Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146634 пати)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
Одг: Велосипед
« Одговори #1755 на: 01 Март 2014, 17:38:48 pm »
Истата боја од Масератито? ;D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1756 на: 01 Март 2014, 17:44:04 pm »
Така, така, првата, најдесната лента е ефективно упропастена, а на точкашите уште handjob да им дадеме додека се на семафор.

Каква монументална пиздарија ќе се случи ако нешто вакво се имплементира на Партизанска, чудо едно. Ова има логика во Холандија, каде што 7 од 10 trips се на точак.

Најдесната лента е изградена за бициклистите. Кај нас и онака најчесто ти е тотално неупотреблива најдесната лента. Боље хендџоб да им даам, отколку мене некој фистинг да ми праи у затвор поради глуп дедо од 95 години што ми рипнал под кола.
На партизанска има простор да се доизгради - преработи точкашката патека, без да се наруши ниедна возачка лента.

Најбитниот момент од видеото го утнавте. Имаат проширувања на улиците за да може да застануваат коли. Само тоа ни фали нас. Тоа сум го видел на многу места и е многу важно за намалување на метежот од застанати возила по улиците. Инаку видеово е тешки циркузи. Во комедија може да се стави.

Баш така. Кај нас најдесната лента ти е укочена од застанати коли „на две три минути“ или „само да остаи нешто“ или „да купи шаркса од  трафика“.  Подели им ја на застанатите и на точкашите и да не ги глеам на моиве ленти... А на партизанска ни тоа не мора, има точкачшка лента лесно пренаменлива.

Видеото може да се стави во учебник за идни проектанти на улици. Улиците не се вечни и непроменливи. Се менуваат, се прават нови, се решаваат раскрсници наново.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1757 на: 01 Март 2014, 17:44:45 pm »
@Van: Решението на проблемот, како и секогаш, треба да се бара во неколку различни насоки.

Ајде прво да расчистиме дека Партизанска (и на неа сличните улици) е генерално главниот проблем околу движењето со точак, така? Сите други улички се споредни, сообраќајот по тие улички е генерално поспор и не е проблем велосипедист да се движи со остатокот од сообраќајот. Партизанска, however, е проточна улица (односно булевар) и сообраќајот на неа е понебезбеден. Дополнително, паркираните коли по патеките наменети за велосипедисти (на потегот меѓу Рузвелтова и Центар, на цел остаток на Партизанска се слободни) и пешаци дополнително го отежнува проблемот.

Ок. Јасно ми е.

Решение бр. 1: Не возете по факинг Партизанска. Тие 2-3 километра, или колку и да се, одете по некоја споредна уличка.

Решение бр. 2: Возете по Партизанска, но според правилата, односно блиску до работ на улицата. Избегнете суицидни мисли и престанете да мислите дека сте подобри од сите други во сообраќајот.

Е сега. да збориме малку за тоа зошто има толку многу факинг коли паркирани по велосипедската патека на Партзанска.

Одговорот е лесен - заради тоа што во потегот од Рузвелтова до Партизанска не е инвестирано во ниту еден поголем паркинг простор. Се испоградија милион згради пошто секоја будала сака да живее во центар, ама не се направи ниту една поголема катна гаража. Се воведе зонско паркирање „за да се расчисти хаосот“ а уствари се створи дополнителен хаос пошто 99% од времето нема слободно место. Хаосот не се реши, само им се наплаќа на граѓаните.

Од друга страна, кругот е мал и во него сме сите? Да, кругот е мал. Да, во него сме сите.

Јас со полно срце (и медиумски) ќе застанам позади кампања за обука на велосипедистите за малку сообраќајна култура. Се додека ставот на велосипедистите е „немаме ние сообраќајна култура, балкаски сељаци сме ние, немаме култура за точак“, а не погледнуваат у огледало, можат да ме пољубат у дупе. Кога ќе се направи кампања за велосипедисти „Не биди душбег, не летај меѓу коли“, или кампања „не биди сељак, и за тебе е црвено“, или кампања „не биди сељак, разбери дека не си ништо бољи“, тогаш ќе направам и јас се што можам да им помогнам на браќата велосипедисти.

