Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146460 пати)

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
Одг: Велосипед
« Одговори #1996 на: 29 Мај 2014, 11:57:47 am »
не се ни споредува кочење на v-brake i disc.. секако на исправни.. ако имаш механички 160ка  тектро диск сигурно дека poasolen v-brake ке кочи боље од него..
Сум возел и механика avid bb5.. сум возел и v-brake avid со бустер на trials точак.. Според мене секоја кочница си има предности за различни намени..
најинтересно нешто што сум возел на саат два е magura hs33. тоа е хидро v-brake.. со вграден бустер што се држи на 4 а не на два штрафа на 46 мм чинам бандаш што е избрусан и премачкан со катран..  е тоа е кочење :)

инаку моментално возам Магура Густав стари 10 години и коа сите други code-ovi и слични ствари ќе се прегреат густавот тек тогаш почнуваат да кочат...

Magura Gustav M (MSRP $320) - More brake power doesn’t exist. The by far most powerful disc brake on the market!
http://www.pinkbike.com/product/magura/Gustav-M/

The huge volume of the caliper and reservoir, combined with the long brake levers make for the most stopping power I have ever experienced.
http://www.pinkbike.com/news/Magura-Gustav-Review.html
и така натака..

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1997 на: 29 Мај 2014, 12:34:06 pm »
Споредувам HighEnd V-Brake (со саглам пакнови и бандажи) и прилично HighEnd XC Diskovi (Magura Marta SL), исправни и едните и другите.

P.s. Твоиве кочници се 580 гм по кочница.. Уште ако не кочат добро со таа тежина....И јас зборам за XC не за DH.
Моиве Марта се 335гм по кочница за илустрација.

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
« Одговори #1998 на: 29 Мај 2014, 15:46:08 pm »
за xc можеби се и тука негде.. ама ако ги оптеретиш малку повеќе в-brake-ot многу побрзо ке пуштат..
башка кажа нешто за одржување и мењање уље...
ако ставиш уље ке ги средиш... глицерин или поточно magura blood.
башка јас две години не сум ги пипнал додека в-brake имаш константна борба со прав и чист бандаш.. и често мењање на пакни..

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1999 на: 29 Мај 2014, 16:36:48 pm »
за xc можеби се и тука негде.. ама ако ги оптеретиш малку повеќе в-brake-ot многу побрзо ке пуштат..
башка кажа нешто за одржување и мењање уље...
ако ставиш уље ке ги средиш... глицерин или поточно magura blood.
башка јас две години не сум ги пипнал додека в-brake имаш константна борба со прав и чист бандаш.. и често мењање на пакни..

Редовно користам оригинал Magura Blood уље, Пакни и Performance и обични а и Swiss Stop :) Исто и резервни ротори :) (Оригинал Магура).

Сервис правам редовен по нивна спецификација. Твоите веројатно подобро кочат, ама се 500 гм потешки од моите.. А пола кило на кочници разлика е стварно многу (има поента до некаде само за DH).

И не се расипани или проблематични.. :)  моиве Магура.

Ама сепак пробај некогаш XTR V-Brake на Mavic x517 бандажи со KoolStop Пакнови (Performance). Ќе се изненадиш.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2000 на: 29 Мај 2014, 17:59:03 pm »
Нов Pinarello Dogma F8 во соработка со Јагуар...

http://www.cyclingweekly.co.uk/news/latest-news/pinarello-dogma-f8-team-skys-new-bike-124514

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2002 на: 29 Мај 2014, 22:19:58 pm »
Дали некој бараше ланец/брава за заклучување со аларм тука?
...или на друг форум беше, сеедно:

http://set.com.mk/Olympia-Alarm-cable-lock10449?keyword=alarm%20ca

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #2003 на: 29 Мај 2014, 22:43:56 pm »
Ваков систем за обезбедување работи само доколку е фиксиран на самиот точак на некој начин. Во спротивно, го кратиш, го оставаш, па тоа нека свири колку сака.
Ако е фиксирано за точак, додека бега кретенот што краде, ќе свири, па ваљда некому ќе текне да го обори од точак.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2004 на: 03 Јуни 2014, 20:33:01 pm »
Франција ќе им плаќа на луѓето што одат со велосипед на работа
http://a1on.mk/wordpress/archives/339564?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

... а овде кога би го увеле истото, како за екстремен спорт би требало да плаќаат бонуси.  ;)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2005 на: 03 Јуни 2014, 21:03:15 pm »
Бенефициран стаж.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2006 на: 03 Јуни 2014, 22:56:05 pm »

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5729
« Одговори #2007 на: 03 Јуни 2014, 23:59:43 pm »

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #2008 на: 04 Јуни 2014, 01:08:46 am »
И еве после 2 недели си го најдов велосипедот.. :) не чепнат, во иста состојба како што беше предходно...
Мангупот во моја близина ја фрлил втрева во една бразда (мала река), ја покрил со трева за никој да не ја види.. Нај веројатно вечерва.. И една комшивка е приметила и ми дојде кај мене. одиме и таа е.. Викаме полиција, ччекаме 2 сати не идат, кога ни се јавуаваат утре сабајле да сме ја однесле во полиција да видат отисоци ова она...

п.с. едино нешто, само километражата комплет ми ја извадиле (си ја зеле) cateye velo 9.. Ама ништо страшно..

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2009 на: 04 Јуни 2014, 01:11:09 am »
Одлично Бузуки, мило ми е. Не е често некој да си го најде точакот после кражба!