Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 2552894 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #2145 на: 16 Јули 2012, 10:35:41 am »
Ете, има. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2146 на: 16 Јули 2012, 10:59:50 am »
а моторот на Мерцедес што го спомна Дени е обид бензински ото мотор да се направи да работи со двојно поголема компресија слично на дизел исто така и горивото да се пали од зголемената компресија да не се користат свекици.
Ајдеее... сега па обидот е на Мерцедес. Јас уште пред 4-5 години читав дека ГМ и Форд се во трка кој попрв ќе направи тест возило со ваков мотор и ќе го комерцијализира производството.

Ама Мерцедес е Мерцедес. Еве на една конференција слушам дека Мерцедес извршиле влијание на тоа како треба да се води сметководство (да не влегувам во детали) во Германија па газдите од ЅАР го менуваат софтверот :) по нови стандарди наметнати од Мерцедес ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #2147 на: 16 Јули 2012, 11:06:54 am »
а моторот на Мерцедес што го спомна Дени е обид бензински ото мотор да се направи да работи со двојно поголема компресија слично на дизел исто така и горивото да се пали од зголемената компресија да не се користат свекици.
Ајдеее... сега па обидот е на Мерцедес. Јас уште пред 4-5 години читав дека ГМ и Форд се во трка кој попрв ќе направи тест возило со ваков мотор и ќе го комерцијализира производството.

Ама Мерцедес е Мерцедес. Еве на една конференција слушам дека Мерцедес извршиле влијание на тоа како треба да се води сметководство (да не влегувам во детали) во Германија па газдите од ЅАР го менуваат софтверот :) по нови стандарди наметнати од Мерцедес ;D
Епа рачунај овие (мечка) 5-10 години пред нив (форд гм) пробуваат...

Мерцедес први го имаат комон реилот, како и скоро се друго. Само прва продукциска кола може да омал некој друг.

Исто како сега што ќе извадат DieselOtto моторот од мечките кој го тестираат и развиваат 10 години веќе, и ќе еб*t се најмило на пола автомобилски пазар.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2148 на: 16 Јули 2012, 11:11:18 am »
Што ќе ебат кога тие ќе ивадат таков мерцедес на 1 Јануар а на 1 Фебруар сите веќе ќе вадат такви модели...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2149 на: 16 Јули 2012, 11:18:32 am »
Vremeto ke pokaze. :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #2150 на: 16 Јули 2012, 12:52:13 pm »
Мазда веќе го произведе и почна(или ке почни во најблиска иднина) да го вградува бензискиот мотор со зголемена компресија.Имам отворено тема за тој мотор.....мислам дека имам ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2151 на: 16 Јули 2012, 13:02:37 pm »
Ако нема палење под притисок, нема везе со овие мотори што ги зборуваме. А најверојатно нема  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #2152 на: 16 Јули 2012, 13:16:52 pm »
Ако нема палење под притисок, нема везе со овие мотори што ги зборуваме. А најверојатно нема  ;D
Може и да има... Тој мотор во Маздата е на Форд?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #2153 на: 16 Јули 2012, 15:29:58 pm »
Искрено, не гледам бог знае каква предност во палење под притисок на бензин како гориво... некој да ме просветли, кај ми е багот?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #2154 на: 16 Јули 2012, 15:39:15 pm »
istata prednost poradi koja dizelot raboti na visoka kompresija

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2155 на: 16 Јули 2012, 15:41:44 pm »
Епа овие бензинци се безвезе заради цената. Односно се ограничени на 4 такта од механичка природа. Ако се воведе еден меѓутакт пред компресијата се добиве “пет“ тактен мотор. Кој веднаш добива 10% поголема ефикасност, а скоро никаква промена во моторот. Ова е случајот кај приус. И според мене треба да се користи секаде - ама ај.

Ако компресираш смеса таа може да се компресира помалку од што треба, и плус да се запали пред време. Тоа се гарантира при поголеми притисоци. Значи ако вметнеме дизел вбризгување во бензински мотор ќе добиеме почист мотор од дизелот - кој ќе ги има скоро истите карактеритики. А палењето под поголем притисок ќе овозможи поголема искористливост на моќта од експлозијата. Зошто ударниот бран ќе биде доста поголем во првите неколку моменти. Соодевтно ќе се покачи моќноста, односно ќе се намали потрошувачката.

Сакам да кажам има милион причини ситно, како да се подобрат моторите - ама за инает не се користат.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2156 на: 16 Јули 2012, 16:13:34 pm »
Ok, сега некои работи ми се појасни:

http://www.autoevolution.com/news/diesotto-engine-explained-5656.html

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2157 на: 16 Јули 2012, 17:56:50 pm »
Не сум бил само јас.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2158 на: 16 Јули 2012, 18:00:11 pm »
Не си само ти, ама ти си поише ;D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2159 на: 16 Јули 2012, 18:12:00 pm »
^ Алфистичка хиерархија и субординација :D :D
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“