Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1438604 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
Само Thermoflux, сервисна мрежа достапна како и резервни делови. Јас имам 25kw котел веќе 3год и можам да кажам дека со квалитетен пелет многу ниска потрошувачка има, јас трошам макс 2 палети Шишарка А2, 2340кг се тоа, а загревам цца 160м².

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Дали е во ред вака да се влажни и капе од тука кога е на ладење ставена, на греење не приметив ништо зимово кога ја пуштав денеска првпат на ладно ја ставив, прашав и од комшииве рекоа као нормално и кај нив било за хаиер станува збор https://prnt.sc/15z8tgw или да барам од инвеститоров додека е под гаранција да се среди

Кај може да најдам таква пена-изолација за цевките? Отворете ја сликата на Кире, ќе видите за што зборам :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Дали е во ред вака да се влажни и капе од тука кога е на ладење ставена, на греење не приметив ништо зимово кога ја пуштав денеска првпат на ладно ја ставив, прашав и од комшииве рекоа као нормално и кај нив било за хаиер станува збор https://prnt.sc/15z8tgw или да барам од инвеститоров додека е под гаранција да се среди

Кај може да најдам таква пена-изолација за цевките? Отворете ја сликата на Кире, ќе видите за што зборам :)
Klima Komerc прашај ќе да имаат.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
пошто веќе година и 1/2 работам од дома, од кои 7 месеци во спална соба, деновиве осеќам силна потреба за разладување
климата од дневна не може да постигне навака, а како и да е децава дома обично седат таму и птоблем е да бидат под клима цело време
кажете што е најразумно решение, обичен вентилатор или гледам некои слични што не личат на вентилатори а викаат дека се некакви кулери

вентилатори

некој со некакво искуство со овие и дали бркаат работа:

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
@marjanot Се наоѓам во скоро иста ситуација (освен што немам деца туку цимери) и баш се мислев за некое такво решение.

Вентилатор едноставно не врши работа, температурата ќе ти остане иста, а воздухот ќе циркулира, бејзикли како со фен да се дуваш. Ако некој понуди некакво решение, па макар и мраз да ставам пред вентилаторот, ќе го прифатам  ;D

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Не се заебавај со тие со турање вода за подома. Јас мислам кога веќе имаш клима/ладен воздух дома да побараш од обичните вентилатори шо вртеа лево десно, место овие модерните, некакп тие старите ми имаат логички најголем усис позади и да го позиционираш некако од кај шо има ладен воздух да ти дува на кај спалната.
« Последно менување: 28 Јуни 2021, 14:24:21 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
пошто веќе година и 1/2 работам од дома, од кои 7 месеци во спална соба, деновиве осеќам силна потреба за разладување
климата од дневна не може да постигне навака, а како и да е децава дома обично седат таму и птоблем е да бидат под клима цело време
кажете што е најразумно решение, обичен вентилатор или гледам некои слични што не личат на вентилатори а викаат дека се некакви кулери

вентилатори

некој со некакво искуство со овие и дали бркаат работа:

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Прати ги децата во спална, а ти оди во дневна.

Во иста ситуација сум. Јас па мислам како да разладам на тераса некако зашто под тенда не е баш пријатно.

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1032
За на тераса можеш да ставиш од тие прскалките за разладување што се или swamp cooler. На ист принцип работат двете.

Само не ставајте swamp cooler внатре ако имате клима дека само ќе ја измачуваш климата да ја вади влагата.

https://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10182&product_id=73092&sort=p.price&order=DESC

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11177
  • Ќybriт Pro Max
Прати ги децата во спална, а ти оди во дневна.

Во иста ситуација сум. Јас па мислам како да разладам на тераса некако зашто под тенда не е баш пријатно.

не ми е решение
така функционирав скоро една година, ама двајца од таму следеа настава, а третиот од детска
башка Сонито им е во дневна
башка што 1 година немавме седнато како луѓе да ручаме на маса туку се кифлевме на тоа масичето во дневна

вака сум поизолиран и посмирен за работа, ама не се трпи жештинава
(работам на 2 х 24-ки монитори, па ми треба простор)

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
Овие со вода што се пунат се џабе фрлени пари, на никому не би му препорачал. Само го навлажнуваат воздухот и наместо да ти е само топло, тебе ти е топло, мокро, и те пука нервоза дур го гледаш како седи бескорисно на ќошот од собата.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45193
  • Il Moderatore
Тетни уште една најмала инвертер клима и ајт!
Вентилатор помага за да го бутне воздухот од дневна во спална, и ефтин за проба, ама ако треба да си со затворена врата - џабе...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55337
  • Махер
Тетни уште една најмала инвертер клима и ајт!
Вентилатор помага за да го бутне воздухот од дневна во спална, и ефтин за проба, ама ако треба да си со затворена врата - џабе...
Тоа е точниот одговор. Суров, но точен. Дури нема потреба од инвертер, буквално најефтината што ќе ја најдеш.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
12500ден Vivax :D

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Дали може котел на пелети да се комбинира со повеќе изменувачи? Пример, кујна/ходник и вц да има подно греење, во другите соби радијатори?
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
Дали може котел на пелети да се комбинира со повеќе изменувачи? Пример, кујна/ходник и вц да има подно греење, во другите соби радијатори?
Можеш што сакаш и како сакаш, ако сакаш и подно и радијатори ќе мора две посебни сандачиња со распределители, едното за подно, другото за радијатори.
Кај мене салонот, ходниците и купатилата се на подно, спалните соби на радијатори.