Дали се грее некој на пелети, да каже како е задоволен. Колку кг троши годишно и колкава квадратура загрева. По која цена ги купува пелетите и дали е задоволен од нив (влажноста и процентот на дрво).
Дали вреди да се инвестира во таков систем?
Трета сезона. Презадоволен. Претходно со инвертери 4 години. Измрзнавме живи а сметки по 9-10.000 па и повеќе. Ми пукна филмот зимата кога беше -25 пред некоја година. Влечев панелки и што се не да се згреам. Џабе. Камен. Во куќа сум со пвц прозори и врати, нов покрив со изолација, ми фали само изолација надворешна.
На ново комплетна инсталација со бакарни цевки, радијатори, бојлер и камин на пелети Termoflux. Собниот термостат ми е наместен на 24 степени од 06 до 02 часот, греам 75 квадрати, купувам две палети строго Шишарка 100 бука А1 или А2 сеедно, се ми е пробано на пазарот што постои, тврдам одговорно дека е најдобар пелет кај нас. Една палета има 78 вреќи значи 156 вреќи набавувам пред сезона, на крај на сезона имам вишок од дваесетина вреќи.
Пелетот варира со цена, мометално е 200 денари, беше и 190, максимум што би можел да се качи е 210.
Значи цела сезона греење чини 31.200 со остаток на пелети кај мене. Зависно од времето на набавка ова е моментална цена, може да биде и пониска ако се набават летно време.
Троши зависно од температурите надвор. Од вреќа и пол на ден до вреќа на 3-4 дена.
Затоа давам сезонска пресметка од прилика.
Значи 156 вреќи 31.200 ден. Подели на 12 месеци споредбено со парно на Бег тоа е 2.600 ден месечно. А не е споредливо, прво за 75м2 поскапо чини месечно а второ што е најбитно немаш ти контрола врз системот ни со време на работа ни со температура.
Sent from my iPhone using Tapatalk