Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3417995 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20802
^^
Сам кажав поназад дека има две ситуации во кои некој невин може да настрада од кука. Верижен судар, и идиот што удира во рикверц.
Другите можни ситуации (огромното мнозинство), се по кривица на тој што удира отпозади (и никако не го заслужува моето сожалување).

И за тебе Велештрупф, истото прашање како и за Симо (кој хехе, не го одговори): Дали ти секогаш 100% ги почитуваш законите во сообраќајот, на пример ете дали никогаш не возиш над лимитот?

„Бог да чува.“    :D

Кога ете и мене ме прашуваш, не, не секогаш и не 100%. Се трудам да ги почитувам во преку 90% од случаите.
Исто така не правам непотребни модификации на колата кои би можеле да му наштетат на некого. Има зошто се условно дозволени, или воопшто не се дозволени цврсти и ригидни додатоци на возилата наменети за секојдневна употреба.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
ОК, се согласувам со повеќето од кажаното. И јас сум за почитување закони и правила, и јас сум против брзо возење во град, или било каде, и јас сум против ригидни додатоци однапред - зошто однапред може (скраја да е) да се удри човек. Но куката позади (или нешто подобро) штити отпозади каде во огромниот број случаи ќе има штета тој што е крив.

Муабетот ми е следниов. Законот се крши и со нешто побрзо возење од дозволеното. Тоа потенцијално е многу поопасно за јавната безбедност отколку прекршување на законот со ставање кука. Е сега смешното е што за тоа не гледам дека многу се потресуваат момциве, дотаму што и се делат совети за прекршување на лимитот „само“ до ~25км/ч за да се помине само со поени при евентуална казна.

Но кога спомнав дека ќе ја вратам куката наеднаш еден куп безгрешни загрижени граѓани ми се нафрлија како и зошто ќе сум го кршел законот.  :D
Од пребрзо возење може да настрада некое дете (или возрасен), како што често и гледеме дека страдаат, и умираат. А од мојата кука може да настрада само некој што сам заебал работа. И јас сум тука тој опасниот непочитувач на закони?
Малку хипокритично, ама тоа е.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Ван колку и да ти се чини неточно и неверно во право се дечките.Иако (би бил)е крив тој шо те удрил од позади,без да прекрши некој друг закон(брза вожња и сл),ти ке понесиш делумна или незнам колкава одговорност во случајот ради тоа што имаш неизвадена кука од твојата кола.Зошто?
Па според закон е така и тука нема многу мудрување,некој го измислил тоа.
Ако не била куката оштетувањата кај тој шо те удрил би биле помали одколку со монтирана кука.
Тука најмногу ќар имаат осигурителните компании ам тоа е закон е закон.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
 'If you want to make the world a better place, take a look at yourself, and make a change.'

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Знам дека се во право за законот. Законот е тој што е (глуп е), и тоа е тоа. Од наведените искуства наназад се заклучува дека овде кај нас ќе попиеш казна за кука, и на тоа ќе остане работата. Мене тие 25 поени ми изгледаат како добра опција, ваљда исто како и на тие што возат на лимит до 25км/ч за да се извлечат само со поени како казна.

Е сега, ако се знае случај за некој кој овде платил штета на некој што го удрил по негова сопствена кривица... Ајде, баш да слушнеме.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Ок ти одбораш да ‘јадиш‘ казна од 25 поени за недемонтирана кука на сметка на тоа што ке имаш помала штета на твојата кола и ке биди позагарантирана твојата лична безбедност(ова незнам колку би било али ајде),но шо правиме ако осигурителната компанија не ти ја признава штетата баш ради таа недемонтирана кука и треба да му ја поправиш колата на тој шо те удрил по не твоја вина?
Треба да видиме како стои во законот убаво,па да полемизираме инаку се е на претпоставки.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

И за тебе Велештрупф, истото прашање како и за Симо (кој хехе, не го одговори): Дали ти секогаш 100% ги почитуваш законите во сообраќајот, на пример ете дали никогаш не возиш над лимитот?
Типичен Ад Хоминем, што би рекол доктор Караклајич, и си нема врска со темата „дали имањто кука кога не се влече приколка е супер ствар“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Јак аргумент изнесе за дискусијава. Свака част.
Твојата кука е проблем кој некому ќе му оттргне од џеб 500-1000 евра поради штета, наместо 50-100 евра за фарбање.

Не треба ни фарбање. Проверено неколку пати, јас сум бил жртва, па пак сум бил среќен што немало никаква штета. Некоја точка или линија на браникот, која не се ни забележува.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Типичен Ад Хоминем, што би рекол доктор Караклајич, и си нема врска со темата „дали имањто кука кога не се влече приколка е супер ствар“.

