Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3864144 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
Еве и ја да те поправам. Убаво што ги сведе сите проблеми во сообраќајот на само три инстанци, само што тоа и не е баш точно.

Исто така проблем се некои шофери на ЈСП што се понашаат као да го ослободиле Скопје, што особено доаѓа до израз кога ќе се зајадат со приватњак. (мала дигресија: CHALLENGE!! Кој ќе успее на странец да му објасни државен и приватен јавен превоз, го частам минимум сикспек пиво по избор).
Исто така проблем се стари чичиња на точкови што к** не им дреме ни кај возат ни како возат.
Исто така проблем се млади фраеришта со нови точкови што глумат каскадери па и они си даваат за слобода да проаѓаат на црвено.
Исто така проблем се ропаци на скутери, кои сакаат да бидат третирани како еднакви во сообраќајот, меѓутоа истовремено проаѓаат раскрсници на пешачки и возат на тротоари.
Исто така проблем се некои од припадниците на државните институции кои ама уопште не им дреме ни како возат, ни каде возат, ни како и каде паркираат.
Исто така проблем се пешаци што пешачкиот го гледаат како поле за изразување на своите манекенски квалитети, па тие што се решиле да застанат, треба да патат како копилиња.
Исто така проблем се пешаци што проаѓаат на места каде што имало пешачки, но веќе нема, и се невероватно воинствени, тукуречи убитачни ако им свирнеш малку.

Има многу многу повеќе проблеми од само „поминување на црвено, возење под дејство на алкохол и пешаци што поминуваат улица“.

Да, проблеми се. Само што едните проблеми се во голема мера "убиствени" и крајно опасни.   Не дека она што ти го наведе е цвеќе за мирисање, но речиси неспоредливо е. :)  Така да, покрај главниее проблеми, овие вториве не ги ни сметам како проблем.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Ако ја сум бил проблем за јавниот ред и мир, и ми пишале пријава поради тоа што сум шетал куче (Ретривер) без маска, и тоа било оправдано пошто „од негде мора да се почне“, онда зашто едниве да ги рачунаме како „главни“ проблеми, а другите како „споредни“ или еве според тебе, непостоечки (пошто не ги сметаш уопште) проблеми?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Еве и ја да те поправам. Убаво што ги сведе сите проблеми во сообраќајот на само три инстанци, само што тоа и не е баш точно.

Исто така проблем се некои шофери на ЈСП што се понашаат као да го ослободиле Скопје, што особено доаѓа до израз кога ќе се зајадат со приватњак. (мала дигресија: CHALLENGE!! Кој ќе успее на странец да му објасни државен и приватен јавен превоз, го частам минимум сикспек пиво по избор).
Исто така проблем се стари чичиња на точкови што к** не им дреме ни кај возат ни како возат.
Исто така проблем се млади фраеришта со нови точкови што глумат каскадери па и они си даваат за слобода да проаѓаат на црвено.
Исто така проблем се ропаци на скутери, кои сакаат да бидат третирани како еднакви во сообраќајот, меѓутоа истовремено проаѓаат раскрсници на пешачки и возат на тротоари.
Исто така проблем се некои од припадниците на државните институции кои ама уопште не им дреме ни како возат, ни каде возат, ни како и каде паркираат.
Исто така проблем се пешаци што пешачкиот го гледаат како поле за изразување на своите манекенски квалитети, па тие што се решиле да застанат, треба да патат како копилиња.
Исто така проблем се пешаци што проаѓаат на места каде што имало пешачки, но веќе нема, и се невероватно воинствени, тукуречи убитачни ако им свирнеш малку.

Има многу многу повеќе проблеми од само „поминување на црвено, возење под дејство на алкохол и пешаци што поминуваат улица“.

Да, проблеми се. Само што едните проблеми се во голема мера "убиствени" и крајно опасни.   Не дека она што ти го наведе е цвеќе за мирисање, но речиси неспоредливо е. :)  Така да, покрај главниее проблеми, овие вториве не ги ни сметам како проблем.
Неспоредливи? Затвор си е затвор, а гроб си е гроб. Пред 30 минути дечко на точак додека врне со намалена видливост кај палас со црна монтка црн или темен точак и темни пантолони без катадиоптри и светла си вози. Во последен момент го видов иако возев споро околу 50 кмч заради намалената видливост. Животот си го ризикува, а и мојот ми го ризикува, за 500 денара светла.
Проаѓање на црвено со точак? Мермер ко мермер, ладен е во Бутел.
Пешаци кои имаат предност? Пред моите порти исто имаат предност, кога ќе тропнат први влагаат кај чичко Петар.
Пешаци кои поминуваат каде што очигледно неможе да се помине? Кај градска или на обиколница? Со слика на плочата или само име презиме и година?
Ова се страшно сериозни работи поврзани со живот и затвор.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
Јас не ја оправдувам казната која ти била пишата тебе за кучето. Во никој случај, никогаш не би ја оправдал.

