Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Го утињаш моделот за купување коли. Никој не купува кола во кеш. Ни првиот газда, ни вториот газда.Првиот газда оди и вика „здраво, сакам нова кола за 300 евра месечно“. Си зема нова кола за 300 евра месечно. Ја вози 2-3 години, ја враќа, и си зема нова кола за 300 евра месечно. И така си врти кругот. Цел живот вози нова кола, цел живот колата му е под гаранција, не се замара со трошоци за одржување. Пресреќен!Завршува лизингот. Колата се враќа кај производителот/лизинг команијата. Или ќе се продаде во кеш, или ќе отиде пак на лизинг. Лизинг циклусот ќе се истера 2-3 пати (и лизинг компанијата/производителот ќе си профитира, ем преку камата, ем преку маржа), додека да биде исплатена колата. После тоа колата ќе биде продадена (пошто-зашто) во кеш, и тука повторно ќе биде направен профит.Ѕирни ги сајтовите (и салоните, баш сега гледав во Минхен) на производителите во нормалните, развиени земји. Секаде (односно скоро секаде, ајде) цените се примарно дадени во месечни рати, а не во фул цена. Што мислиш, зошто е тоа така?
Проблемите им се од производство не од продажби т.е. они така викаат, можеби и прикриваат под изговор на чипови дека им паѓа продажба.https://www.carwale.com/news/india-car-sales-analysed-september-2021/The auto industry has registered a 36.6 per cent drop in sales with 1,85,636 units sold in September 2021 as compared to 2,92,858 units sold in the same period last year. In terms of M-o-M sales, the auto industry registered a 28.5 per cent drop in sales last month as compared to 2,59,555 units sold in August 2021.
Цитат: DarthJe5us на 02 Ноември 2021, 13:57:34 pmПроблемите им се од производство не од продажби т.е. они така викаат, можеби и прикриваат под изговор на чипови дека им паѓа продажба.https://www.carwale.com/news/india-car-sales-analysed-september-2021/The auto industry has registered a 36.6 per cent drop in sales with 1,85,636 units sold in September 2021 as compared to 2,92,858 units sold in the same period last year. In terms of M-o-M sales, the auto industry registered a 28.5 per cent drop in sales last month as compared to 2,59,555 units sold in August 2021. Ајде сега дај го истото за профити во тој период.
Зошто гледаш индија?!
Производителите ги интересираат првите газди на колите. Тие што даваат пари за нова кола. Не ги интересира вториот газда, третиот газда. Сакаат првиот газда да е среќен, за пак да дојде и пак да купи нова кола. Тука одржувањето и не е толку важно - за тоа си постои гаранција.
Единствени сервиси што се трудат да си задржат постоечка, и да придобијат нова клиентела се Порше и Еуроимпекс. Само од кај нив имам слушнато пристојни цени за нови OEM делови.
Која глупост е тоа со лизингот, да плаќаш по 300 € месецот и пак да немаш своја кола. Фактички ренташ кола цел живот, ама од друга страна секогаш возиш нова и ја возиш ко да е туѓа( туѓа и е ). Не е лоша идеа