Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146110 пати)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
Одг: Велосипед
« Одговори #1710 на: 18 Февруари 2014, 00:24:29 am »
Ај ако ти дадат да пробаш кажи како се за возење, дали ги бива ;D  Вака интересни се на лик.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #1711 на: 18 Февруари 2014, 02:02:57 am »
Ова се најефтините точаци на Амазон со цена од 180-200 долари.
Според reddit.com заедницата која многу ја почитувам, овие точаци се "a bike shaped object" или на нашки "објект во форма на точак".
За дефиниција на изразот ќе ве оставам сами да побарате.

П.С. Мислам дека за 15.000 денари се прави одличен фикси со лесна и квалитетна рамка. Нормално, зборувам за половна рамка, и тркала, а се останато ново.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1712 на: 18 Февруари 2014, 07:52:39 am »
Да кажам мое мислење што е за  добар single speed или fixie.

Идејата тргнува од минимализам, односно све што е вишок да се тргне, и да остане само најосновното.

Истово ова значи дека тоа што останува треба да биде што е можно полесно, и што е можно поквалитетно.

Идеално за фикси или сингл спеед би било:

- Добар челичен рам (супер би било да се најде некој стар добар Road и да се конвертира во Фикси. Добри кандидати за ова би биле Pinarello, Colnago и сличните ...)

Добар челичен рам е лесен, добро впива и е доволно цврст кај што треба. Штета што е ваков рам скап за изработка, затоа и предлагам да се искористи некој половен добар роад.

- Лесни тркала (што значат лесни тркала за точак нема да објаснувам)

- Добри останати компоненти (пред се лесни)

За возење во fixiе мод треба прво да се извежба моментот што задното тркало ти е врзано за педалите и што постојано треба да вртиш,  нешто што може да биде опасно ако ја немаш совладано техниката на такво возење.

Fixie точациве што ги наведовте (PureFix) мене ми се обратнo од целиот концепт. Односно го имаат изгледот и ништо друго.. Ужасно тежок рам, лоши тркала,  и се конципирани да ги купи некој што демек вози фиксие од некаква урбана мода, ама и не го доживува концептот на правиот начин.Истово важи и за некои други fixie што се продаваат низ градов, кај што нема ништо од правиот концепт освен изгледот.

Дефинитивно попрво би купил добар половен роад, па би ги конвертирал од колку ултра тежок WannaBe fixie..

Единствен прав single speed fixie на кој што јас се сеќавам и што се продаваше во скопје беше еден Bianchi, кој што иако беше со алуминиумски рам, може да се каже дека ги остваруваше условите за прав fixie.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1713 на: 18 Февруари 2014, 08:38:10 am »
Со Пластидип да не се праени? :)

Не би требало, сепак пластидип според мене нема баш голем век на траење и ако му напраиш на едно место гребаница ќе моеш цел да го одлепиш лесно  :) Ќе идам деновиве да ги поглеам ќе пишам како ми се виделе  ;D

Се заебаам :)

Боите се малце така, „бодат очи“ па затоа ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #1714 на: 18 Февруари 2014, 11:43:20 am »
Неможам да најдам рам со шина, иначе до сеа ќе си сколопев добар фикси. Се гледа дека деловите на овие purefix се многу лоша изработка. Конктерно ме интересираше рамот и виљушката. Преноси главини обрачи тоа се ќе се мења како и да е.

Гледам на страницава продаваат и рам и виљушка за 99$ што ако се добри е топ цена. Ќе идам да ги видам во живо па ако се рамот и виљушката океј ќе ги нарачам само нив.

http://purefixcycles.com/collections/frames-and-forks/products/original-fixed-gear-frameset

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1715 на: 18 Февруари 2014, 12:49:37 pm »
Половна рамка од некој попознат производител од 80тите и 90тите ќе ти заврши многу подобра работа.
Проблем е да ја најдеш во големина што ти одговара.

П.С. Мислам дека ќе те одерат со шипинг овие. Не е мала кутијата.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #1716 на: 18 Февруари 2014, 12:56:42 pm »
Не бе овие се увозници за оваа марка. Преку нив ќе си ја нарачам би требало да е таа цена шо е на сајтот. Иначе пишав шо ми е проблемот со рам од роуд бајк. Сакам да има шина на задно тркало како сликава последна и да има навој за средна осовина. Иам дома еден рог љубљана, за позади врши работа ќе се напраи некако али преносот е од оние старине со дебела осовина и лагери. Си имам ја средна осовина дома шимано 105ка шо сакам да ја искористам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1717 на: 18 Февруари 2014, 13:05:25 pm »
Чисто информативно, колку би го продал рамот доколку ти текне да го продаваш, и да не знаеш која големина е?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1718 на: 18 Февруари 2014, 15:59:55 pm »
Неможам да најдам рам со шина, иначе до сеа ќе си сколопев добар фикси. Се гледа дека деловите на овие purefix се многу лоша изработка. Конктерно ме интересираше рамот и виљушката. Преноси главини обрачи тоа се ќе се мења како и да е.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Уште во фабричка состојба ланецот му е лабав.  ;)

Иначе кажете ако знаете некој (релативно евтино) на старо да продава роуд бајк со вакви хоризонтални (или накосо) шини за задното тркало. Баш сакам да склопам еден таков синглспид точак за низ град и слично.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #1719 на: 18 Февруари 2014, 17:36:45 pm »
Da im se seram na klosarite od treska sport. 2 pati ideme specijalno denes, 2 pati zatvoreno - vo rabotno vreme. Uste tolku me iznervira nekoj komshija nivni vika sho ne im se javivte pred da doagjate. Postoi rabotno vreme ebate lugjeto.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #1720 на: 18 Февруари 2014, 19:01:07 pm »
Идеме денес со ДимитарМК специално за да ги видиме 10 за 2 беше нешо така и глеаме затворено. И глеаме пауза имаат од 2 до 4. Викаме ај порано отишле ќе дојдеме покасно. Идеме у 4 ипол пола саат чекавме, бараме број на нет, вртиме и никој не се јавува. Доаѓа тој комшијата и вика шо сакате му викам точаци да видиме. Вика дајте ми број ќе ви се јават они, у грчка се. Шо не сте се јавиле пред да дојдете. Му викам ти коа идеш по леб сигурно не се јавуваш да видиш дали се таму. Ни вработен ни нишо изгубив 2 саати и башка нервози. Вртам у инспекција вика утре јави се. Аааа сигурно ќе ве молам ја да пријавам.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #1721 на: 18 Февруари 2014, 21:58:50 pm »
Остај тоа, нешто вакво да се склопи. Со прав гидан.

Кожните детали ми се перверзија.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #1722 на: 18 Февруари 2014, 22:16:45 pm »
Таа е шемата со рачки и седиште  :D

Отсутен mickeymkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 59
« Одговори #1723 на: 19 Февруари 2014, 23:28:06 pm »

Украден е деновиве во центар на Скопје, ако некој случајно го види нека пише.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1724 на: 19 Февруари 2014, 23:52:58 pm »
Пиши ја опремата и пиши дали има карактеристични оштетувања или обележја на истата. Може да излезе на SportySale нешто.