колку повеќе и понапредни безбедносни системи, толку идиотите посигурни во себе
Поточно здравје, и не само идиотите, сите стануваме помрзливи и полоши возачи. Ептен не направија мрзливи колите.
Кој како си ги сфаќа системите... тие треба да ни помогнат во возењето, а не да не заменат и да не направат пасивни... барем јас така си ги сфаќам...
Досега неколку пати ми се нашле во возењето... неколку примери:
-
side assistant - и покрај тоа што постојано пратам ретровизори, ми се погоди од десно, во мртов агол да имало кола околу 500 метри која возела со мене... освен што предупредува светло на ретровизор за неа, при обид за префрлање на лента и воланот дава отпор за да те врати во лента...
-
front assistant - и покрај држење на поголемо растојание, нагло застанување (обично на места каде што не ни очекуваш тоа да го направи) на тие пред мене, системот реагирал пред воопшто да сум можел да ја регистрирам ситуацијата... прво со звучен сигнал, после и со самостојно кочење... п.с. системот не реагира на возила кои идат од спротивен правец, само ги прати тие пред тебе, посебно ако нагло успорат...
-
автоматски светла, автоматски бришачи, автоматско затемнување на реетровизори... е овие системи те прават пасивен за нивно користење, ама на позитивен начин. Место да губиш време за нивна постојана контрола, ги оставаш сами да си работат, а ти го зголемуваш твоето внимание на патот и сообраќајот...
-
matrix светла - екстремно корисно, посебно при возење на регионални патишта. Цело време возиш со долги светла, само се затемнува делот на возилата пред тебе. Видливоста е екстремно подобрена, имаш кола пред тебе, а долгото светло свети покрај неа, без да и смета, а го осветлува странично патот далеку пред неа за да не налеташ на непредвидлива ситуација...
-
parking assistant - екстремно корисно за коли, а и за пешачи кои тие се движат позади/странично од кола. Ги регистрира и покрај тоа што не ги гледаш ни на камера ни на ретровизори... те предупредува прво звучно, визуелно на екран, а ако не застанеш тогаш и сама закочува колата (и те вади од памет како кочи
)
Идиотите си се идиоти... додека не профункционираат камерите на секое ќоше и идиотите без исклучок ќе завршат со огромни парични казни, одземање на возачки, затвор... (посебно тие што поминуваат на црвено, возат над 80 низ град, сечат дупли полни, сечат полни во кривини, не застануваат на пешачки покрај кола која веќе застанала...).
Како размислува идиот - мене колата сама ми кочи, што има јас да внимавам на другите во сообраќајот.....