Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3957720 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
Гратисите со кодно име 29.9 важат за возачи почетници?

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7164
Не. На автопат за возач почетник е 100 км ограничување, ако возиш над, 400 евра казна.
Значи во случајот тетово-гостивар, возач почетник со 90 да вози, има шанси да добие 400 евра казна, пошто нели 80 е ограничување за сите возила.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30674
    • CARclub.mk
Не разбирам како возач почетник ако вози 90 наместо 80 на Тетово-Гостивар ќе добие 400 евра казна.

Отсутен FiLo

• Легенда
Пошто таму ограничувањето не е 130 за останатите патнички возила, туку 80, а тоа значи по некоја логика му доага исто како возач почетник да ја прекорачи брзината од 130 која е предвидена за останатите возила. Пошто возач-почетник е друга категорија на возач и за него не важат пречекорувањата, односно за гратисите до 30 км, а тоа се 45 евра или 25 поени
Ај банзаи нека каже за ова, поупатен е од нас

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Грешно го разбираш законот. Законот вели дека на патишта каде е дозволена брзина над 100км/ч возач почетник е ограничен на 100км/ч. Тоа не значи дека на пат каде е ограничено 80 треба да возиш 50, односно ако те фатат со 90 ќе си лапнеш 45 или колку беше евра.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
У јеботе не сум знаел дека Тетоо Гостиар имало ограничување 80, таму увек си пичам 150 - 180

Отсутен FiLo

• Легенда
Е сега ке поставам 2 прашања.
1. Ако на тетово-гостивар возач-почетник ја прекорачи брзината и вози 90 или 100 км, колку ке плати казна ?
2 Ако на тетово-гостивар возач-почетник ја прекорачи брзината и вози над 100 км, колку ке плати казна ?
Сакам одговор поткрепен од законот за безбедност во сообракајот.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4073
Читам и никако да протумачам... ова законов многу ми е нејасен... 2 години да неможеш да возиш после 11:00 (не го почитувам)!
Имам другар зема дозвола пред 2 години и се има качено 3 пати во кола и сеа он пошто има 2 години положено испага поискусен од мене кој јас за 1 година имам поминато преку 20,000 км
Многу нејасно ! :@:@
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
Скрос јасно, никој не ти ги брои километрите. Небитни се во очите на законот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Чл.240 од ЗБСП ти треба. 400 евра е казната, е сеа за тетово -гостивар треба да се види убаво.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен FiLo

• Легенда
Еве го член 240, овде нигде не гледам одредба која го става на исто рамниште со останатите возачи, односно дозволени прекорачувања. Читајте го став 5

Член 240  
(1) Возач – почетник кој поседува возачка дозвола од категориите ,,А”, ,,Б”
и ,,Ц”, односно од поткатегориите ,,А1” и ,,Ц1”, не смее да управува со возило со
брзина поголема од 60 километри на час на јавен пат, односно со брзина
поголема од 80 километри/час на пат наменет исклучиво за сообраќај на
моторни возила, односно со брзина поголема од 100 километри/час на автопат,
а со велосипед со мотор повеќе од 40 километри/час, ниту смее со возилото да
влече приклучно возило или да врши организиран превоз на деца, во рок од две
години од денот на издавање на возачката дозвола.
(2) Возачот од ставот (1) на овој член, не смее да  управува возило во
патниот сообраќај во времето од 23 часот до 05 часот, освен ако со него во
возилото се наоѓа лице –возач постаро од 25 години, на кое не му е изрекувана
прекршочна санкција забрана за управување со моторно возило.
(3) Возачот од ставот (1) на овој член, кој поседува возачка дозвола од ,,А”
категорија, не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 25
киловати.
(4) Возачот од ставот (1) на овој член кој поседува возачка дозвола од ,,Б”
категорија не смее да управува со возило чија сила на моторот е поголема од 75
киловати.
 (5) Глоба во износ од 400 евра во денарска противв   редност ќе му се
изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите од (1) до
(4) на овој член.  

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
И јас така го толкувам членов.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен FiLo

• Легенда
^^
И јас исто, затоа и погоре напишав дека возач-почетник на тетово-гостивар ако вози 90-100, 400 евра казна.
Ако има друг член кој ке го побие ова, пишете, пошто јас неможам да најдам таков.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45015
  • Il Moderatore
Yup, Така е. Те-ГВ не се рачуна за автопат зошто нема трета лента за запирање - ако добро се сеќавам. Така да спаќѓа во категорија на патишта кои се наменети исклучиво за за сообраќај на моторни возила. Спрема тоа, ако возиш над 80км/ч а си почетник - обрати се кон став 5 од членот :)

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7701
  • French diamond
Епа според ова, за возат почетник не важат тие казни од 45 евра. Има само една казничка од 400 еура, та си возел 85 129 или 180 на пат кај што има знак 80км/х та е казната.