Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2601087 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30676
    • CARclub.mk
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #17070 на: 21 Октомври 2016, 13:45:05 pm »
Ете де, си има на линкот линкчиња до PDF-ки со сите релевантни податоци. Мерени се Ford Focus Караван, Hyundai i40 Караван и Renault Megane, блејзинци со директно вбризгување и мануелен менувач.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #17071 на: 21 Октомври 2016, 13:53:21 pm »
Да чита човек на карклуб ќе си помисли дека на бензинциве од ауспух им искача рузмарин и еликсир на младоста, додека пеперутките леткаат под виножитото.

Тоа е директен резултат на екстремната навивачка необјективност.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #17072 на: 21 Октомври 2016, 13:56:50 pm »
Многу наметлив е трудов во однос на тоа "ајде сите ставајте DPF на GDI за само 40евра, по можност од производителов што јас ќе ви ја кажам". На неколку пати потенцира дека има мамење во тестовите (божем само производителиве со GDI мотори мамат, па ради тоа успеваат да ги постигнат и еуро 6 нормите), а чесниве дизел тестови ради добра волја ставаат DPF, па све си е у ред. Ме чуди зошто нема објаснување, која е причината за создавање на цестици во однос на MPI (PFI) моториве, a недостасува i директна споредба на 100кс обичен и 100кс GDI мотор, вграден во исто возило. Можеби поради ретката смеса на согорување (ниската температура) се созаваат азотни оксиди, ама не e логично при такво фино прашење на бензинот од 200бари (инјектори со микронски дупки), GDI согорувањето да е еколошки заостанато во споредба со MPI. Целава приказна искрено ми е сомнителна.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
« Одговори #17073 на: 21 Октомври 2016, 13:59:39 pm »
за бензинци со директно впрскување реков дека е... таму нема цврсти, меки, црнила, димови. Једина мана им е што не ја вртат земјата ко 1.9TDI  :'(

Има, има... и не само што има, туку (дрште се сеа):

„Vehicle tests show that without the use of gasoline particulate filters (GPF) the number of particles emitted from gasoline direct injection (GDI) engines is likely to exceed future European emissions limits, known as Euro 6 standards. Nowadays, particle emissions from these new petrol engines are  higher than equivalent diesel vehicles. The cost of a filter to eliminate particle emissions is low (around €40), with no fuel economy penalty. Despite this, carmakers are delaying fitting filters on GDI cars and instead rely on manipulating tests. Their reluctance is worsening urban air pollution and reducing the health benefits of the new limits.“

https://www.transportenvironment.org/publications/particle-emissions-petrol-cars

Емисиите на партикли кај GDI се поголеми единствено од дизлеи кои имаат DPF.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17074 на: 21 Октомври 2016, 14:32:03 pm »
Филип, тоа може само Џонтра да кажува дека бензинците се еконезнам, веќе 2-3 години се објавуваат резултатите од мерењето на издувни гасови на gdi бензинци. До илјада пати поголемо загадување од декларираното. Но не излегува црно од ауспухот како кај старите и извозени дизели, па сите се .... слепи на загадувањето. Линковите дека gdi бензинците загадуваат до 1000 пати повеќе ги имам пуштено 3-4 пати досега.

Мармлад, јас имав објаснето пред 20тина страни зошто се ствараат честичките. Си идат заедно со технологијата. Мислам дека е надмилнив проблем, и од дизајнерска страна, и со помош на адитиви.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17075 на: 21 Октомври 2016, 14:32:24 pm »

Или, со други зборови, поголеми единствено од скоро сите модерни дизели.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17076 на: 21 Октомври 2016, 14:38:32 pm »

Или, со други зборови, поголеми единствено од скоро сите модерни дизели.

Па искрено, веќе не се знае, со лажирањево што се дешава, може само да си нагаѓаме. А ако не нагаѓаме, тогаш ќе ги провериме EURO6 нормативите кои важат во моментов:

https://en.wikipedia.org/wiki/European_emission_standards#Emission_standards_for_passenger_cars

Тука вика дека не смеат да имаат повеќе ПМ од дизелите. Така да, може само да си се залажуваме со статии од весници.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17077 на: 21 Октомври 2016, 14:42:37 pm »
За наша среќа, никој не постираше статии од весници, туку референцирани извештаи од истражувања.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17078 на: 21 Октомври 2016, 14:47:59 pm »
Не видов во публикациите директна споредба „со соодветен дизел мотор“ на тестираните возила. Можеби пропуштив некаде?
Така да објавата од сабтајтлот (што ја имаш цитирано) е само статија од весник.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17079 на: 21 Октомври 2016, 15:05:29 pm »
Така де, појма немаат ниту што пишуваат, ниту што се соодветни еквиваленти. Незнајковци! Жута штампа и сензационализам!

Па да! Глеј ја мапава! Никаде ја нема Македонија и carclub.mk. Ете зашто појма немаат што се еквивалентни возила (се знае што се - бензинци и дизели со иста аспирација и иста кубикажа)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17080 на: 21 Октомври 2016, 15:09:23 pm »
VW си го прими немиен од Government Motors, a факт е дека сите испуштаат исти гомна. Карма ис а бич :))

Затоа VW прв ќе вгради DPF филтри во своите косилици, не смее уште еднаш да ризикува да изгуби 30 мијарди, овајпат за бензинците.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #17081 на: 21 Октомври 2016, 15:58:01 pm »

Мармлад, јас имав објаснето пред 20тина страни зошто се ствараат честичките. Си идат заедно со технологијата. Мислам дека е надмилнив проблем, и од дизајнерска страна, и со помош на адитиви.

пуштај линк да читам викендов :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34484
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17082 на: 21 Октомври 2016, 17:04:43 pm »
Кристалната кугла во оригиналната амбалажа, фискалната у џеб, и назад у продавницата. Што не иде не иде.

Чекај чекај, така се мававте во гради па сега ве исфрлаат од употреба. Полека, без брзање. Дај да ве видам во дизел-хибрид...

Да чита човек на карклуб ќе си помисли дека на бензинциве од ауспух им искача рузмарин и еликсир на младоста, додека пеперутките леткаат под виножитото.

Ајде ајде, не паѓај толку длабоко во очај. Никој не спомиња рузмарин, само дискутираме дека дизелот не е баш супериорен во поглед на бензинот. Како се вика стручно ова што го правиш? Серитис од дрхтакис?

бензинци. До илјада пати поголемо загадување од декларираното.

Не бе, квадрилион катаљарда пати, не биди скромен ко што си.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17083 на: 21 Октомври 2016, 17:10:37 pm »
Ти се руши светот Миле,а :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #17084 на: 21 Октомври 2016, 19:20:00 pm »
Така де, појма немаат ниту што пишуваат, ниту што се соодветни еквиваленти. Незнајковци! Жута штампа и сензационализам!

Па да! Глеј ја мапава! Никаде ја нема Македонија и carclub.mk. Ете зашто појма немаат што се еквивалентни возила (се знае што се - бензинци и дизели со иста аспирација и иста кубикажа)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Кој Logical Fallacy беше ова, потсети ме?
Има или нема во текстот споредба со „соодветен дизел“ на тестираните бензинци? Ако е така како што тврдат, сакам да видам која е разликата. Во спротивно ко Влада на РМ се. Треба да им веруваш само затоа што се влада на РМ - кредибилна установ, а докази дека се у право камо?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!