Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1053596 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7370
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #4515 на: 08 Декември 2020, 16:16:35 pm »
Има ли тука термичари? ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5277
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4516 на: 08 Декември 2020, 16:28:37 pm »
Ако немаш изолација логорски оган не те стоплува. Јас греам 80м2 КУЌА со клими, нема да се убедувам (со 2 мали деца сум). А ќе ти ги покажам и сметките на увид.
Тој што те заебал да ставиш инвертери без изолација нека ти го плати парното на пелети. Кога се купува инвертер се пресметуваат топлинските загуби на просторот, а не "абе пријател грее со 3.5kw 60м2 стан,па и јас ќе згреам 80м2 куќа без изолација"
И баш ме интересира како ќе ладиш со пелетите во лето, зошто немаш изолација и ти е топло дома

П.с. се нашол некој паметен и пресметувал, ама нема кој да чита изгледа
https://www.qsl.net/z33t/greenje_mkd.html
Се залетаа сите по субвенции за котли на пелети, и сега нема назад

Па имаше сега (есенва) субвенции и за клими, и тоа до 1000 евра.
Инаку се согласувам, смешно е кога некој ќе каже „клими не греат“ а „парно на пелети растура“.

Клими имало дали една дали две, можеби некои евтини 3.5-ки... Ама печкава на пелети оп ~15KW. Епа греела, епа секако дека ќе грее... 15 киловати наспрема 3.5 (или 7).

Киловат енергија е киловат енергија, сеедно од кој извор. Тоа што не е сеедно е цената на тој киловат топлина, а цената на топлина од пелети е многу поскапа од топлина од просечен клима уред. Тука не вбројувам шкарт клима уреди кои не можат да испорачаат топлина на -10с. А температури од -25 имаше неколку денови во тие две години. Во просек многу многу ретко, доволно ретко за да не е проблем догревање со помошно грејно тело. Инаку јас немав такви потреби ни на -25с, само мене ми се правилно димензионирани јачините на климите.

Мене ми е под 200 евра греење на ~75м2, од есен до пролет, цела сезона. Мерено со одделни мерачи на секоја од климите.
Најголемите заштеди се на есен, и на пролет, кога не е многу ладно ама сепак треба греење. Тогаш климите се супер економични а пелетите/дрвата се најнеекомични (пошто од тие 15 киловати им требаат само 1 или 2, ама таквото слабо горење/согорување не е ефикасно).
« Последно менување: 08 Декември 2020, 16:34:09 pm Van »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #4517 на: 08 Декември 2020, 16:46:58 pm »
Сепак да се напомне дека во куќа не е се така розево со климите, згора ако нема изолација.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5456
« Одговори #4518 на: 08 Декември 2020, 16:55:27 pm »
Абе немора  - 25 еве Битола е - 8,-10 секој ден од сабајле, ама друг е проблемот, времето  е срање влажно секој ден дури и кога не врни, јас дома ги слушам климите на сите комшии фучат мака мачат од дефрости цело време,несакам  ни да замислам како им е подома.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54952
  • Махер
« Одговори #4519 на: 08 Декември 2020, 17:01:51 pm »
Сепак да се напомне дека во куќа не е се така розево со климите, згора ако нема изолација.
Не е розево, ама не е ни лошо. Зависи од куќата. И така ставаш клима за ладење во куќата барем една по спрат. Само треба да додадеш мултисплит за спални/детски и тоа е тоа.

Абе немора  - 25 еве Битола е - 8,-10 секој ден од сабајле, ама друг е проблемот, времето  е срање влажно секој ден дури и кога не врни, јас дома ги слушам климите на сите комшии фучат мака мачат од дефрости цело време,несакам  ни да замислам како им е подома.

Зависи од димензионирањето. Не е исто димензионирањето за Дојран, Скопје и Битола. За Битола приоритет треба да е изолација и прозори, па инвертер. За Скопје барем прозори, па инвертер. За дојран нема замарање, само инвертер.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #4520 на: 08 Декември 2020, 17:29:45 pm »
Изолација може ако си во куќа, во зграда тешко дека цел куќен совет ќе се реши фасада да се става на зградата, ако се решиш сам пак џабе е ќе ти биде можи потопло ама од муфла по краевите на зидовите нема бегање,  димензирај ја како шо сакаш на гној влажно и магливо време ниедна клима не работи како шо треба не верувам дека на 90% од станарите им се фалични климите  или се погодил неписмен монтерот, а времето еве  веќе 10тина дена е такво секоја вечер после 4 и пол.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 859
« Одговори #4521 на: 08 Декември 2020, 17:52:00 pm »
Не е розево, ама не е ни лошо. Зависи од куќата. И така ставаш клима за ладење во куќата барем една по спрат. Само треба да додадеш мултисплит за спални/детски и тоа е тоа.

