Мене пак не ми е јасен делот со ШТЕЛУВАЊЕ, односно што штелуваат плинарите, освен главниот коефициент на милисекундите на дизните. Чим еднаш ја погодиш смесата (на било кое оптоварување и RPM), нема потреба од дополнителни заебанции, check engine, бидејќи плинскиот уред го СЛЕДИ фабричкиот ECU, те. следи СОВРШЕНА мапа!!!
Сума сумарум: Aко еднаш ја погодиш смесата, макар било и во ЛЕР, и не јави check, тогаш никогаш понатаму не би требало... што не е така 
se steluva vremeto na otvaranje na diznite, na kolku vakim kolku ms da otvorat diznite, kolicinata na plin zavisi od vremeto za koe diznata e otvorena, zatoa ti vikam deka biten e i dijametarot na diznite i brzinata na diznite...
suma sumarum: ako ednas ja pogodis smesata vo celiot rezim na rabota na motorot togas nema da ima potreba da se pravat korekcii na mapata, nemora ako ja pogodis smesata vo mesto da bide ok vozenje... na obicen karburatorski sistem imas steluvanje na ler i pod gas, a ne pa kaj dizna sistem da tolku ednostavno.
i ne e tocno deka e isto koga kolata ja steluvas vo miruvanje ili vo vozenje, ne e isto optereten motor vo vozenje i vo mesto, ako e taka i ke se cipuva vo mesto bez dyno, daj molim te
@luki junior plinskata mapa e mnogu prosta vo sporedba so onaa na benzinskata, nemoze benzinska mapa da zemes i da go prebacis fajlot vo plinskiot ecu, mnogu faktori se vo prasanje... plinskiot ecu e parazit na benzinzkiot, samo krade informacii

indikatorot najcesto e neprecizen, no kaj nekvalitetnite ventili toa e poizrazeno. zatoa ne e bitno samo kakov ecu i dizni ke ti stavat, bitno e se od polnacka, multiventil na boca, creva za topla voda, stegi za topla voda, T stekovi za topla voda itn...