто ти треба да ги исполнуваш следниве неколку услови:

-задолжен човек за него.
-чување и складирање на минимум 15 кубици дрво (или брикети)
-доволно финасиска моќ да ги набавиш дрвата во сред лето.
-добар оџак
-оџачар за пријател :D
-секоја пролет, кречење на просторијата кај што е котелот.

се ова е ок освен она првото.. задолжен чоек за него.. значи некој треба да му робува цело зимо. да го пали, да го ложи, да го чисти од пепел и сите пропратни работи... инаку централов грее топ...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #117 на: 19 Ноември 2012, 10:05:58 am »
И се готви на ова плус, така? :) :) :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #118 на: 19 Ноември 2012, 10:09:20 am »

да да... и релна и рингла... уствари која рингла, она горе целото е рингла-т.е. плотна... финтата е дека зависи која јачина ти треба па го шеташ тенџерето по плотната лево десно...

што сум јадел сарма направена на ова... прсти да излижеш..  гурман сум ,ама кулинар не.. знам само дека финтата било да се вари 24 саати на тивко... го опна жена ми тенџерето на нај слабиот дел од котелот и го остави цел ден и цела ноќ да крчка... петарди беше.. е тоа дома со електричен шпорет јок... а богами и пита од релна.... поубаво од направено на дрва нема... :)

малку офф топик ама морав... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #119 на: 19 Ноември 2012, 10:10:05 am »
И изгледа ко` дребонг да си поставил у дневна соба.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.