Зависи од димензионирањето. Не е исто димензионирањето за Дојран, Скопје и Битола. За Битола приоритет треба да е изолација и прозори, па инвертер. За Скопје барем прозори, па инвертер. За дојран нема замарање, само инвертер.
За сите објекти тој треба да е редоследот! Луѓето не сакаат да си го решат проблемот,прво купуваат па после прашуваат. Да му побараш 100 еур за димензионирање на грејни тела, ќе те направи луд, со тие пари ќе си купи најк патики и ќе отиде во првиот дуќан за пелети и ќе го послуша продавачот со 2 месеци искуство

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3415
« Одговори #4522 на: 08 Декември 2020, 17:54:53 pm »
Прво топлината од клима до котел е разлика небо-земја. Дома да се греам на клими ќе измрзнам.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #4523 на: 08 Декември 2020, 17:57:26 pm »
Ако немаш изолација логорски оган не те стоплува. Јас греам 80м2 КУЌА со клими, нема да се убедувам (со 2 мали деца сум). А ќе ти ги покажам и сметките на увид.
Тој што те заебал да ставиш инвертери без изолација нека ти го плати парното на пелети. Кога се купува инвертер се пресметуваат топлинските загуби на просторот, а не "абе пријател грее со 3.5kw 60м2 стан,па и јас ќе згреам 80м2 куќа без изолација"
И баш ме интересира како ќе ладиш со пелетите во лето, зошто немаш изолација и ти е топло дома

Инаку се согласувам, смешно е кога некој ќе каже „клими не греат“ а „парно на пелети растура“.

Клими имало дали една дали две, можеби некои евтини 3.5-ки... Ама печкава на пелети оп ~15KW. Епа греела, епа секако дека ќе грее... 15 киловати наспрема 3.5 (или 7).

Киловат енергија е киловат енергија, сеедно од кој извор. Тоа што не е сеедно е цената на тој киловат топлина, а цената на топлина од пелети е многу поскапа од топлина од просечен клима уред. Тука не вбројувам шкарт клима уреди кои не можат да испорачаат топлина на -10с. А температури од -25 имаше неколку денови во тие две години. Во просек многу многу ретко, доволно ретко за да не е проблем догревање со помошно грејно тело. Инаку јас немав такви потреби ни на -25с, само мене ми се правилно димензионирани јачините на климите.

Мене ми е под 200 евра греење на ~75м2, од есен до пролет, цела сезона. Мерено со одделни мерачи на секоја од климите.
Најголемите заштеди се на есен, и на пролет, кога не е многу ладно ама сепак треба греење. Тогаш климите се супер економични а пелетите/дрвата се најнеекомични (пошто од тие 15 киловати им требаат само 1 или 2, ама таквото слабо горење/согорување не е ефикасно).
Убаво има човекот на линкот што го постирав пресметувано, ама кој да ги чита тие глупости, плус и долго е 😀
Маана кај климите е лошиот трансфер на топлина меѓу простории, т.е. треба на правилно место да се постави климата. Во секој случај, без изолација, само дрво му е мајката

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #4524 на: 08 Декември 2020, 18:01:05 pm »
Изолација може ако си во куќа, во зграда тешко дека цел куќен совет ќе се реши фасада да се става на зградата, ако се решиш сам пак џабе е ќе ти биде можи потопло ама од муфла по краевите на зидовите нема бегање,  димензирај ја како шо сакаш на гној влажно и магливо време ниедна клима не работи како шо треба не верувам дека на 90% од станарите им се фалични климите  или се погодил неписмен монтерот, а времето еве  веќе 10тина дена е такво секоја вечер после 4 и пол.
Можеш да ставиш стиродур 3ка од внатрешна страна + гипс

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
« Одговори #4525 на: 08 Декември 2020, 18:02:13 pm »
Инвертерот треба да те згрее,ама и да е економичен. Кај Грее второво го заборавиле, трошат ко термо печки
Како пресмета дека троши како термо печка?
Емпириски

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3415
« Одговори #4526 на: 08 Декември 2020, 18:07:12 pm »

Од кај тоа дека цената на киловат топлина од пелети е мн. поскапа, како дојде до ова решение освен ако не си извршил реален тест на двете грејни тела?

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #4527 на: 08 Декември 2020, 18:32:42 pm »
Јас во стар стан 55/60кв со просечна дрвена дограма последните години наместо на струја се префрлив на дрва,  имав гланц нова калиена печка решивм да ja пробам и не ни планирам да ја заменам за друго грејно тело, дури и кога би го реновирал цел стан. Трошам после првото палење уште плус две евентуално три ептен суви дрва, 12 за ручек се пали, последно дрво кај 4 саат и до 7/8 савајле е сеуште млака печката.
Кој се мисли за дрва,  топла преопрака за чудово гледам за беспари има скоро нови по интернет, made in Pehcevo Yugoslavia.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
« Одговори #4528 на: 08 Декември 2020, 20:23:37 pm »
Zemete si rowenta grealka za 2500 od neptun. 2.5kw gree bufta. Jas ja zemav za nautro duri zagree BEG ako treba poso mali deca, a klimata ja cekav do beskraj.

Ova e kaloriferce i bufta ko ludo

Присутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3737
« Одговори #4529 на: 08 Декември 2020, 20:28:50 pm »
Златни инвертори,идеш на споен викенд,се вракаш дома и во собите е 24 степени:)

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)