Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 2568324 пати)

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #18180 на: 02 Ноември 2021, 13:42:35 pm »
Лизингот е до максимум толку рати. Ти можеш да си одлучиш и помалку да бидат.

Плус лизингот можеш да го прекинеш кога сакаш (односно најрано мислам после првата година). Ја враќаш колата и тоа е тоа. Они пак ќе си ја продадат на лизинг.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #18181 на: 02 Ноември 2021, 13:46:46 pm »
Го утињаш моделот за купување коли. Никој не купува кола во кеш. Ни првиот газда, ни вториот газда.

Првиот газда оди и вика „здраво, сакам нова кола за 300 евра месечно“. Си зема нова кола за 300 евра месечно. Ја вози 2-3 години, ја враќа, и си зема нова кола за 300 евра месечно. И така си врти кругот. Цел живот вози нова кола, цел живот колата му е под гаранција, не се замара со трошоци за одржување. Пресреќен!

Завршува лизингот. Колата се враќа кај производителот/лизинг команијата. Или ќе се продаде во кеш, или ќе отиде пак на лизинг. Лизинг циклусот ќе се истера 2-3 пати (и лизинг компанијата/производителот ќе си профитира, ем преку камата, ем преку маржа), додека да биде исплатена колата. После тоа колата ќе биде продадена (пошто-зашто) во кеш, и тука повторно ќе биде направен профит.

Ѕирни ги сајтовите (и салоните, баш сега гледав во Минхен) на производителите во нормалните, развиени земји. Секаде (односно скоро секаде, ајде) цените се примарно дадени во месечни рати, а не во фул цена. Што мислиш, зошто е тоа така?

И на лизинг станува невозможно за луѓе да купат кола поради зголемувањето на цените, плус се повеќе луѓе сфаќаат дека не им се замара секој месец да плаќаат рати и да не им е сигурно дали ќе го поседуваат производот што го плаќаат.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #18182 на: 02 Ноември 2021, 13:50:17 pm »
Не би се согласил, гледајќи ги трендовите, а и од муабети со луѓе од индустрија прошливе неколку месеци. Во моментов имаат проблем со испораки на доволно возила, а не со продавање на возилата.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #18183 на: 02 Ноември 2021, 13:57:34 pm »
Проблемите им се од производство не од продажби т.е. они така викаат, можеби и прикриваат под изговор на чипови дека им паѓа продажба.

https://www.carwale.com/news/india-car-sales-analysed-september-2021/

The auto industry has registered a 36.6 per cent drop in sales with 1,85,636 units sold in September 2021 as compared to 2,92,858 units sold in the same period last year. In terms of M-o-M sales, the auto industry registered a 28.5 per cent drop in sales last month as compared to 2,59,555 units sold in August 2021. 

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #18184 на: 02 Ноември 2021, 14:07:41 pm »
Проблемите им се од производство не од продажби т.е. они така викаат, можеби и прикриваат под изговор на чипови дека им паѓа продажба.

The auto industry has registered a 36.6 per cent drop in sales with 1,85,636 units sold in September 2021 as compared to 2,92,858 units sold in the same period last year. In terms of M-o-M sales, the auto industry registered a 28.5 per cent drop in sales last month as compared to 2,59,555 units sold in August 2021. 
Ајде сега дај го истото за профити во тој период.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #18185 на: 02 Ноември 2021, 14:10:27 pm »

Ајде сега дај го истото за профити во тој период.

Не можам баш да најдам асолна споредба ама доста повеќе профит прават годинава, ако можеш стави некоја статија.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
« Одговори #18186 на: 02 Ноември 2021, 14:11:29 pm »
Зошто гледаш индија?!

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
« Одговори #18187 на: 02 Ноември 2021, 14:12:19 pm »
Тоа им е целта, да продаваат помалку коли ама поскапи.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
« Одговори #18189 на: 02 Ноември 2021, 14:22:31 pm »
Индија поголем пазар од ЕУ или УСА????
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #18190 на: 02 Ноември 2021, 14:37:33 pm »
Производителите ги интересираат првите газди на колите. Тие што даваат пари за нова кола. Не ги интересира вториот газда, третиот газда. Сакаат првиот газда да е среќен, за пак да дојде и пак да купи нова кола. Тука одржувањето и не е толку важно - за тоа си постои гаранција.

Ако производителот не е среќен дека сум му остаил у сервис повеќе од 4000 евра за делови (работната рака не ја есапам) во рок од 3-4 години во факин микродонија, и тоа како втор газда на моите коли од неговиот бренд, тогаш има гоооооооооооооооооооолем проблем....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #18191 на: 02 Ноември 2021, 14:46:39 pm »
Единствени сервиси што се трудат да си задржат постоечка, и да придобијат нова клиентела се Порше и Еуроимпекс. Само од кај нив имам слушнато пристојни цени за нови OEM делови.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #18192 на: 02 Ноември 2021, 14:47:53 pm »
Единствени сервиси што се трудат да си задржат постоечка, и да придобијат нова клиентела се Порше и Еуроимпекс. Само од кај нив имам слушнато пристојни цени за нови OEM делови.

Поготово штопните за уље во Порше се со пристојни цени.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7228
  • French diamond
« Одговори #18193 на: 02 Ноември 2021, 15:17:18 pm »
Која глупост е тоа со лизингот, да плаќаш по 300 € месецот и пак да немаш своја кола. Фактички ренташ кола цел живот, ама од друга страна секогаш возиш нова и ја возиш ко да е туѓа( туѓа и е ). Не е лоша идеа  ;D

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
« Одговори #18194 на: 02 Ноември 2021, 15:51:39 pm »
Која глупост е тоа со лизингот, да плаќаш по 300 € месецот и пак да немаш своја кола. Фактички ренташ кола цел живот, ама од друга страна секогаш возиш нова и ја возиш ко да е туѓа( туѓа и е ). Не е лоша идеа  ;D

Glupost e shto nemame pari ta inache gajle ti e dali plakjash 100 ili 1000 evra :) I nema voopshto da mislish dali e poeftino da ja imash na lizing ili da ja kupish pa dali ke ja prodavash. Poarno od novo nema toa site go znaeme...AMA so segasnava situacija i so parite shto gi imam nikogash ne bi kupil nova kola oti finansiski mi e neopravdano da frlam edno chudo pari na kola shto nema da ja izvozam i ke mi skape na parking. Pak ke kazam...da gi ima parite chovek ich nema da mu e glupo na lizing da zema.