Дури и Avid BB5 и BB7 не се толку добри кочници колку што ги прават. Во главно механичка диск кочница е тешко да се наштелува да не гребе роторот, што кај Авид е малку понагласено од моите истражувања по интернет.
Јас имам Avid BB5, може секој да проба колку се ефикасни. Се штелуваат лесно, ако знаеш како.
Исто имам BB5, а пошто едната плочка е статичка а другата е таа што турка на дискот, колку поблиску до дискот толку повеќе кочи.
За парите е ОК кочница, во 10к км, скинав само предна сајла, ама тој повратниот федер во телото, 2 пати на предната и еднаш на задната ми се скина,
замор на металот, а лошото е што нема кај да најдиш ист таков и морам да мануфактурирам од V-Brake, не знајте маки. Исто, телото не му е толку круто.
BB7 се сигурно подобри, покруто тело, поголеми плочки, а за штеловање 2мин ми требаат за како било да ги наштеловам.
А сега што зедов едни пакни од Бајкстоп X-on за 350ден. стопираат добро, ама каков звук вади таа што греби на моменти да не ви кажувам.
Авид оригиналните можи брзо се трошат, ама тивки барем беа, е сега 1000ден шо се...
Еве го мојот убавец, Advantage 2.1" има само гуми сега, иначе од 2010 е ист, 2008-ма земен од кај Лазе, Пробајк.