Гласање

Choose your destiny!

Бензин
241 (58.5%)
Дизел
171 (41.5%)

Вкупно гласови: 412

Автор Тема: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња  (Прочитано 2541526 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Diesel-ашишта vs Benzin-чиња
« Одговори #5430 на: 22 Март 2013, 10:52:30 am »
Не се мачете, отиде Уго со Тито да се дружи, ќе почне да рипаат и таму цените.

I Gadafi gi druzi. VO Libija bese 6 denari benzinot so 700$ prosecna plata, besplatna struja, voda, telefon i stan...vladata ti plakase 50% od cenata na kolata...

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5431 на: 22 Март 2013, 10:54:19 am »
Хуго уште е со папирологии не е стасан.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5432 на: 22 Март 2013, 10:56:45 am »
Провери ти внатре да не е, овие месец дена не објавуваа дека умрел.. :D Остај ти пејпрворкс.. :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5433 на: 22 Март 2013, 10:57:31 am »

Пффф и мене секој дизел во кој сум седнал стално ми гасел на тргнување поради лошиот тротл респонс.  

Дека не знаеш да возиш дизел! Навикнат си на бензиска косилица адаптирана на плин ! ;D

Отсутен srbeen

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 102
« Одговори #5434 на: 22 Март 2013, 10:58:03 am »
Марјанот, дај име апликације за потрошњу :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #5435 на: 22 Март 2013, 11:03:52 am »

Пффф и мене секој дизел во кој сум седнал стално ми гасел на тргнување поради лошиот тротл респонс.  

Дека не знаеш да возиш дизел! Навикнат си на бензиска косилица адаптирана на плин ! ;D

нема врска, не му гасел никаков дизел, само така од инат збори евидентни невистини

и тоа - пази молимте - ради лошиот тротол респонс ахахаха добар си симо, да си ибиш, добар си, ме насмеа ахахаха чекај не можам да се собер... ахахахахахаха да пукнеш ќе пукнам од смеење

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11156
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #5436 на: 22 Март 2013, 11:10:47 am »
Марјанот, дај име апликације за потрошњу :)

Ево :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #5437 на: 22 Март 2013, 11:12:07 am »
@filipv

Цитат
Да, при секој поединечен циклус ИСТО воздух ќе влезе и на 2000 и на 5000 вртежи. Колку е тој воздух зависи од отвореноста на лептирот.
Не. Грешиш. Според законите на физиката не е така. Нема да влезе исто воздух.
Да земеме дека клапната е скроз отворена.
F = (M * v^2) / 2
M = (2 * F) / (v ^ 2)
Како што гледаме масата на воздух за една иста сила на усисување зависи квадратно, а не линеарно од брзината.
Брзината на движење на клиповите зависи од бројот на вртежи при 2000 не е иста како и при 5000. При 5000 вртежи е 2.5 пати поголема во однос на 2000, мо силата на усисот кој се прави при 5000 вртежи не е 2.5 пати поголем во однос на оној при 2000 туку 6.25 пати(2.5 пати на квадрат).
Ако со M1 и v1 ги означиме масата и брзината на воздух кој влегува при 2000 вртежи, а со М2 и v2 масата на возду кој влегува при 5000 вртежи тогаш:
v2 = 2.5 * v1
M1 = (2 * F) / (v1 ^ 2)
M2 = (2 * F) / (v2 ^ 2) = (2 * F) / ((2.5 * v1) ^ 2) = (2 * F) / ((2.5 * v1) ^ 2) = (2 * F) / 6.25 * (v1 ^ 2)

Очигледно дека масата на воздух која ќе влезе во еден циклус при 2000 и при 5000 вртежи се разликуваат.
Поради ова и вртежниот момент кој го развива моторот при различни вртежи и ист отвор на клапната (отворена максимално) е различен, а не константен.

Цитат
Со лептирот ДИРЕКТНО се контролира снагата која ја испорачува моторот!
Не.
Зошто кога моторот е под саух бројот на вртежи е двојно или тројно поголем во однос на тоа кога не е под саух, а притоа и во двата случаи клапната е исто отворена?

