Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146617 пати)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
Одг: Велосипед
« Одговори #1965 на: 21 Мај 2014, 07:41:36 am »
Не е спуст што бара некакво спремање или нешто :) Спуст е што редовно го возиме, и е од патот Врв Водно-Матка, према Соње (градителите на Скопје  2014 и ова го уништија, па треба да се внимава кај да се скршне лево има табла СОЊЕ).

SingleTrack е, на моменти доста брз, на моменти меѓу дрва, и завршува на рампата што се наѓа на патот до врв на Водно од задната страна. Во разни делови на година е различна боја, и последното возење беше црвена и баш интересна.  Ова го спуштаме редовно (со Епик от го спуштам), и пошто ја знаеме патеката некогаш доста брзо се вози. А за возење кој сака бујрум (не одиме само да ја спуштиме, туку е дел од возењето).

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1572
« Одговори #1966 на: 21 Мај 2014, 09:32:32 am »
Moze li nekoj da mi preporaca dobar velosiped : cena 200-300e max , poveke ke se vozi vo urbana sredina (po asfalt :) . Isto taka ako moze da postirate web strani za velosipedi (primer: http://bikemarket.mk/index.php ). Fala

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 976
« Одговори #1967 на: 21 Мај 2014, 19:18:40 pm »
Каде може да се купи ваков точак (fixie) во Скопје и како се движат цените?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1968 на: 21 Мај 2014, 19:29:56 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

https://www.facebook.com/treska.sport

Треска Спорт, се наоѓа на Илинденска, точаков ти чини некои 20000 мкд (можеби и нешто поевтино, не знам точно).

Е сега да знаеш дека тиња од точак и дека од fixie има само некаква имитација на изглед и тоа до некаде..

Целиот точак е многу тежок (на рака има барем 13-14 кг).

Рамот ми личи дека е тешка тиња што значи ќе нема ништо од финото чувство на возење.

Деловите се исто тиња (тешки, не баш квалитетни).

Ако ти е само за изглед и свесно го купиш исклучиво поради тоа, тогаш си е ок за цената. Ама колку пари толку музика.. Во секој случај многу пофер понуда од колку СкопјеФиксие за 500 еур  (од тоа што имам видено кај нив продаваат исклучиво фин целофан за 500 еур и толку).

Инаку ако е некој висок до кај 170цм и сака градски SingleSpeed точак, се продава еден Pinarello точак со ТТ РАМ со Карбон виљушка напред/назад, со Pinarello Duel тркала, карбонски SeatPost и карбонски стем за само 500 еур.
За жал мене ми е мал :( (Вчера го земав да го пробам).

Тежок е 8Кг

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 976
« Одговори #1969 на: 21 Мај 2014, 19:46:27 pm »

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

https://www.facebook.com/treska.sport

Треска Спорт, се наоѓа на Илинденска, точаков ти чини некои 20000 мкд (можеби и нешто поевтино, не знам точно).

Е сега да знаеш дека тиња од точак и дека од fixie има само некаква имитација на изглед и тоа до некаде..

Целиот точак е многу тежок (на рака има барем 13-14 кг).

Рамот ми личи дека е тешка тиња што значи ќе нема ништо од финото чувство на возење.

Деловите се исто тиња (тешки, не баш квалитетни).

Ако ти е само за изглед и свесно го купиш исклучиво поради тоа, тогаш си е ок за цената. Ама колку пари толку музика.. Во секој случај многу пофер понуда од колку СкопјеФиксие за 500 еур  (од тоа што имам видено кај нив продаваат исклучиво фин целофан за 500 еур и толку).

Инаку ако е некој висок до кај 170цм и сака градски SingleSpeed точак, се продава еден Pinarello точак со ТТ РАМ со Карбон виљушка напред/назад, со Pinarello Duel тркала, карбонски SeatPost и карбонски стем за само 500 еур.
За жал мене ми е мал :( (Вчера го земав да го пробам).

Тежок е 8Кг

фала ти на брзиот одговор. само онака гледав :D

п.с. како ги погоди баш истата фирма како со сликава што ја ставив хахахах.
п.п.с. некоја друга фирма кај нас да продава? немора стрикно пурефикс :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1970 на: 21 Мај 2014, 21:14:15 pm »

Томе? Одиме? :)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1971 на: 22 Мај 2014, 10:31:57 am »
Точак имам, опрема имам, уште пари ми фалат и фаќаме накај Шпанија!
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1972 на: 25 Мај 2014, 09:25:49 am »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #1973 на: 25 Мај 2014, 09:47:23 am »
Алу/карбон, мене повеќе ме влече тој. Вилата е со хедсет тип на монтирање, па ќе си смениш стем ако не ти одговара. Кај другиот си фиксно позициониран, не дека е нерешливо тоа, ама ќе имаш дополнителни инвестиции во адаптерчето, стем и можеби и друг волан.
А и поинтересно ми делува на изглед првиот.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1974 на: 25 Мај 2014, 09:57:14 am »
И за првиот е малку проблем стемот, бидејќи не е оверсајз стандард за Handlebar от, па треба пак да се нарачува за да се експериментира (не пасува димензијата на стандардните стемови во поглед на ширината на гиданот. Пробав да најдам различна димензија на стемови кај нас за да може да пробам, и не успеав. Односно најдов само 110мм (како и тој што си беше со точакот), па се сведува на исто дали ваков или таков во поглед на стемот).

Кај вториот, нема потреба од адапатери.. Само се нарачува quiled стем со друга димензија и тоа е тоа.. Би било скврнавење да се става адаптер...

Инаку првиот вчера го возев цел ден, и пројдов доста Км низ град, и може да се каже дека научив да возам fixed gear. Прави ќеиф и е баш забавно возењето. Тоа што ме зачуди е што многу добро забрзува, а во исто време не го осетив да е крут и неудобен како што знае да биде алуминиум. И добив воспаление на мускули што обично не го добивам :)

Кај вториот, би требало челикот да вози уште поудобно, само постои шанса да се витка на спринтање.. Штета што мораме на слепо да нарачуваме без да може да пробаме :(

Инаку вчера прво го возев со BullHorn, и изгледа дека ми е малку голем, па немав баш баш контрола. Тоа сконтав дури кога преминав на неговиот обичен Handlebar па далеку поголема контрола. И изгледа дека 55цм ми е голем (не можам да пробам 53цм за да сигурно знам, а и не успеав да најдам пократок стем да пробав така :( па морам на слепо)

Како и да е, праи ќеиф..

p.s. Муабетот дека ќе стигнеш некаде а да не си жива вода мене не ми успеа :), пошто те тера да го газиш и да се тркаш со автобуси :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1975 на: 25 Мај 2014, 10:39:58 am »
Со секаков точак паѓа во вода тоа "е, денес полека ќе возам". :D
Како што памтам, кажа дека gear ratio на тој што го тестираш е 50/16, така да заедно со точакот нарачај си и 50ка запчаник. Овие со 48ка доаѓаат, спор ќе ти биде. :) :) :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1976 на: 25 Мај 2014, 10:54:51 am »
Ама  подобро ќе забрзува ;)

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #1977 на: 25 Мај 2014, 11:52:25 am »
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1978 на: 25 Мај 2014, 14:33:38 pm »
Доста бе ти, ќе остаре уште малце па ефтини точаци ќе купуваме.

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #1979 на: 25 Мај 2014, 16:23:48 pm »
Кога ќе му збрца на Пинарелото Фулкрумче ќе го шитне за 2 месеци рамот. Ќе му биде слаб за толку бесни тркала!