Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1053598 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54952
  • Махер
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4530 на: 08 Декември 2020, 20:30:35 pm »
Златни инвертори,идеш на споен викенд,се вракаш дома и во собите е 24 степени:)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Благодет. Башка скоро беспари.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5003
  • The Spartan General
« Одговори #4531 на: 08 Декември 2020, 20:32:59 pm »
Абе броилото врти назад кога работат климите.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6137
« Одговори #4532 на: 08 Декември 2020, 20:36:47 pm »
Zemete si rowenta grealka za 2500 od neptun. 2.5kw gree bufta. Jas ja zemav za nautro duri zagree BEG ako treba poso mali deca, a klimata ja cekav do beskraj.

Ova e kaloriferce i bufta ko ludo

Коа ќе ти го збуфта ЕВН после...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
« Одговори #4533 на: 08 Декември 2020, 20:43:48 pm »
Bitno toplicko mi e. Na centralno greenje sum, ja koristam koga e epten ladno po potreba. Ne e seka cel den raboti. Ama od klimata e 10 pati podobra za zagrevanje

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1807
« Одговори #4534 на: 08 Декември 2020, 20:54:43 pm »
Кај мене во станот има железарско парно али од следна сезона ке го испробам има и инвертор па со него а и прилично е топал има 20 цм топлотен блок и 10 цм стиропор и прозорите се комерлинг 88мм, на не греено последниве идења беше 18 степени

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #4535 на: 08 Декември 2020, 21:00:41 pm »
Od zelezarsko parno na klima ti e kako od alfa na lada da se prefrlish

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #4536 на: 08 Декември 2020, 21:00:44 pm »
Клабери, да не изиграваме ТопШоп, се знае што е најдобро за греење, подно/парно.
Константна, рамномерна топлина низ цел стан.

Дрвата се како љубовта или гориш или смрзнуваш. Кај било која варијанта е најдобро да има термо фасада и добри прозори, само кај греењето со инвертер клими е најзабележливо ако не е така.

Инаку нема споредба со трошоците, јас 5 години се греам/ладам со клима на приземје од куќа од 55кв,со изолација од 5 цм и дрвени прозори со термопан стакло. Сметката за ноември ми беше 3100 ден. 8 месецк во годината повеќе пкаќам за нет, тв и моб отколку за струја.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
« Одговори #4537 на: 08 Декември 2020, 21:21:47 pm »
И на мазут и на јаглен парно исто се во игра
забранети се мислам

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 859
« Одговори #4538 на: 08 Декември 2020, 21:27:27 pm »
И на мазут и на јаглен парно исто се во игра
забранети се мислам
Се зезав

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4539 на: 08 Декември 2020, 21:33:09 pm »
се зезаш или не, на јаглен уште се тера, како не знам и ја..

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #4540 на: 08 Декември 2020, 21:41:08 pm »
Клабери, да не изиграваме ТопШоп, се знае што е најдобро за греење, подно/парно.
Константна, рамномерна топлина низ цел стан.

Дрвата се како љубовта или гориш или смрзнуваш. Кај било која варијанта е најдобро да има термо фасада и добри прозори, само кај греењето со инвертер клими е најзабележливо ако не е така.

Инаку нема споредба со трошоците, јас 5 години се греам/ладам со клима на приземје од куќа од 55кв,со изолација од 5 цм и дрвени прозори со термопан стакло. Сметката за ноември ми беше 3100 ден. 8 месецк во годината повеќе пкаќам за нет, тв и моб отколку за струја.

Svaka cast

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3415
« Одговори #4541 на: 08 Декември 2020, 22:26:25 pm »
Златни инвертори,идеш на споен викенд,се вракаш дома и во собите е 24 степени:)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Со пелетите комотно можам да го оставам котелот 4 дена да си работи, или на собниот термостат да си подесам 1 ден пред да се приберам да уклучи.

ЕДИТ: Што ви е чудно, Еуроимпекс се грее на прегорено уље, ама си платиле и монтирале филтри луѓето, колку плаќаат за греење? Ич.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4542 на: 08 Декември 2020, 22:46:42 pm »
10 ден литар уље. Мислам не смее уље да гориш, без разлика на филтерите, во спротивно и ја би клал филтери :D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5277
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4543 на: 08 Декември 2020, 23:31:24 pm »
Јас во стар стан 55/60кв со просечна дрвена дограма последните години наместо на струја се префрлив на дрва,  имав гланц нова калиена печка решивм да ja пробам и не ни планирам да ја заменам за друго грејно тело, дури и кога би го реновирал цел стан. Трошам после првото палење уште плус две евентуално три ептен суви дрва, 12 за ручек се пали, последно дрво кај 4 саат и до 7/8 савајле е сеуште млака печката.
Toa е друг муабет, тука веќе имаш ефикасност.
Идејата со ефикасно греење на дрва/пелети е ефикасно да се согоруваат. Ефикасно согорување има само на најголемата моќност на печката. Но пошто ~15-тина киловати не им треба на никој што живеат станови/куќи (па дури и без изолација), проблемот е како вишокот топлина да се складира за поспоро користење... И тука таквата калиева печка врши голема работа, пошто акумулира топлина и ја испушта полека.

Обична печка не е ефикасна ако дрвата/пелетите се горат споро пошто така поголемиот дел бегаат низ оџак (несогорени, како саѓи). Истата печка ако се гори на најсилно (најефикасно) ќе испушта премногу топлина која не може да се зачува на подолго време.

Маана кај климите е лошиот трансфер на топлина меѓу простории, т.е. треба на правилно место да се постави климата. Во секој случај, без изолација, само дрво му е мајката
Без изолација, ти треба повеќе топлина. Ама таа количина на топлина, пак е поевтина кога е добиена од клима... Проблемот е што така можеби ти треба 7-киловатна клима, а со изолација би ти завршила работа 5.5 или можеби и 3.5-киловатна клима.

На крај истата количина на топлина ти треба, разликата е во тоа колку ќе се плати.

едит:
Од кај тоа дека цената на киловат топлина од пелети е мн. поскапа, како дојде до ова решение освен ако не си извршил реален тест на двете грејни тела?
Се пресметува чинењето, Х килоџули од килограм пелети, во однос на потрошената количина, ќе добиеш цена (многу повисока од климите).

Цената за киловат топлина од клима уред се знае. Со сегашниве температури, со подобра клима вадиш сор фактор ~4 ама ете и 3 нека биде, значи за киловат струја добиваш повеќе од 3 киловати топлина. Средна цена за киловат струја 6 кома нешто денари, значи киловат топлина од клима ти доаѓа окулу 2 денари. За тие што пазат да користат повеќе евтина тарифа (со местење тајмери на климите), и испод 2 денари доаѓа... За вкусови, допаѓања, желби, итн за слични субјективни работи, може да се прави муабет. Но за економија немаат конкуренција климите.

« Последно менување: 08 Декември 2020, 23:49:29 pm Van »

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #4544 на: 08 Декември 2020, 23:51:45 pm »
поширок опсег имаат печките на дрва, гледав едно време, ама сега сум заборавил. не дека мора да е нонстоп на 90%+. Имаш и шамотни, ѕидани гусани итн. печки што можат за задрџат некој џул топлина. Не им текнало да измислат термо печка на дрва xD