Тапо тапосана, ако тоа ти кажев тогаш тоа би бил ад хоминем затоа што наместо да дисктурам на темата би те напаѓал тебе... Тапо една тапосана.  :)
Замена на тези, за тоа би обвинил доктор Караклајич. И се разбира како вообичаено, би погрешил.

Мене тезата ми е едноставна, ти покажувам зошто со ставање кука не правам ништо полошо од вас кои возите над лимитот (и само до следниот лимит каде казната е до 25 казнени поени). Тоа го правам за да ти ја покажам хипокризијата во тоа што ме обвинуваш за непочитување на законите, за разлика од тебе (вас) кој демек никогаш не прекршуваш закони. Што е полошо, од мојата кука недолжен нема да настрада, а од вашето брзо возење гинат луѓе.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
Имам боље предлог за тебе Ван, место кука наполни го задниот браник со цемент па ако те бапне некој ти ќе имаш само гребаници а другиот ќе биде тоталка. Можеш истото да го постигнеш и со челични профили. Завари и готово.

На крај краева што има он тебе да те мава, така?

Јас стварно не знам зошто ги прават коливе позади да се гужваат на удар. Направи камен да биде ко ѓубреџиски камион па другите нека му ја мислат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Тапо тапосана, ако тоа ти кажев тогаш тоа би бил ад хоминем затоа што наместо да дисктурам на темата би те напаѓал тебе... Тапо една тапосана.  :)
Замена на тези, за тоа би обвинил доктор Караклајич. И се разбира како вообичаено, би погрешил.

Мене тезата ми е едноставна, ти покажувам зошто со ставање кука не правам ништо полошо од вас кои возите над лимитот (и само до следниот лимит каде казната е до 25 казнени поени). Тоа го правам за да ти ја покажам хипокризијата во тоа што ме обвинуваш за непочитување на законите, за разлика од тебе (вас) кој демек никогаш не прекршуваш закони. Што е полошо, од мојата кука недолжен нема да настрада, а од вашето брзо возење гинат луѓе.
Многу си мудар, па морам дефиниции да ти читам:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem

Types
Tu quoque
Ad hominem tu quoque (literally: "You also") refers to a claim that the source making the argument has spoken or acted in a way inconsistent with the argument. In particular, if Source A criticizes the actions of Source B, a tu quoque response is that Source A has acted in the same way.

Така да твоето “ааа и вие возите брзо...“ не е никаков (уствари е фаличен) аргумент во твојата полза за возењето со кука додека не влечеш приколка .

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Во случај ако не дај боже удрите некој со кука од позади, разликата од претпоставената штета на вашето возило без кука до таа што сте ја претрпеле ради куката ќе ја барате од осигурителната компанија кај што е осигуран тој со куката, или пак ќе ја барате лично од сопственикот на возилото со кука.

Што се однесува до размислувањето на безгрешниот Ван, немам коментар.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
a tu quoque response is that Source A has acted in the same way.

Јас всушност тврдам дека „Source A“ прави многу полошо, не само „исто“.
Додатно, во ниеден момент не тврдев и не тврдам дека носење кука е законски исправно. Само кажувам дека би го правел тоа постојано и без да чуствувам ни ронка совест. За разлика од возењето пребрзо низ град, нешто што мнозинството го прави и заради што страдаат и умираат луѓе, нешто што исклучително ретко ми се случува и никогаш не без грижа на совеста.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
a tu quoque response is that Source A has acted in the same way.
Јас всушност тврдам дека „Source A“ прави многу полошо, не само „исто“.
Khm... Ја изглеа стварно не знам да читам, или не знам да толкувам тоа што го читам. Сеедно, аргументот ти е фаличен.
Мојата кука е истото што и твоето возење до 27км/ч над лимитот, кога возиш над лимитот. Точно 25 казнени поени.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Не чини ни брзото возење низ град. Но кога возам низ Скопје, се осеќам ко во Багдад да сум и коли-самоубијци од сите страни ме претекнуваат. Сакал нејќел мора 80-100 да возиш. Најлошо е да стрчиш како црна оФца.

И кога веќе еднаш, аман, ќе ни направат спортска кружна стаза и драг писта. Негде во Велес би било идеално, најблиску до сите. Потрошија украдоа милијарди, а за некои си 10-20  милиончиња, ќе имавме безбедносен издувен вентил. Да не зборувм ФИА миа, туризам и останато.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need