Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1169475 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5396
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Велосипед
« Одговори #1935 на: 18 Мај 2014, 10:31:50 am »
Инаку деновиве направивме реставрација на Mountain Bike Кона со челичен рам од 1997 година (еден од најдобри рамови за мене.. Ружен е у пм, ама вози неверојатно добро. ). Целиот точак излезе 10.5 kg (Epic от карбонски ми е 11.2 kg), вози ептен добро и ако некој каже дека дискови подобро кочат од V-Brake треба да го проба ова.
Зборуваш за тој твојот постар бајк, за девојка ти што си го средил?

Многу сакам да најдам Кона со челичен рам, цело време ги пратам огласите и страната на фејс за во случај да налета нешто такво. Ако видиш некаде да се продава, да ми кажеш.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1936 на: 18 Мај 2014, 11:42:48 am »
Да.. Тој е точакот. Има Reynolds 631 цевки, и многу агресивна геометрија. Цврст е, лесен а упива, и неверојатно добро возење има. Ако ти налета било кој од тие Old School точаци со челични цевки (Reynolds, Columbus , Fuji...), не му мисли.. Брендови што не треба да се пропуштат: Ritchey, Bontrager, Kona, Gary Fisher....

STEEL IS REAL ;)

Инаку имам добра вест. Ritchey сеуште ги прави овие точаци и рамови

http://ritcheylogic.com/frames/mountain/p-650b-mountain-frame.html

http://ritcheylogic.com/frames/mountain/p-team-mountain-frame.html

http://ritcheylogic.com/frames/road/road-logic-frame.html

Имам лоша вест: Рамот на P-Team чини околу 1000 еур (само РАМ, без други компоненти)

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1937 на: 18 Мај 2014, 12:45:51 pm »
Епа нормално, сега си го собираат кајмакот.
Воопшто целата работа со точациве е премногу „изхајпана„, индустријата наплаќа дебел премиум и профит... Цената на материјалите (па ете и развојот) и процесот на изработка, е многу десетици пати помала од крајната цена на велосипедите.

Башка некои работи, на пример потрошните компоненти како гумите, намерно ги чуваат со назадна технологија (иако во автомибилската индустрија унапредувањатa со гумите ги има уште пред повеќе децении).
Никако не ми е јасно како толку време Кинезиве не почињаат со масовна продукција на квалитетни копии на точаци. Пазарот е голем, а профитот огромен.

Тие бајковите што ги наброја... само по огласи да се начека нешто сочувано. Ги има од време на време, само брзо ги зимаат и мора одма да се реагира!  :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18054
« Одговори #1938 на: 18 Мај 2014, 13:03:00 pm »
Кинезите веќе прават квалитетни копии, и тоа на карбон рамови. Даваат и по 3 години писмена гаранција за изработеното. :)
Како? Купуваат рендери и блупринтови од застарени модели, рецимо сега во 2014 година тој ќе го лепи карбонот за 2009/2010 модел, со подеднаков квалитет затоа што е копиран од оригиналниот блупринт. И нормално, затоа што работната рака е безмалку гага, и затоа што е застарен модел, можат да понудат карбонски роуд бајк со Ултегра (до душа една генерација постар модел) за под $2000.
Најпопуларни и најиздржливи досега се копиите на Specialized Tarmac S-Works.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1939 на: 18 Мај 2014, 13:07:35 pm »
Се тоа е супер, ама јас сакам челик. Се изначитав убави работи по странскиве форуми, а еве и krell тука ми прави лиги... :)
Треба да се спуштат малку во класите, Кинезиве.  ;)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1940 на: 18 Мај 2014, 13:10:05 pm »
Немам време за подолг пост (ќе следи деновиве), ама кинеска копија не купувам па што сака нека е. Да изработиш добар рам е дел од традиција, начин на размислување, мајсторија итн итн, и пред се контрола на квалитет. Не е само ископирај го и толку.

Еве малку слики од кинески копии:

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1941 на: 18 Мај 2014, 13:14:47 pm »
Reddit.com/r/bustedcarbon

И оригинали си пукаат.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1942 на: 18 Мај 2014, 13:17:21 pm »
Не им ја фатиле мерката како што треба. :)
Чим успешно прават мотори и автомобили, само прашање на време (профит?) е кога ќе почнат да прават подобри копии и на точаците.

Во меѓувреме, се согласувам со тебе, преголем е ризикот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55268
  • Махер
« Одговори #1943 на: 18 Мај 2014, 15:30:28 pm »
Reddit.com/r/bustedcarbon

И оригинали си пукаат.
Не бе само кинеските. И бандаж на кола ако се цвикне на отворена шахта добива епитет - кинески бил.

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
« Одговори #1944 на: 20 Мај 2014, 13:12:45 pm »

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20893
« Одговори #1946 на: 20 Мај 2014, 14:48:12 pm »
Видов некое вакво чудо во Мастер Спорт

и у несвес ќе попаѓав... Колку ли само импресивно изгледа во живо, бооооооооооо...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1947 на: 20 Мај 2014, 14:52:59 pm »
И road колекцијата не е помалку импресивна. Единствено дизајнерски гледано ми смета што од 2013 моделите па наваму, има лепенки FOCUS на буквално секоја цевка од рамката.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1948 на: 20 Мај 2014, 14:54:24 pm »
Тино, освен што добро изгледа има и доста добри перформанси по тоа што читав. Имам свртено едно кругче на Матка со ваков и убаво си тера.

Цена веројатно преку 1.5к?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20893
« Одговори #1949 на: 20 Мај 2014, 14:57:00 pm »
Негде околу 2.2К :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.