У меѓувреме, колективната таа хипстерско-душбеговска тајфа што мисли дека е боља од мене само заради тоа што вози точак.. Тие можат комотно да идат у три фине лепе пизде материне. Не за друго, они ќе наебат кога ќе пројдат на црвено и ќе ги собере црвен автобус на ЈСП. Ама шоферот ќе биде крив, по дефиниција.

Цело време се бара од нас возачите да се откажеме од нешто. Еве, во темава гледам се бара и од цела една лента на партизанска да се откажеме. Пеки, нема проблем. Нека се откажат велосипедистите од „имунитет“ од казни. Нека плати секој морон на точак 300 евра казна (а гарантирам, гарантирам дека повеќе велосипедисти проаѓаат на црвено него коли) што ќе пројде на црвено. Нека се понаша као нормален, рамноправен учесник во сообраќај, па ќе направиме нешто.

Да, го знам бенефитот на имање организиран градски сообраќај. Живеев во Солун 4 години - и таму градскиот сообраќај е одлично решен. На големите улици првата лента е резервирана за автобуси. Тоа би го направил и во Скопје со задоволство. Ама прво нека се решат проблемите со инфраструктурата кои веќе постојат, наместо да се воведуваат половични решенија. Ете, нека се направи една катна гаража со капацитет за 200-300 коли „од оваа страна“ на Центар. Да видите како ќе се растерети.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #1758 на: 01 Март 2014, 17:53:49 pm »
Истата боја од Масератито? ;D

Да брат,5 слоја боја има на него. :)
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #1759 на: 01 Март 2014, 18:05:36 pm »
@ZeroSignal: Ова е мислење на 99% возач, 1% пешак и 0% велосипедист. Кога ќе се качиш еднаш на точак до Чилин и назад, тогаш ќе може да го продолжиме муабетов. Само тогаш ќе сфатиш колку ни е погрешна инфраструкрурата за користење на велосипедот како превозно средство. Мислиш дека само ако се тргнат колите од тротоарите ќе се создадат добри услови за тоа? Што правиме со бекатонските тротоари во висина од 15 цм кои мораш да ги прекачуваш на секои 50 метра? Ако немаш кондиција за возење има да се премориш од нив. Поради тоа се вози на улица, и доколку нема место од десна страна кај коли застанати на семафор, нормално дека ќе поминам меѓу нив. Што си се фатил ти толку за тие што поминуваат на црвено и возат меѓу коли, веќе неколку пати имам кажано дека јас би ги качил на хауба.

Премногу генерализираш на оваа тема. Не направи сите душбегови пошто ни се може.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1760 на: 01 Март 2014, 18:12:15 pm »
Јас одев со точак во средно секој ден (кога условите го дозволуваа тоа, да нема дожд, снег, да не е ладно, итн) 4 години (од Влае до Орце). 2-3 пати неделно се качував на водно и буквално цело Скопје го шетав со точак. И додека живеев во Солун користев точак.

Што сум се фатил за тие што се бутаат меѓу коли и проаѓаат на црвено? Тие се истите што кенкорат за тоа како се вози во Скопјево и кои се условите, па после тоа прават глупости. Не знам зашто помисли дека тебе те напаѓам? Или мувата, капата?

Тоа што сега не возам точак (и немам кондиција за точак) не значи дека порано не сум возел точак. Не си давај за право да правиш претпоставки за работи што не ги знаеш.

Едит: „Не направи сите душбегови пошто ни се може?“ Што значи тоа? Дека си во подобра физичка состојба, па „ти се може“? Ако е тоа, тогаш само што се декларираше себеси за душбег.

Да свесен сум дека не се сите на точаци душбегови. Сум го рекол тоа. Ги почитувам и ги пропуштам оние што возат точаци. Ама како и за сите други работи, 2-5% од вкупната бројка ја уништуваат сликата за сите други.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Keep it 100
« Одговори #1761 на: 01 Март 2014, 18:40:11 pm »
Да, јас често поминувам меѓу коли и на црвено. Кај немам асална патека за возење, па уште на празен семафор ќе чекам, ќе си го прекинувам темпото. Не пречам на никој, тоа ме прави душбег? Ако има коли на раскрсницата нормално дека ќе чекам зелено светло.

