Гласање

Која фирма е најдобрата за местење на плински уред за кола. (пари, квалитет, се)

Плимонт
125 (71.4%)
Новус
15 (8.6%)
Мармил Монт
12 (6.9%)
Кар Систем
15 (8.6%)
Дурла ЛПГ Битола
3 (1.7%)
Плинмонт Битола
5 (2.9%)
Плинстарт Јовус Битола
0 (0%)

Вкупно гласови: 175

Автор Тема: PLINSKI UREDI  (Прочитано 391946 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: PLINSKI UREDI
« Одговори #1290 на: 07 Јануари 2016, 17:09:07 pm »
Пријател има Опел Зафира на метан окулу 150-180 денари му се 100км :) Буквално како упаљач е :)
П.С. Колата е со фабрички метан така да боци неможеш да видиш :)
те лаже... 3,5 кила метан за 180 денари... тешко таа работа на зафира... секако, нај веројатно "испуштил" да ти каже колку бензин троши на секое палење, бидејки метанот и фабрички вграден бара околу 80 степени работна температура... поради тој факт, баше такси им наредија на таксистите да не ги гасат колите додека дремат на станица... поиспкатливо им е са работат во место, отколку после на бензин да загреваат, и додека кренат температура, веќе стигнале за пак да дремат ба станица...

иако и јас знам дека метанот може и без загревање да работи...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #1291 на: 07 Јануари 2016, 17:25:20 pm »
Од коа ке почне за свири уште колку км можам да поминам?

Сакам да тестирам колку км може да поминам со една боца...

Ако ми се потроши скроз боцата со плин дали автоматски ке пребаци на бензин?

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1482
« Одговори #1292 на: 07 Јануари 2016, 18:51:47 pm »
Имај си бензин у резервар и терај додека не го потрошиш скроз плинот :)
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен DS

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #1293 на: 09 Јануари 2016, 01:11:07 am »
Здраво дечки. Заинтересиран сум да ставам плинки уред на Seat Ibiza 1.4 99, има наjразлични плинкки уреди, па сакам да ве прашам како препорака кој е подобар (како што прочитав има уреди за кој има ретко делови кај нас). кој од следниве е добар?
-lovato smart, ac stag, landi omega?
Благорадам :)
loading...

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #1294 на: 09 Јануари 2016, 09:14:02 am »
Сврти една две страни наназад ќе прочиташ :)

Отсутен DS

• Почетник
  • *
  • Пораки: 49
« Одговори #1295 на: 09 Јануари 2016, 16:30:01 pm »
lovato smart 420e. кaкo дa се уверaм дaли е репликa или oригинaл?
loading...

Отсутен Bumb

• Редовен
« Одговори #1296 на: 09 Јануари 2016, 19:10:49 pm »
А да си идеш у плимонт и да си видиш раат :)?

Јас монтирав пред 10 дена точно и сум презадоволен...

исто и јас се мислев како тебе ама на крај се одлучив за плимонт и не се каам :)

Отсутен mushovlae

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #1297 на: 10 Јануари 2016, 01:48:51 am »
+1 за Плимонт и од мене

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #1298 на: 12 Јануари 2016, 10:49:41 am »
Кој тоа ШТЕЛУВА и ШТО штелува кај нас во државичкава??? Мења параметри на горивото, а и самиот не знае зошто ги менува! Ова важи за сите плинари ДО ЕДЕН!
Барам дообјаснување од некој ПЛИНАР :)

пс. Чекот најчесто (99%) светнува само поради грешка предизвикана од лошо (пореметено) читање на ламбда сондата која се ЗАПУШУВА од ѓубрето од плин кое се точи кај нас, и неконтролата која ја спомна ЛП. Заклучок, не турајте плин на коли кои при исклучување на сондата пред катализатор (Bank 1 O2) прават проблем, те. ЕCU-то не се враќа во својата претходна најдобра оптимална мапа!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9107
« Одговори #1299 на: 12 Јануари 2016, 10:52:50 am »
пиши им во темата за плин ;)

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1300 на: 12 Јануари 2016, 11:17:50 am »
пиши им во темата за плин ;)
Не им се мешам на "штелачите" ;)

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #1301 на: 13 Јануари 2016, 15:24:15 pm »
Кој тоа ШТЕЛУВА и ШТО штелува кај нас во државичкава??? Мења параметри на горивото, а и самиот не знае зошто ги менува! Ова важи за сите плинари ДО ЕДЕН!

