Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3888934 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
Беља ќе напраите по паркинзине. Зимоска пробавме на водно... Тоа е.

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
Фило ке се изјасниш по предлогот на Tome-Colt?

Може, зашо да не, ем тест ем дружба, ама со тестовиве слабо некако, до сеа неколку пати некои членови се канеа, па не направија, освен прчот, за друг не ми текнува

Отсутен FiLo

• Легенда
Фило, незнам како да ти докажам ама не си во право до крај. Системите кои се вградуваат во возилата АБС БАС и тн. се направени за да ти помогнат во кочењето, твоето возило јас верувам дека има исправен систем за кочење меѓутоа ти кога ќе удриш панично на кочница односно кога ќе притиснеш до крај блокираат тркалата и возилото станува неуправливо. Системите се направени да го спречат ова од една страна како и да го скратат патот на кочење на возилото така што проценуваат кое тркало колкаво триење односно контакт има со подлогата и ја контролираат силата на кочење соодветно.

Па морам да имам исправен систем, сепак се возам во тоа возило, пред се, мојот живот би бил во опасност доколку не е исправен системот за кочење.
Лани се излижаа задните гуртни, па 1 недела ја возевме така и тоа со голем ризик, значи кочничките способности и беа драстично намалени ради тоа што само предните тркала кочеа, па таа 1 недела кога и ја ја возев, цело време со претпазливост и раката на рачна, притоа држење на поголемо растојание.
Ама ја средивме, пред се за наша лична безбедност, со такви работи нема играње.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Раката на рачна? May I ask why?

Отсутен FiLo

• Легенда
Па за критични ситуации, пошто иако се излижани гуртните, сепак со рачна колку толку ке фати металот кај што стојат гуртните на добошот.
А со притискање на педалата, поголемиот дел од притисокот иде на предни тркала, нели предните тркала појако кочат, и во случајов притисокот кој иде до задните тркала не е доволен металот да допре до добошот.
За срека, немав потреба од користење на рачната и за срека немав несакани ситуации за тој период додека ја возевме така.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
А со притискање на педалата, поголемиот дел од притисокот иде на предни тркала, нели предните тркала појако кочат

Зависи како ти е подесен брејкинг прешр, ја идам на 53% задни 47% предни..

Отсутен FiLo

• Легенда
А како би се наштеловало тоа, на што да се наштелова ? Само знам дека има едно такво кај добошите кај мене внатре кое служи за штеловање на рачната кочница на колку крцкања да ти фака.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
На самата АБС пумпа има џек кој го поврзуваш на компјутер и со специјална програма му даваш команда колку притисок да прави на кој плочки, предни или задни.

Отсутен FiLo

• Легенда
Аха, ок. Кај мене тоа незз како е, како работи, како е распределено соодносот.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
Јас со дозирање на кочницата без да блокираат тркалата успевам да застанам во критични ситуации, а вие продужете си со вашите убедувања.
А на лизгав пат, и вие со вашиот АБС клизате и ја  ;)

Искрено, јас не познавам некој кој е во состојба во критична ситуација, во исто време и да се справува со ситуацијата и да ја дозира силата на кочење 5-10 пати во секунда па макар и бил возач во F1, WTCC, ...

Не знам за вас, ама јас сакам успорување можеби исто колку што сакам забрзување  ;)

За да не биде како недоречено, ќе наведам неколку примери каде е невозможно мануелно да се дозира силата на кочење.
Електронските системи за помош при кочење не се само АВС, туку (конкретно зборувам за BMW, но слично е и кај другите) EBD , BAS, ЕВА.
Тие овозможуваат мониторирање на секое тркало посебно, а тоа овозможува дистрибуција на силата на кочење за секое тркало посебно. Без тоа е невозможно во ситуација кога на пр. десните тркала газат на песок покрај банкина, да се кочи со различна сила на левите и на десните тркала и притоа успешно да се скрати што е можно повеќе патот на застанување.
Втор карактеристичен случај е оштро кочење во кривина. Со EBD најмногу сила оди на предното надворешно тркало, а најмалку на задното внатрешно - пропорционално на контактот со подлогата и силата од тркалото врз неа.
Според истражувања 90% од возачите во критични ситуации не кочат со доволно сила. Затоа е имплеметитрам ЕВА (Emergency Brake Assist) систем кој е во состојба да препознае панична ситуација и да ја зголеми силата на кочење на максимум.

Мислма дека сега се малку појасни работите околу АВС системите и комплицираноста зад таа технологија.

За ова со системиве, се согласувам потполно, затоа што пред извесно време имав дешавка кај мекдоналдс у центар на пешачкиот. Не се движев премногу брзо, но и бев нешто изнервиран и не внимавав како што би внимавал под нормални околности. Тргаат пешаци од другата страна на коловозото но јас не ги приметувам, веќе кога стигнале да речам до пола улица, го приметувам возилото на левата лента дека кочи и е скоро застанато, беше доцна за кочење и стиснав саглам на кочница, арно ама пошто возев у десната лента, десниот крај од коловозот беше целиот мокар и толку почна да лизга деснава страна од возилото пошто нели десните гуми ми се на мокриот асфалт, што мислам дека левиве тркала џабе кочеа. Видов дека ако поминам нема да ги изгазам пешаците, отпуштив кочница, гас и поминав. Е сеа можеби игра улога и тоа што возам летни гуми и сето ова се дешаваше навечер, кога температурата не беше поголема 6 степени, али сепак и те како би помогнало доколку ете у тој момент го имав системот за кој што пишал зоки.

Фило, ете ти пример, каде што колку и да ти е исправен системот за кочење, некои технолошки напредоци кои што се имплементираат и те како знаат да помогнат и да го подобрат запирањето.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
1000че на томе

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
1000че на мене. :D

Отсутен FiLo

• Легенда
1.35 koeфициент за мене :P ;D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7792
Аха, ок. Кај мене тоа незз како е, како работи, како е распределено соодносот.

Ти ја немаш таа опција...

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
Со 40 на саат дури ни со фичо кое што има пат на кочење од  40км/ч до 0 подолг од 100 метри не можам да загрозам некого. А со модерниве возила, кои имаат се` подобри и подобри динамички каратеристики, како на совладување свијоци, така и на успорување - срамота е да се има ограничување под 60км/ч во зони кај што нема градинка или училиште.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова да го кажеш, а притоа не си човек од 15 години незнам. И 50 години стара кола со потполно исправен систем на кочење, си кочи супер, незнам од кај ваков заклучок само извади
Дефинирај „Супер“.  Супер со суво грозје лешник или бадем? Јас „супер“ го дефинирам како нешто што од 100-0 кочи за помалку од 30 метри.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.