Мене до сега додека сум возел со кола ми нема ниту еден велосипедист попречено пат, а и никој друг освен тебе не се пожалил за тоа. Гледам само ти се буниш. Ми изгледаш како да мразиш велосипедисти, па и затоа така помислив.

Ова има логика во Холандија, каде што 7 од 10 trips се на точак.

Ова има логика во секоја урбан град чии жители имаат култура и обзир спрема останатите. Кај нас или те мрзи да излезеш без кола ако местото е 50 метри подалеку од дома, или мораш да покажеш што кола возиш на сите гости во кафулето. Со тоа не сфаќаш дека правиш непотребна гужва во сообраќајот и се паркираш на место каде го попречуваш нормалното движење на велосипедистите/пешаците. Ние немаме култура за точак, тоа е балкански менталитет.

Искрено се надевам дека нема да станеш еден од оние помпезни, самобендисани и арогантни душбегови што мислат дека се подобри од другите само затоа што возат точак.

Повеќе ми изгледа дека ти се пронајде во претходниов мој пост, што изреагира така. Зошто кај нас неможе 7 од 10 трипс да бидат на точак? Поголеми сме, многу далеку треба да возиме?

Да има асални патеки за точак, добар дел од возачите на коли кои прават непотребна гужва, ќе ги нема од улиците. Ќе бидат на страна на точак. Тоа ќе овозможи побрзо пристигнување до подалечните дестинации со помалку потрошено гориво.

Решението претставено на видеото е одлично. Само што вие го гледате погрешно. Не е фората да се одземе една лента од улицата за да може велосипедите да бидат повпечатливи за возачите, туку да се одржи таа паралелна оддалеченост на улицата од велосипедската патека. Да не биде таа веднаш до улицата.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1762 на: 01 Март 2014, 18:40:59 pm »
Зошто несакаат луѓето да возат точак - на пример?

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #1763 на: 01 Март 2014, 18:43:03 pm »
@ zero

Многу лош муабет за подобар сум од другите зашо возам точак. Тоа ти се група нафурани твитерџии шо еднаш месечно се собираат возат 300 метри и после колективно твитаат. Немој сите да ги нарекуваш душбегови зашо по муабетот шо го напраи ти излагаш најголем.  Во последно време не возам многу поради повреда, но до пред 2 години проаѓав и до 100 километри низ град со точак. Коа го донесоа законот за возење по пешачки патеки мене лично ме опердашија 25 евра. Сум требал на партизанска да возам на тротоарот до улицата не по бекатонираниот дел, и тоа кај палма у јуни месец. Иди пешки пројди таму у јуни по тротоарот за велосипеди. Иди качи се на тротоар. Ивичњаците се полоши и полоши ги прават. Треба да имаш ритам и кондиција за возење. Овој проблем произлегува од друг проблем, тој од друг, тој од друг и се до бескрај. За џабе се дискутира на темава никад нема да се реши проблемов. Идете од кај форца до крај на партизанска се вози на раат и ќутете си...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1764 на: 01 Март 2014, 18:44:50 pm »
А што правиме со делот кај што лентата за десно вртење треба да се престрои во лентата до неа за да заврти десно. Со други зборови се прави бесмислен bottleneck.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1765 на: 01 Март 2014, 18:45:15 pm »
Не е прашањето дали треба да се одземе една лента од улицата, туку каков да биде распоредот на веќе постоечкиот паркинг и лента за велосипеди. За примена на овој концепт на тој дел од Партизанска, спротивно од се што беше кажано, улицата треба да се прошири за проширениот дел да се користи како паркинг, а велосипедската патека да се помести помеѓу паркираните автомобили и пешачката зона. Оваа изолација на коловозот од велосипедската патека освен за безбедноста, позитивна е и затоа што кога не возите на еден метар од нечив ауспух, воздухот што го дишите е далеку почист.

Се изгради катна гаража кај Универзална сала, па пак сите се паркирани пред кафулињата. Дополнително се скрати по една лента од сите улички и истите се претворија во паркинг. Се додека сите сакаат да се паркираат на 20 метри од дестинацијата, никакви катни гаражи нема да ги решат проблемите.

