Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146474 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
Одг: Велосипед
« Одговори #1740 на: 27 Февруари 2014, 12:40:53 pm »
Добра идеја:

А кој сака да си купи за 250 ден:
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=1007185

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #1742 на: 27 Февруари 2014, 18:47:30 pm »
Добра идеја:

[imдg]http://www.reklama5.mk/dataImages/advertisments/big/8d2d259e1b384a2d8523bdb2d972fcf5.jpg[/img]

[imдg]http://www.reklama5.mk/dataImages/advertisments/big/1a20cbd54d2b439fa797c7208342dc77.jpg[/img]

[imдg]http://www.reklama5.mk/dataImages/advertisments/big/bf37f6e0fb124f748fbf18fd896207fe.jpg[/img]

А кој сака да си купи за 250 ден:
http://www.reklama5.mk/Details.aspx?ad=1007185

Практична идеја, но многу луѓе ја категоризираа како штетна за централната осовина, т.е. многу побрзо ќе добие луфта доколку велосипедот стои вака закачен на ѕид.

За да се спречи било каква штета, два L профили се штрафат за ѕид баш кај што треба да паѓаат тркалата, за колку толку да се тргне тежината од средната осовина.

Што значи 250 + некој денар и имаш одлично решение.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1743 на: 01 Март 2014, 04:10:33 am »
http://knowmore.washingtonpost.com/2014/02/21/if-we-had-dutch-style-intersections-wed-ride-our-bikes-everywhere-too/

Еее, така, да се размишља малце како да се среди сообраќајот, а не само казни да се лупаат безвезе кој како стигне.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1744 на: 01 Март 2014, 09:58:28 am »
Така, така, првата, најдесната лента е ефективно упропастена, а на точкашите уште handjob да им дадеме додека се на семафор.

Каква монументална пиздарија ќе се случи ако нешто вакво се имплементира на Партизанска, чудо едно. Ова има логика во Холандија, каде што 7 од 10 trips се на точак.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1745 на: 01 Март 2014, 10:01:42 am »
Најбитниот момент од видеото го утнавте. Имаат проширувања на улиците за да може да застануваат коли. Само тоа ни фали нас. Тоа сум го видел на многу места и е многу важно за намалување на метежот од застанати возила по улиците. Инаку видеово е тешки циркузи. Во комедија може да се стави.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1960
« Одговори #1746 на: 01 Март 2014, 10:06:17 am »
Зошто е циркузи?

Не е за кај нас, тоа многу јасно.

Така, така, првата, најдесната лента е ефективно упропастена, а на точкашите уште handjob да им дадеме додека се на семафор.

Каква монументална пиздарија ќе се случи ако нешто вакво се имплементира на Партизанска, чудо едно. Ова има логика во Холандија, каде што 7 од 10 trips се на точак.

Yep.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1747 на: 01 Март 2014, 10:35:44 am »
Ако го разгледаме делот кај Буњаковец кој е најпроблематичен, ќе видиме дека велосипедската патека е веднаш до улицата, а автомобилите се паркирани на пешачката патека. Притоа дел од автмобилите навлегуваат во велосипедската, а дел целосно ја блокираат пешачката патека. Има и опасни шерифи со Q7 што пијат кафе во Венеција и се паркираат кај ќе им текне, некогаш и со тркало или две на улица.

При ваков распоред на површините, излезот од паркинг е комплексен поради лошата видливост и велосипедската патека која треба да се мине, а велосипедистите често треба да се симнат на улица за да поминат покрај некое лошо паркирано љаксе што ја блокирало лентата.

Ако се направи ваква трансформација, ќе се изгубат дел од паркинг местата, но тие места што ќе останат ќе бидат по поголем квалитет и истовремено ќе се решат голем број од безбедносните проблеми за велосипедистите.

Очигледно дека ова решение не е за кај нас, премногу е напредно за нашите навики

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #1748 на: 01 Март 2014, 14:52:04 pm »
Ова има логика во Холандија, каде што 7 од 10 trips се на точак.