пс. Чекот најчесто (99%) светнува само поради грешка предизвикана од лошо (пореметено) читање на ламбда сондата која се ЗАПУШУВА од ѓубрето од плин кое се точи кај нас, и неконтролата која ја спомна ЛП. Заклучок, не турајте плин на коли кои при исклучување на сондата пред катализатор (Bank 1 O2) прават проблем, те. ЕCU-то не се враќа во својата претходна најдобра оптимална мапа!

ne e za vo temata ama toa e totalna glupost sto zboris... kakvo gubre kakvi bakraci, vo cilindrite nema da izgori bilo kakvo gubre od temperaturata?

check engine svetnuva od loso nasteluvana plinska mapa, zatoa najdobro e plinskata mapa koga se steluva dijagramski, a ne tabelarno, bidejki vo dijagramsko steluvanje ja meris rabotata na benzin, ti se formira dijagram na rabotata na benz dizni na kolku vakum kolku otvaraat diznite, i posle toa koga ke steluvas na plin go formiras plinskiot dijagram da bide skoro identicen so benzinskiot. pri steluvanjeto na plin sekogas, ama bas sekogas se prati rabotata na benzinskite dizni, iako motorot vo toj moment raboti na plin. sekako mora da imas izbrano optimalen dijametar na otvorot na plinskite dizni. benzinskite dizni se pratat kolku ms otvaraat bidejki motorot preku regulacijata koja ja pravi lambda sondata, preku ecuto, go dava vremeto na otvaranje na benz dizni, motorot neznae deka raboti na plin, ili ednostavno kazano plinskiot ecu e ''laznjak'' na benziskiot ecu. zboram za steluvanje vo vozenje, ne koga kolata stoi vo garaza i se klika samo next na laptop...

izvinete za latinicata

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #1302 на: 13 Јануари 2016, 15:53:24 pm »

ne e za vo temata ama toa e totalna glupost sto zboris... kakvo gubre kakvi bakraci, vo cilindrite nema da izgori bilo kakvo gubre od temperaturata?

check engine svetnuva od loso nasteluvana plinska mapa, zatoa najdobro e plinskata mapa koga se steluva dijagramski, a ne tabelarno, bidejki vo dijagramsko steluvanje ja meris rabotata na benzin, ti se formira dijagram na rabotata na benz dizni na kolku vakum kolku otvaraat diznite, i posle toa koga ke steluvas na plin go formiras plinskiot dijagram da bide skoro identicen so benzinskiot. pri steluvanjeto na plin sekogas, ama bas sekogas se prati rabotata na benzinskite dizni, iako motorot vo toj moment raboti na plin. sekako mora da imas izbrano optimalen dijametar na otvorot na plinskite dizni. benzinskite dizni se pratat kolku ms otvaraat bidejki motorot preku regulacijata koja ja pravi lambda sondata, preku ecuto, go dava vremeto na otvaranje na benz dizni, motorot neznae deka raboti na plin, ili ednostavno kazano plinskiot ecu e ''laznjak'' na benziskiot ecu. zboram za steluvanje vo vozenje, ne koga kolata stoi vo garaza i se klika samo next na laptop...

izvinete za latinicata
Друже си штелувал некое ECU до сега? Ако добро ја разбираш проблематикава, одговор од типот "check engine svetnuva od loso nasteluvana plinska mapa" не се никаков одговор, во превод, моторот не ми работи "бидејќи е распиан"??? Конкретно кој сензор чита грешно па доаѓа до check engine? Зошто и после 10 штелувања не успеваат да ја опраат колата, туку тоа трае 100-500км, и опет иста приказна?
Имај во предвид дека ова погоре што го пиша комплетно го разбирам, и за стандалоне и пигибак ECU....

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1303 на: 13 Јануари 2016, 15:58:51 pm »
Паднавте во несвест за тоа чек енџин, што го тупите до толку, ако ве боли за тоа сијаличе тогаш ич не монтирајте плин. 100 пати да штелуваш - 101 пат ќе светне тоа сијаличе.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #1304 на: 13 Јануари 2016, 16:42:33 pm »
Мене после монтажа ми светеше цело време. Менуваа дизни, ништо. После мислам дека менуваа расплињача и чепкаа нешто и еве го сега сигурно 5000км нема светнато. Пунам кај стигнам, најчесто Макпетрол дека таму ми е најблиску.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.