Немало паркинг, па затоа се паркирале каде што ќе стигнат. Нема тука оправдување. Тоа е исто како да кажеш дека возиш со едната рака држејќи мобилен на уво затоа што немаш блутут слушалки.

Подолго време веќе не сум велосипедист, ниту пак планирам повторно да станам, што значи дека не сум директно засегнат од нивните проблеми во сообраќајот. Наспроти јавното мислење, кога возев велосипед, делот кај Буњаковец ми беше меѓу омилените, затоа што поради целата закрченост на сообраќајот и узурпираност на патеките, си се симнував на улица и по средина на првата лента, неретко успевав да бидам малку побрз од возилата кои возеа во втората и третата лента. Многу убава делница за издувување. Алтернативата на ова беше да се влечкам по велосипедска патека каде што треба да се разминуваш со пешаци, контејнери, некој што лошо се паркирал па ми оставил 30цм простор да поминам. На остатокот од Партизанска, возилата се баеги побрзи, па подобро е да се вози на велосипедска патека, а таму никој не те тера да брзаш толку(но во секој случај си далеку побрз одколку кога возиш по велосипедската пред Буњаковец)

А што правиме со делот кај што лентата за десно вртење треба да се престрои во лентата до неа за да заврти десно. Со други зборови се прави бесмислен bottleneck.

Секоја имплементација може да биде различна. Примерот не е направен за толкав булевар.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1766 на: 01 Март 2014, 18:54:15 pm »
Нема врска, нема да се разбереме. Секој си гледа од својата страна, селективно читање колку сакате.

Јас не реков дека се сите точкаши душбегови. Викам дека мал процент од нив се, али тие се тие што се забележливи, па тие се тие што ја формираат сликите. Фиц, ако ти треба да држиш темпо, ене ти стаза на кеј. Темпо не се држи по градски улици, било каде во свет.

Во секоја група на луѓе има душбегови што ја упропастуваат сликата за сите други. Ете, некој морон ќе го паркира Ферарито пред Сити Мол или 15 коли ќе се паркираат пред Броз Кафе и одма „немаме сообраќајна култура“. Ради 15 морони, се упропастува сликата за сите возачи. Ако стварно немавме сообраќајна култура, тогаш пред Броз Кафе немаше да бидат паркирани 15 или 20 коли, ќе беа паркирани 300.

Повторно ќе речам, многу е лесно да се нападне, без да се погледне во огледало. Истовремено, многу е лесно да се бара ова или она.

Како што реков, ајде, организирајте медиумска кампања за каква-таква едукација. Не само да се напаѓа, него и да се посочи подобро решение. Карклуб прв ќе застане позади тоа.

@Vasil: Се слагам за катната гаража позади Универзална. Треба да се користи. Еве, јас лично ја заборавам дека воопшто постои. Од сега ќе гледам да ја користам повеќе кога одам во тој дел на Скопје, благодарам!

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #1767 на: 01 Март 2014, 18:55:35 pm »
Зошто несакаат луѓето да возат точак - на пример?

Во Скопје? Зошто не е „ин“ :D

Озбилниот одговор е дека во нашиов град (веројатно и во повеќето македонски градови) е мачно и опасно да си на точак. Во поцивилизирани земји, задоволство е возење точак. Не сум сретнал ниту едена еврпска метропола во која е потешко движењето со точак отколку во Скопје. Дури и многу од нив поропагираат дека е најдобар начин на разгледувае на занменитостите и за движење како турист низ градот.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #1768 на: 01 Март 2014, 19:00:54 pm »
Едукација за градоначалници треба. Тие се изворот на проблемот. Не се возачите. И возач сум, кај да се паркирам ајде? Многу згради се изнаправија. 50 стана секоја фамилија по 2 возила = 100 возила. Подземни гаражи за 20 коли, пола ги користат ко подрум. Мора у градов да се реши проблемот со паркирање и со ивичњаци и сите ќе се среќни.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #1769 на: 01 Март 2014, 19:02:38 pm »
Високите ивичњаци се направени за да не се пентраат коли по тротоари.