Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2602658 пати)

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #17100 на: 24 Октомври 2016, 14:46:24 pm »
So 106 konja bese toa taka? A dali si poglednal vo retrovizor navecer koa ke mu daes tro pojke gas, neli kolite pozadi tebe maglenki pustaat  ;D Ne pusta crno samo na 4700-800 vrtezi tuku pusta vo bilo koj rezim koa ke mu natepas gas do kraj

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #17101 на: 24 Октомври 2016, 15:31:55 pm »
So 106 konja bese toa taka? A dali si poglednal vo retrovizor navecer koa ke mu daes tro pojke gas, neli kolite pozadi tebe maglenki pustaat  ;D Ne pusta crno samo na 4700-800 vrtezi tuku pusta vo bilo koj rezim koa ke mu natepas gas do kraj

Меѓу 1500 и 2000 често стискам до под и не сум приметил црно. Знам кога се гледа отпозади на фар а кога не (и не е тој црн чад за кој збориме, туку белузлава неизгорена нафта).

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7166
« Одговори #17102 на: 24 Октомври 2016, 16:28:46 pm »
^^
Ова со стискањево на педалата за гас до под. Баш имав прилика минатата недела малку повеке да повозам ибица СДИ. Додуше утепана малку, али ок. Она што забележав е следново: Возиш 50 км/ч, трета брзина. Вртежи негде накај 1700. Додавам полека гас, ништо не се случува, додавам уште малку ништо. Веке од половина притисната гас тогаш и текнува дека треба да почне да реагира за да забрза. Ама интересното е што и потоа и да и стиснам гас до крај, ништо спектакуларно, продолжува со исто темпо како и во моментот кога на половина гас и текнало дека треба да забрзува.

Искрено многу лошо за возење, дали дека не сум навикнат, ама половина гас да стискам и да не реагира воопшто малку да почне да забрзува е лошо чувство.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1498
« Одговори #17103 на: 24 Октомври 2016, 19:18:04 pm »
Атмо e... што очекуваш ;D
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34486
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #17104 на: 24 Октомври 2016, 20:36:51 pm »
И мочан Спарк е атмо па од Скопје до Белград и назад се движи со просечно од 28% стисната гас. Ѓоа Бентли е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #17105 на: 24 Октомври 2016, 20:43:34 pm »
Високотуражна машина е тоа. 28% над 4000 вртежи.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15156
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #17106 на: 24 Октомври 2016, 21:30:14 pm »
Цитат
Меѓу 1500 и 2000 често стискам до под и не сум приметил црно.
Таман си стиснал треба да пуштиш,а немаш време за тоа,ке ја растуриш колата тотално.Од држачи,мењач,ламела,турбо се страда.Подобро врти ја до крај одколку вака.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17107 на: 24 Октомври 2016, 21:57:37 pm »
Цитат
Таман си стиснал треба да пуштиш

бинго!

,а немаш време за тоа,ке ја растуриш колата тотално.Од држачи,мењач,ламела,турбо се страда.Подобро врти ја до крај одколку вака.

Не, ништо не страда. Од ствариве што ги наброја једино нешто што моооожда е пооптоварено е мењачот, ама не е стршно. Ниту теоретски има причина да страдаат овие ствари што ги наброја, ниту практично страдале (барем кај мене)

Стварно не разбирам зашто напр држачи и ламела би страдале???

Искрено многу лошо за возење, дали дека не сум навикнат, ама половина гас да стискам и да не реагира воопшто малку да почне да забрзува е лошо чувство.

не знам шо била работата, ама кај сди е баш напротив карактеристичен суперлинеарен одазив на папучата за гас (нема турбо кое ќе се „вмеша“ на поише стиснат гас).

Ја со мојата кордоба сди имам скоро спротивно искуство.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17108 на: 24 Октомври 2016, 22:01:41 pm »
Црно не чади на 4700, туку кога ќе нацапаш гас на 2000.  И тоа ако е постар дизел, или подизвозен, и секако без дпф. Ако чади црно и на 4700, тогаш е подоста извозен дизел мотор.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #17109 на: 24 Октомври 2016, 22:05:48 pm »
Црно не чади на 4700, туку кога ќе нацапаш гас на 2000.

Ја тогаш ќор сум изгледа, пошто пуно пати сум експериментирал со тоа и сум гледал од надвор, а на жена ми или брат ми сум им давал баш такви инструкции, да го стиснат до под околу 2000 рпм а ја да гледам отпозади што искача од ауспух. порано едно време кога имав и калос стално проверуев тоа кога имаше паралелна-вожња-прилика, пошто мене би ми било срам и незгодно да ми чади колата и многу ми е битно тоа. многу добро - би сакал да верувам - знам кога ми чади а кога не колата

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #17110 на: 24 Октомври 2016, 22:10:10 pm »
Само ламелата страда зошто треба поголемо триење при помалку обртаи да прави. Но ништо страшно, потрошен материјал.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15156
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #17111 на: 24 Октомври 2016, 22:15:08 pm »
Цитат
Таман си стиснал треба да пуштиш

бинго!

,а немаш време за тоа,ке ја растуриш колата тотално.Од држачи,мењач,ламела,турбо се страда.Подобро врти ја до крај одколку вака.

Не, ништо не страда. Од ствариве што ги наброја једино нешто што моооожда е пооптоварено е мењачот, ама не е стршно. Ниту теоретски има причина да страдаат овие ствари што ги наброја, ниту практично страдале (барем кај мене)

Стварно не разбирам зашто напр држачи и ламела би страдале???

не знам шо била работата, ама кај сди е баш напротив карактеристичен суперлинеарен одазив на папучата за гас (нема турбо кое ќе се „вмеша“ на поише стиснат гас).

Ја со мојата кордоба сди имам скоро спротивно искуство.
Od 1500 do 2000 vrtezi go dostignuvas maksimalniot moment i na obrtomer na primer vo prva i vtora gi dovivas vo 1 sekunda,od normalno mu natepuvas gas do pod i menuvas brzina,znaes koe seckanje go pravis na voziloto?
Ne mislev konkretno na lamelta tuku nw celiot sklop,zamaec druk lager,potisna i sl...Ama novo tie voziloto,pa kaj i da e ke pocni da javuva ako veke nema javeno nekoj simptom na tie so.ti gi nabrojav.

p.s kamionite so vrtat do maksium 2500vrt,gi cedat poveke od tebe.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #17112 на: 24 Октомври 2016, 22:23:46 pm »
Сите мотори си бараат повремено издувување и тоа во времетрање од 1-2 часа. Дизелашите на 3500-4000рпм.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4315
« Одговори #17113 на: 24 Октомври 2016, 22:46:43 pm »
Црно не чади на 4700, туку кога ќе нацапаш гас на 2000.  И тоа ако е постар дизел, или подизвозен, и секако без дпф. Ако чади црно и на 4700, тогаш е подоста извозен дизел мотор.

И јас имам заприметено кај мене дека чади кога ќе ја стиснеш до крај на пониски вртежи, од кога ќе кренат вртежите престанува чадот. Ама па потребата од такво забрзување е многу ретко, со максимално пола гас е доволно за која било ситауција.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #17114 на: 24 Октомври 2016, 22:52:35 pm »
Викаш дека возење во 4та 120км/х  200 километри без престан е убаво за моторот?