Едно прашање ако може до оние поискусните бидејки прво зимо ми е што комплет со клими ке се топлам.
Имам Gree сплит систем, една ниска единица во дневна и 2 високи внатрешни во спална и детска.Дали ке може некој да ми каже како да ја подесам кога топли за да биде економична и да не трошам струја непотребно. Моментално што верувам дека е е погрешно имам подесено сами сите три да се палат од 14:00 до 16:00 а вечер јас ги палам во 10 и ги гасам сабајле кога ке станам за на работа. Подесената температура ми е 22 степени.
Зградата е нова, оваа година се вселивме, има пвц прозори и од надвор 15цм стиропор
Надворешната единица е GWHD(24)NK3MO
Внатрешна во дневна:GEH12AA-K3DNA1D/I
Спална и детска GWH07AAB-K3DNA5A/I
Фала ви
Инвертер се, мислам дека е најдобро да не ги гасиш, регулирај само температура по потреба.
Гледам дека ја ловиш ефтината струја, а добиваш топлина во ноќни саати, кога реално не ти треба.
Јас ако се греам на клима, би ја уклучил септември, гасење април, регулација само на температура, инверторот ќе си го работи своето. На gree имаш опција Quiet, за да дува ептен слабо и тивко, би ти препорачал за ноќно време.
D-r Ordevski