- Имаше еден дечко на Алфисти кој GTV-то преправено на плин (модерен тип со инџектори), сакаше да го суперчарџа. Една од главните грижи му беше температурата, со сонда мереше температура на издувни гасови, пред да го модифицира возилото, и отприлика истите бројки (повисока температура на издувни гасови кога вози на LPG).
- Друг пример, исто од истиот форум дечко кој сака својата 159 JTS (ми се чини 2.2 беше) сака да ја преправи на плин, главна грижа му беше како да го подобри ладењето, поради познатиот факт дека плинот поради својата гасовита форма го нема ефектот на ладење при евапорација кој што го има бензинот како течност - во допир жешките површини на моторот.
Али ајде, еве нема везе, поединечни примери се тоа...
- Рецесијата на вентилите при користење LPG настанува баш поради зголемената температура во цилиндрите, навеќе поради горенаведениот проблем.
- Можда е стар текстот, ама тоа не значи дека физиката во поново време „работи“ другачие, можда не е лошо, освен датумот, да го прочиташ и останатиот текст.
Дури и „про-лпг“ сајтовите „признаваат“ дека се зголемува температурата на моторот:
Although LPG produces less total heat ( it has a lower calorific value) that heat is released in a shorter time. The reason for this is that LPG is a 'perfect' gas at ordinary atmospheric temperatures whilst petrol vapour is liquid that has been forced to vapourise. The cooling effect of liquid petrol droplets is not present with LPG and the total heat is released more quickly. A greater heat 'spike' is the result. The engine will run slightly hotter, although the difference may not be large enough to show on the temperature gauge. Only the cylinder head temperature (CHT) will increase significantly (although not enough to cause any problems). Most cars do not have a device for monitoring CHT (unlike aircraft). A typical car temp. gauge measures coolant temperature only, which is much more of a general picture.
http://www.go-lpg.co.uk/diffperf.htmlНе е лошо, наместо „немој да ме јебеш“ да ми покажеш некоја студија која вели дека конверзија на LPG не доведува до зголемување на температурата на моторот. Баш ме инетерсира.
На крајот на краиштата, секој може со сонда да измери температура на издувните гасови на својата кола, може да си провери сам. Еве, баш јас деновиве ќе направам едно споредбено мерење, па ќе видиме како стојат работите. Ама после да не испадне дека и плинот не ми е наштелуван?