@Van: Решението на проблемот, како и секогаш, треба да се бара во неколку различни насоки.
Ајде прво да расчистиме дека Партизанска (и на неа сличните улици) е генерално главниот проблем околу движењето со точак, така? Сите други улички се споредни, сообраќајот по тие улички е генерално поспор и не е проблем велосипедист да се движи со остатокот од сообраќајот. Партизанска, however, е проточна улица (односно булевар) и сообраќајот на неа е понебезбеден. Дополнително, паркираните коли по патеките наменети за велосипедисти (на потегот меѓу Рузвелтова и Центар, на цел остаток на Партизанска се слободни) и пешаци дополнително го отежнува проблемот.
Ок. Јасно ми е.
Решение бр. 1: Не возете по факинг Партизанска. Тие 2-3 километра, или колку и да се, одете по некоја споредна уличка.
Решение бр. 2: Возете по Партизанска, но според правилата, односно блиску до работ на улицата. Избегнете суицидни мисли и престанете да мислите дека сте подобри од сите други во сообраќајот.
Е сега. да збориме малку за тоа зошто има толку многу факинг коли паркирани по велосипедската патека на Партзанска.
Одговорот е лесен - заради тоа што во потегот од Рузвелтова до Партизанска не е инвестирано во ниту еден поголем паркинг простор. Се испоградија милион згради пошто секоја будала сака да живее во центар, ама не се направи ниту една поголема катна гаража. Се воведе зонско паркирање „за да се расчисти хаосот“ а уствари се створи дополнителен хаос пошто 99% од времето нема слободно место. Хаосот не се реши, само им се наплаќа на граѓаните.
Од друга страна, кругот е мал и во него сме сите? Да, кругот е мал. Да, во него сме сите.
Јас со полно срце (и медиумски) ќе застанам позади кампања за обука на велосипедистите за малку сообраќајна култура. Се додека ставот на велосипедистите е „немаме ние сообраќајна култура, балкаски сељаци сме ние, немаме култура за точак“, а не погледнуваат у огледало, можат да ме пољубат у дупе. Кога ќе се направи кампања за велосипедисти „Не биди душбег, не летај меѓу коли“, или кампања „не биди сељак, и за тебе е црвено“, или кампања „не биди сељак, разбери дека не си ништо бољи“, тогаш ќе направам и јас се што можам да им помогнам на браќата велосипедисти.
У меѓувреме, колективната таа хипстерско-душбеговска тајфа што мисли дека е боља од мене само заради тоа што вози точак.. Тие можат комотно да идат у три фине лепе пизде материне. Не за друго, они ќе наебат кога ќе пројдат на црвено и ќе ги собере црвен автобус на ЈСП. Ама шоферот ќе биде крив, по дефиниција.
Цело време се бара од нас возачите да се откажеме од нешто. Еве, во темава гледам се бара и од цела една лента на партизанска да се откажеме. Пеки, нема проблем. Нека се откажат велосипедистите од „имунитет“ од казни. Нека плати секој морон на точак 300 евра казна (а гарантирам, гарантирам дека повеќе велосипедисти проаѓаат на црвено него коли) што ќе пројде на црвено. Нека се понаша као нормален, рамноправен учесник во сообраќај, па ќе направиме нешто.
Да, го знам бенефитот на имање организиран градски сообраќај. Живеев во Солун 4 години - и таму градскиот сообраќај е одлично решен. На големите улици првата лента е резервирана за автобуси. Тоа би го направил и во Скопје со задоволство. Ама прво нека се решат проблемите со инфраструктурата кои веќе постојат, наместо да се воведуваат половични решенија. Ете, нека се направи една катна гаража со капацитет за 200-300 коли „од оваа страна“ на Центар. Да видите како ќе се растерети.