Цитат
за што воопшто служи лептирот ако не за регулирање на тоа колку ваздух ќе влезе при секој циклус? Ова више те прашав ама не одговори.
Лептирот глеј го ко вратар у дискотека. Кога има раја пред врата може да пушти или да не пушти да влезе раја внатре. Ама ако нема раја пред врата, џабе вратарот ќе сака да пушта кога нема кој да влезе. Па така е и со лептирот, ако нема кој да направи подпритисок во усисна грана, бадијала е отворен.

Цитат
мислам дека нашите недоразбирања се должат на тоа што јас зборувам за воздух при поединечен циклус, а ти за воздух во единица време. Нели?
Не, ќе бидам искрен. Јас мислам дека недоразбирањето е во тоа што погрешно(од написи како тој кој го цитираше) и недоволно си информиран околу тоа како точно функционира бензинскиот мотор. Притоа имаш изградено некои погрешни претстави кои научно и аргументирано не ти се поткрепени, а ги земаш како апсолутни вистини и цврсто стоиш зад нив. Затоа тешко оди разубедувањето и даваш отпор кон тоа што се обидуваме со Симо да ти го објасниме, а кое и двајцата го имаме простудирано.
« Последно менување: 22 Март 2013, 11:24:39 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5438 на: 22 Март 2013, 11:59:22 am »

нема врска, не му гасел никаков дизел, само така од инат збори евидентни невистини

и тоа - пази молимте - ради лошиот тротол респонс ахахаха добар си симо, да си ибиш, добар си, ме насмеа ахахаха чекај не можам да се собер... ахахахахахаха да пукнеш ќе пукнам од смеење

Секогаш, Секое седнување во Polo 1.6 tdi 75ps ми почнуваше со гасење на моторот. Прекрасно е што оценувате дали не знам да возам дизел или знам, или зборам од инает или не. Профи сте момци! :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5439 на: 22 Март 2013, 12:17:58 pm »
Мене ми гаси корсата, бензиска косилица, стискај стискај на гаста не трга и на крај ќе изгаси, а кај дизелот само кумплугот го исшушташ и сама си трга колата! ;D

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #5440 на: 22 Март 2013, 12:18:35 pm »
Како ти гаси корсата бе аутоматик? ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5441 на: 22 Март 2013, 12:19:43 pm »
Како ти гаси корсата бе аутоматик? ;D

Kaкo шо негo му гаси дизелот исто ! ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5442 на: 22 Март 2013, 17:43:03 pm »
Зачистено.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7115
« Одговори #5443 на: 22 Март 2013, 17:49:47 pm »
Не.
Зошто кога моторот е под саух бројот на вртежи е двојно или тројно поголем во однос на тоа кога не е под саух, а притоа и во двата случаи клапната е исто отворена?

Ама и кога колата е под саух, гаста се зголемува. Ене јас кога ке повлечам саух, лептирчето што е на грлото на карбураторот каде што се спојува со усисната грана се подотвора, а горе од кај што се влече воздух, тоа се затвора

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4117
« Одговори #5444 на: 22 Март 2013, 19:15:47 pm »

Секогаш, Секое седнување во Polo 1.6 tdi 75ps ми почнуваше со гасење на моторот. Прекрасно е што оценувате дали не знам да возам дизел или знам, или зборам од инает или не. Профи сте момци! :)

Неколку пати низ дискусииве се поменуваат вештините на возачите и особено тие што „не знаат да возат“ дизели. Тоа е тотално неупотреблив аргумент. Оние што знаат да возат имаат малце осет на наога на уво, осет за забрзувањеи и за закочување ќе најдат начин било какво возило да возат кое е изработено за цивилна употреба.

Вообичаено порблемите не се затоа што не знаат туку затоа што сакаат нешто што не може. Дизле не може да го возш префинето во голем опсег на вртежи и со бензинец не можеш да потегнеш од 1000 вртежи (генерализирано). Кога ќе ги надминеш сопствените ограничивања и ќе тргнеш дека дизелот е да трае и да тегне, а бензинецот е да преде и да лизга тогаш види што ќе избереш да возиш ( и двете тхенолгии ќе ве доведат до исто забрзување а приближно иста цена на возило), или прифати го тоа што го возиш и вози го најарно што можеш она што мораш да го.

Јас преферирам бензински турбо мотори со директно вризгување во однос на другиве. Електричен не сум пробал но веројатно тоа би билоо уште подобро позанвајки ја физиката.