Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3419333 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
И така ќе умреле овците, зошто возачот да биде крив? Не е крив овчарот кога ќе ги заколе?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803

Можда америте се глупи, ама коа глеам какви апокалиптични дебили се русиве у сообраќај, некако ми станува појасна старословенската конекција.
Прилично сум сигурен дека не би сакал да учествувам во сообраќај во Русија.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Огромна држава е, многу се вози и најбитно многу се снима и се става на интернет :)

Моето кратко искуство е дека се вози малце побрзо али воопшто не е како на клипчињава што ги гледаме.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Веројатно у Турција е бетер, ама ете, не оди на јутјуб тоа :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
На толку коли, нормално е да има еден куп видеа.

Како и да е, импресивниот/страшниот момент е што најмалку 95% од инцидентите се многу лесно avoidable.

Отсутен velestrumf

• Легенда

Како и да е, импресивниот/страшниот момент е што најмалку 95% од инцидентите се многу лесно avoidable.

Нели??

Ајде де, некои работи се неизбежни и непредвидливи, ама повеќето случаи можат да се избегнат само со имање 2 грама памет.

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
Кои се најлоши гуми? По мене руските најдолг пат на застанување имаат :) што е работа незнам ама при несреќата 100м им треба да застанат :)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи

во русија имаат ЗАКОН кој ги обврзува СИТЕ возила да имаат вградена камера т.е. даш кам, во спротивно ЌЕ БИДАТ КАЗНЕТИ АКО НЕМААТ.. а каква ќе биде казната, незнам.. можда путин че ги подреди нивните коли, па со тенк преку нив ќе пројде...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo

во русија имаат ЗАКОН кој ги обврзува СИТЕ возила да имаат вградена камера т.е. даш кам, во спротивно ЌЕ БИДАТ КАЗНЕТИ АКО НЕМААТ.. а каква ќе биде казната, незнам.. можда путин че ги подреди нивните коли, па со тенк преку нив ќе пројде...

Како што ги истакнуваш зборовиве, некој уствари ќе ти поверува. Тоа што го напиша е една голема глупост. Единствен закон во Русија кој е поврзан со камерите во кола е оној закон за заштита на лични податоци кој е видоизменет во 2009 година со цел да дозволи легално користење на истите тие камери.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Како ти ги истакнуваш зборовите и тебе некој ќе ти поверува а напиша тешка глупост. Русите не се обврзани со закон да користат даш кам туку се обврзуваат со осигурителните агенции за да им важи и да плаќаат помало автоосигурување. Втора работа зашто ја ставаат камерата е заради лична причина и полесно докажување на невиност бидејќи има многу камикази а воедно и многу намештаљки.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Можат да се осигураат и без камера, така да никаде не стои дека законски мора да се има камера. Камерата е само поволност при осигурување. Глеаш паметен да се направиш, а не си.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Јас  имам пријател кој има невеста од Санкт Петербург и редовно патува натаму со кола. Вика, без камера и без да си ги отвориш очите 16 не бива (дали е по закон или не, не знам). Тоа што го гледаш на видеата тоа е секојдневие. Плус пропратено со патишта со премногу кратери, пијаници, советска инфраструктура со бетон како подлога за асфалт, итн...

И пак да повторам, неговото тврдење е без dash cam поарно не ни вози.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
Секако, кога ја проверував изјавата на онак вчера, една интересна изјав на руски возач прочитав: ништо страшно ако заборавиш панталони да облечеш, страшно е ако ја заборавиш камерата дома.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
Еве за да не се давите ко мачорине надвор јас ќе ви кажам, бидејќи го имам работено тој проект и кај нас, чека на договор помеѓу банките па да се спроведе.
Камери мораат да имаат сите возила кои се купени на лизинг и други начини каде сопственик на возилото е банката или осигурителната компанија. Поволности при осигурување никаде нема (барем не се спомнуваат во project scope-от). Дополнително имаат сензор за алкохол, SIM картичка и често имаат камера назад. Предвидена е и конекција со OBD па банката има и црна кутија во случај на сообраќајка. Секое едно возење под дејство на алкохол се забележува во банката. Исто така банката има можност да зема скриншотови од камерата на нивна дискреција. Ти на сето тоа се согласуваш кога го потпишуваш договорот за лизинг.

Банката против тебе може да поднесе пријава за одземање на возилото ако често возиш под дејство на алкохол. Банката има цел куп начини како да те следи и контролира дали НИВНОТО возило го користиш како што е редот или не.

Истово и кај нас се смета дека ќе се вклучи во наредните 5 години а и секаде во регионов каде се прават вакви идиотштини и дубари со возилата.

Секако, кога ја проверував изјавата на онак вчера, една интересна изјав на руски возач прочитав: ништо страшно ако заборавиш панталони да облечеш, страшно е ако ја заборавиш камерата дома.

Страшно е зошто ќе ти влепат казна или ќе ти ја земат колата (пошто не е твоја туку е нивна), ете зошто е страшно. Ако ја удриш колата а нема на снимка, тогаш каското не ти важи, ја плаќаш колата и ја губиш (сеа не знам дали баш така практикуваат, ама така е предвидено).