Ова има логика во секоја урбан град чии жители имаат култура и обзир спрема останатите. Кај нас или те мрзи да излезеш без кола ако местото е 50 метри подалеку од дома, или мораш да покажеш што кола возиш на сите гости во кафулето. Со тоа не сфаќаш дека правиш непотребна гужва во сообраќајот и се паркираш на место каде го попречуваш нормалното движење на велосипедистите/пешаците. Ние немаме култура за точак, тоа е балкански менталитет.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1749 на: 01 Март 2014, 15:07:45 pm »
Морам да се согласам дека е попаметно да се има 1 лента помалку и да се закочи цел сообраќај само за да може на точак да се вози полесно низ град.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1750 на: 01 Март 2014, 15:13:55 pm »
Ова има логика во Холандија, каде што 7 од 10 trips се на точак.

Ова има логика во секоја урбан град чии жители имаат култура и обзир спрема останатите. Кај нас или те мрзи да излезеш без кола ако местото е 50 метри подалеку од дома, или мораш да покажеш што кола возиш на сите гости во кафулето. Со тоа не сфаќаш дека правиш непотребна гужва во сообраќајот и се паркираш на место каде го попречуваш нормалното движење на велосипедистите/пешаците. Ние немаме култура за точак, тоа е балкански менталитет.

Искрено се надевам дека нема да станеш еден од оние помпезни, самобендисани и арогантни душбегови што мислат дека се подобри од другите само затоа што возат точак.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #1751 на: 01 Март 2014, 16:04:50 pm »
И да сакам неможам да станам тоа. :) Јас сум и возач, и велосипедист и пешак. Тоа што не сакам да ми го прават мене, нема да им го правам на другите. Имам обзир спрема сите учесници во сообраќајот, кој сакам да се одвива брзо и ефикасно.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1752 на: 01 Март 2014, 16:55:06 pm »
Се согласувам со Фиц. Во проблемот со сообаќајот сите видови на сообраќај се тесно поврзани во една целина.
Но најголем проблем во сообраќајот е следниот факт: Скопје има премногу индивидуални автомобили за оваа сообраќајна инфраструктура.

Решение за гужвите од индивидуални автомобили?
- Повеќе возење со јавен градски сообраќај.

Но јавниот градски сообраќај лошо функционира, автобусите каснат (дел заради лоша организација и лоша дисциплина, но дел и заради преголемите гужви од индивидуални автомобили), автобусите не ги има доволно (внатре се невидени гужви), автобусите се нередовни, итн...
И што прават луѓето кога јавниот градски сообраќај лошо функционира?
-Се возат со индивидуални автомобили и прават гужви и колапс на сообраќајот.

Ајде одново, друго решение за гужвите во сообраќајот?
- Повеќе возење на велосипеди.

Знам многумина што со задоволство почесто би возеле точак (тука спаѓам и јас), и би оделе на работа и секаде низ град со велосипед. Но не го прават тоа пошто секојдневно возење точак низ Скопје е небезбедно (благо речено).

Зошто е возење точак низ Скопје небезбедно? 
-Заради гужвите во сообраќајот. (и заради паркирањето на автомобили на велоспедски и пешачки патеки)

Како што гледаш @zeroSignal кругот е мал и во него сме сите.
И шоферите, и пешаците/корисниците на јавен превоз, и велосипедистите, сите сме во исти гомна. Јас како и Фиц сум во сите три улоги (иако низ град најчесто сум шофер), и јасно ми е дека за да се среди сообраќајот во Скопје мора да се среди јавниот превоз, но исто толку важно, и да се овозможи безбедно возење на точак.
Ако тоа значи целосна забрана на парикирање на автомобили на улиците на Скопје, so be it.

@DarthJe5us мене како шофер не ми значи ништо ако една лента од 3-лентните булевари (како Партизанска) стане велосипедска лента, се додека сообраќајот се одвива нормално.
Наспроти тоа гужва во сите три ленти ме нервира многу.

Затоа мислам треба да бидеме помалку склони кон предрасуди кон велосипедистите во сообраќајот. Возењето велосипеди е едниственото решение за гужвите во сообраќајот (и загадувањето) кое може релативно лесно да се примени во наши услови.
Секако е дел од решението за проблемите.

(едит: спојување на постови и корекција на граматика)
« Последно менување: 01 Март 2014, 17:20:01 pm Van »

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #1753 на: 01 Март 2014, 17:35:57 pm »
Најголем проблем во сообраќајот е што многу мал процент водат сметка за останатите, а Скопје е веќе преполно за да се тера со такво размислување. Ама што се Копенхаген, Амстердам, Портланд и Монтреал за нас, ние сме 100 пати боље!

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #1754 на: 01 Март 2014, 17:37:38 pm »
Еве го..

People should not fear their government.The goverment should fear its people.