Имаме различни сфаќања Веле, нема што да филозофираме многу многу. Да, ти си потполно во право, но живееме во вукојебина каде што оние работи кои што се правилни и се во ред, не се баш во ред ;D :D :D :D  

Сакам да кажам, има многу посериозно проблеми од тоа каде некој паркирал или нешто слично.   Поминување на црвено  загрозува животи, паркирањето на тротоар (или нешто друго од оние проблеми што ти го наведе) и не е толку страшно. :D  

Треба да се средат големите проблеми. Финесите подоцна ќе ги разгледуваме ;D :D

п.с. Дени, имам пишувано за неосветлените велосипедисти низ темата што ве изнервира. Исто како тебе, и јас ги пцујам. :) ;D

Видете, не сум јас глуп. Да ја имам диригентската палка, знам јас што да напраавм за да се опрај сообраќајот. Ама не е се така лесно :D

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886

ne znam dali uspeav da ja zakacam fotkaa ama vo princip vaka se resavat problemi
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
И паркирањето загрозува живот. Од кај да знам дали ќе излезе од кола некој, морам да го заобиколам, да пречам на другите, што ако е замислен тој во другата лента па ме удри? Или јас удрам некого? Се е сериозен прекршок и се треба да се среди.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Така е Џизс. Безвезното паркирање и застанување пред пешачки премин е многу сериозен проблем и треба најстрого да се казнува.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4115
За жал сведоштвата од секојденвните возења низ градов се дека подеднакво возрасни и не така возрасни прват груби прекршоци (директно загрозување на нечии живот) без да бидат санкционирани. Брзо возење, поминување на црвено светло, полукружни вртења на  сред улица преку две полни линии, возење во спротивна насока на едносмерни улици, престројување со буткање на сред раскрсници, посотојана промена на лентата на движење и преминување по две коловозни ленти одеднаш за „подобра пол позиција“, застанување на кружен тек (имам видено во Ѓорче дури и да ја остават колата и да излезат до неа)..итн. Насилничко возење кое  предизвикува непосредна опасност.

Поентата е, што веројатно и тука мноугумина ја навестија,  дека родителот или кој и да е тој што го израснал воопшто не ни се обидел да го направи правилното, и што е многу веројатно кога неговите деца ги возел во кола додека растеле ги возел исто така, „насилнички“ како што и тие сега возат.

Малку те поправив. Не си во право, брзото возење во никој случај не е проблем и е оправдано. Проблем се само оние што поминуваат на црвено, возат под дејство на алкохол и пешаци што поминуваат улица.

Сакаш да ми кажеш дека возењето 30+ км низ град не е проблем на безбедноста? Па убивањето со автомобил е статистичка категорија. За секоја трагична несреќе веројатно има илајдници примери кои за влакно не довеле до трагедија. Сигурно почитувањето на пропишаната максимална брзина ќе го подобри тој однос, повеќе несреќи избегнати за влакно vs. трагични последици.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7114
Ne si ja cital studijata so koja se zgolemila maksimalnata propisana brzina i se namalile nesrekite. Taka da se dodeka vo Skopje ne se dozvoli vozenje so 90 km/h, ke gine narod.
Isto i na avtopative, redno e da se krene dozvolenata brzina na 150 km/h.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
dodeka viJe filozofirate i se nadmudruvate za koi kakvi gluposti;
http://media.mk/article/50363/po-eden-makedonec-zaginuva-sekoj-tret-den-vo-soobrakajka
znaci tuka sega sum vo BiH i Hrvatska i pratam, i vo dvete drzavi zaedno ne ginat luge vo soobrakaj kolku vo MK ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4115
Ne si ja cital studijata so koja se zgolemila maksimalnata propisana brzina i se namalile nesrekite. Taka da se dodeka vo Skopje ne se dozvoli vozenje so 90 km/h, ke gine narod.

Bash bi sakal da gi vidam parametrite na studijata.

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
Што се случи со камерите на раскрсниците во Скопје?

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7114

Еве ја:
Имаш научно истражување што се случува со сообраќајот во линкот. Реалноста е доловена доста подобро од твојов пример. Но, како што реков - нема да се разбереме.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

BTW: http://www.press24.mk/policijata-so-novi-pravila-vo-grad-vekje-ne-smee-da-se-vozi-60-kilometri-na-chas
Сега уште повеке ке гинат луѓе по Скопјево.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер

http://www.motorists.org/speed-limits/michigan-speed-limits.pdf

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
BTW: http://www.press24.mk/policijata-so-novi-pravila-vo-grad-vekje-ne-smee-da-se-vozi-60-kilometri-na-chas
Сега уште повеке ке гинат луѓе по Скопјево.

Така, така. Пак нека не излегуваат на избори.