Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3417710 пати)

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
On my way I'll just do this... And if you get hit, it's your OWN fault

P.S. Догледај го и клипчето до крај, Хомер ептен ја долувава твојата поента.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Дајте нека му каже некој на банза да дојде тука да појасни кои ни се правата и како да се заштитиме од таквите како Ван(чо) наш, кој е над законот.

Како во Монти Пајтон скеч се чуствувам... Како јас вас да ќе ве набивам на куката, а не вие самите.  ;D
Да се заштитиме од таквите кои ставаат куки на браниците во кои сакаме да се забиеме!“.  :D
Ако не си знаел, еве зошто служат браници (или според тебе и нив да ги извадиме, па ќе си пазиме повеќе...).

2) What is the purpose of bumpers?

The car bumper is designed to prevent or reduce physical damage to the front and rear ends of passenger motor vehicles in low-speed collisions. Automobile bumpers are not typically designed to be structural components that would significantly contribute to vehicle crashworthiness or occupant protection during front or rear collisions. It is not a safety feature intended to prevent or mitigate injury severity to occupants in the passenger cars. Bumpers are designed to protect the hood, trunk, grille, fuel, exhaust and cooling system as well as safety related equipment such as parking lights, headlamps and taillights in low speed collisions.

И сега, некој измислил браници, ама ти си решил да го је*еш системот и да си наместиш кука.... Нека си пазат луѓето...

Ајде, вечна нека нѝ е македонштината.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
On my way I'll just do this... And if you get hit, it's your OWN fault

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

P.S. Догледај го и клипчето до крај, Хомер ептен ја долувава твојата поента.

Освен што е забавно, мислам дека си ја погрешил паралелата.
Имено, мојата кука е питата. А Хомер никој со сила не го тера да и прави ап-ап-ап на „питата“, ако ја загризе тогаш сам е крив кога ќе си ги скрши забите. :)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk
Ја мислам дека Додо заслужуе посебно признание. Го натера Ван да дискутира (albeit на својот арогантен, потценувачки начин) на автомобилска тема.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
^^
Оф, тоа беше под појас...  :-\

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
И сега, некој измислил браници, ама ти си решил да го је*еш системот и да си наместиш кука.... Нека си пазат луѓето...

Ајде, вечна нека нѝ е македонштината.

Oх ајде сега, демек ти (или бил кој друг) 100% ги почитуваш законите?  :)
Мојата кука е истото што и твоето возење до 27км/ч над лимитот, кога возиш над лимитот. Точно 25 казнени поени.
Или ти никогаш не возиш над лимитот.  ;)

Нека го фрли првиот камен, тој што е без грев!  :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Јак аргумент изнесе за дискусијава. Свака част.
Твојата кука е проблем кој некому ќе му оттргне од џеб 500-1000 евра поради штета, наместо 50-100 евра за фарбање.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
1. Thank you Zero, thank you за наградата, ми значи! :D
2. @Van4e, епа ако заврши со монтирање на куката, прејди на овие шилциве на тркалата, шо кој qr има да ти се лепат од стана бе???

3. Каде е тој камен и во која насока да го фрлам

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Јованке, де дај една пршута за воа момчето тука. И колбас еден! :D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Јак аргумент изнесе за дискусијава. Свака част.
Твојата кука е проблем кој некому ќе му оттргне од џеб 500-1000 евра поради штета, наместо 50-100 евра за фарбање.

Ако гледаме така чисто од економски аспект: Мене моите 50-100 евра мене ми значат многу повеќе од 500-1000те евра сопственост на тој што ме зденал мене, отпозади, по своја вина.
Кога ќе го додадам тука и мојот безбедносен бенефит, заради поголемата структурна заштита (претпоставувам дека е така), тогаш равенката е многу јасна. Не дека не беше и само со првата ставка.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Тебе ако те удри некој од позади, нема да имаш никакви трошоци. Куката не ти пружа структурна заштита. Единствено ти го штити браникот од оштетување.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Искачаш од паркинг, у даден момент не припазуваш, закачуваш паркирана кола со твојата кука. Наместо да има штета што би се тргнала со влажно марамче, или никаква, ќе му пукнеш браник или одереш врата на некој... Зашто? Пошто си се решил да бидеш дебил. Браво.

Застануваш на семафор, некој те собира тебе од позади (негова кривица нели), арно ама, под дејство на ударот, ти маваш у тој пред тебе што има кука. На првиот не му е ништо, на тебе ти отишол јабана предниот браник и можда хладњак, компресор за клима или нешто плус, ем башка задниот браник (или повеќе) од ударот од главниот причинител. Осигурителната на тој што те опнал ќе ти покрие за ударот позади, ама чисто сумњам дека и за тој од напред, додека првиот, веројатно ќе си помине со ништо. И сеа? И напред ќе туриш кука, за секој случај?

Бог да чува.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
^^
Сам кажав поназад дека има две ситуации во кои некој невин може да настрада од кука. Верижен судар, и идиот што удира во рикверц.
Другите можни ситуации (огромното мнозинство), се по кривица на тој што удира отпозади (и никако не го заслужува моето сожалување).

И за тебе Велештрупф, истото прашање како и за Симо (кој хехе, не го одговори): Дали ти секогаш 100% ги почитуваш законите во сообраќајот, на пример ете дали никогаш не возиш над лимитот?

„Бог да чува.“    :D

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Освен штета на кола може да си ја сршиш ногата ако не ја видиш коа ќе проаѓаш близу задниот дел.