О другар, јас комплетно те капирам, ама некако не читаш убаво што ти пишувам. Еве последен пат ќе ти објаснам. Како колата поминала 1000-2000км БЕЗ никаква грешка, па потоа почнуваат грешки, "ШТЕЛОВАЊА" и проблеми кои никогаш не ги решаваат? Ако била утка мапата, грешка ќе јави после многу помалку километри!
ne me kapiras, zatoa celo vreme ti velam deka najdobro e kolata koga se steluva vo vozenje, gradska voznja i na otvoreno so dinamicno vozenje... primer ako tie 1000-2000km voziloto gi pomine da receme vo gradska voznja, pretezno vo slicni rezimi na vozenje, moze na prvoto izleguvanje na avtopat da se pojavi check engine, bidejki togas e drug rezimot na vozenje, zavisi od mnogu faktori, najcesto se taka checkot zatoa sto plinot e steluvan samo vo mesto, pa kolku tolku e pogodena mapata... a za presteluvanje po nekolku pati ne e samo da se presteluva, tuku treba i covekot koj ke go raboti steluvanjeto da znae sto raboti, nemozam tuka da ti se objasnuvam sto i kako, ne e tolku ednostavno...
eve ke ti razkazam eden primer od moja rabota, covekot imase instalirano lovato so dizni, hundai accent mk2, posle da kazeme 500-1000km od montaza se vklucuva checkot, covekot se vrakja nekolku pati da se presteluva i sekogas ista pesna, se brise greskata se steluva plinot ponovo vo mesto i povtorno se pali checkot. covekot si vozel taka so godini, mislam deka imase 60000-70000km taka izvozeno, dojde kaj mene za menuvanje filtri i mi kaza sto i kako ima problem.
procedurata bese da izvozi edno 300-500km na benzin, da se sredi kolku tolku fueltrimot i da dojde da presteluvame vo vozenje edno 70-100km, gradska i otvorena voznja, razlicni rezimi na vozenje. napravivme taka i od togas do den denes, eve veke poveke od 2godini sigurno, na covekot mu se nema upaleno checkot...