Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2215436 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #11115 на: 19 Октомври 2016, 10:41:48 am »
Сигурно веќе си вози нормално со 8-8.5 градска. Дизелот те става у летаргија после некое време...

Среќа има блов оф па тука компензирам со звукот колку што може да се компензира. Али проблем е што ефектот се добива при нагло стискање на гас ..

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
« Одговори #11116 на: 19 Октомври 2016, 10:46:22 am »
Турбодизел сигурно нема блоу-оф.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #11117 на: 19 Октомври 2016, 10:57:07 am »
Сигурно веќе си вози нормално со 8-8.5 градска. Дизелот те става у летаргија после некое време...

Среќа има блов оф па тука компензирам со звукот колку што може да се компензира. Али проблем е што ефектот се добива при нагло стискање на гас ..

Ама кога ќе седнеш позади твинспаркчето, како се осеќаш? :P

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #11118 на: 19 Октомври 2016, 11:07:13 am »
Многу покултивирано на ниски обртаи и повеќе кејф на високи.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #11119 на: 19 Октомври 2016, 11:33:21 am »
Ако дизелот има прегласни усисни звуци или како да се испушта воздух кога ќе пуштиш гас имаш проблем некаде во усисниот систем.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #11120 на: 19 Октомври 2016, 11:57:58 am »
Викаш можно и дефект да е ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11121 на: 19 Октомври 2016, 12:11:55 pm »
Алфа, Дефект и Дефекација изгледа секогаш идат заедно :D

Sent from my Redmi 3 Pro using Tapatalk

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11122 на: 19 Октомври 2016, 13:09:53 pm »
Нема никаква летаргија, со време се повеќе се заљубуваш во дизелот.  За да има летаргија треба нешто да не е погодено и да ти одбивно. Јас плаќам 2000 евра повеќе за дизел, затоа што косилицата ми е одвратна. Со дизелашот имам комплетен пакет на издржлив, траен, моќен, економичен, со долги сервисни интервали.

Еве 3 и кусур години поминаа, никако да се заљубам во Фиеста дизел, нова од салон купена без сите "дизел нуспојави" кои се јавуваат кај стар дизел.

Толку не успеав да се заљубам што кога гледав кола за мене, пак завршив со косилица. Ксара HDI 140.000, растресена од вибрациите на моторот наспроти Ксара 1.4i со 125.000 што можеш да се побуниш дека не е ни запалена, јасен беше изборот.

Дизел само нов, додека не се растропала цела кола од вибрации. После некој друг нека му ја мисли кои држачи се за менување. Бензинчето мирно си е.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #11123 на: 19 Октомври 2016, 13:22:36 pm »
Немогуче ..

Не ти е точен бордот  8)

;D До сеа ќе се покажеше на резервоар расипаноста на бордот ;D

Иначе, Алфата ако ја бркам знае да лапа 8-9 литра. Нормална 6.5-7 литра градска.

Претпоставувам дека оваа е детјунирана башка CDTI наспорти JTD на Алфата, затоа има нешто помала потрошња.

Како и да е, тие се бројките. Околу 6.5 градска, нормално возење кај двете коли.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11124 на: 19 Октомври 2016, 13:38:03 pm »
Турбодизел сигурно нема блоу-оф.

Кај некои дизели се јавува тој звук, немам откриено зошто.

Нема никаква летаргија, со време се повеќе се заљубуваш во дизелот.  За да има летаргија треба нешто да не е погодено и да ти одбивно. Јас плаќам 2000 евра повеќе за дизел, затоа што косилицата ми е одвратна. Со дизелашот имам комплетен пакет на издржлив, траен, моќен, економичен, со долги сервисни интервали.

Еве 3 и кусур години поминаа, никако да се заљубам во Фиеста дизел, нова од салон купена без сите "дизел нуспојави" кои се јавуваат кај стар дизел.

Толку не успеав да се заљубам што кога гледав кола за мене, пак завршив со косилица. Ксара HDI 140.000, растресена од вибрациите на моторот наспроти Ксара 1.4i со 125.000 што можеш да се побуниш дека не е ни запалена, јасен беше изборот.

Дизел само нов, додека не се растропала цела кола од вибрации. После некој друг нека му ја мисли кои држачи се за менување. Бензинчето мирно си е.

Пробај салам кола, не Ксара. Не Форд.

Иначе видов Audi Q7 3.0TDI, како ја полнат со црвена нафта. Мојата чудесна Македонија :)

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #11125 на: 19 Октомври 2016, 13:41:41 pm »

Пробај салам кола, не Ксара. Не Форд.

Повторно со твоите шит аргументи.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11126 на: 19 Октомври 2016, 13:42:26 pm »
Шит коли возиш. Ќе сфатиш некој ден.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #11127 на: 19 Октомври 2016, 13:42:46 pm »
Нема никаква летаргија, со време се повеќе се заљубуваш во дизелот.  За да има летаргија треба нешто да не е погодено и да ти одбивно. Јас плаќам 2000 евра повеќе за дизел, затоа што косилицата ми е одвратна. Со дизелашот имам комплетен пакет на издржлив, траен, моќен, економичен, со долги сервисни интервали.

Џабе си трошел време, тој мотор не е за заљубување. 1.9тди 130 или 2.0 тди 170, или 2.2 мазда служат за тоа. Не дека се појаки немој да ме разбереш погрешно, туку 1.4 тдцито во фиестата е мотор за доставно возило уништен од еуро стандарди. Има турбо дупка, па турбо лаг, па на крај лимитиран. Бутур за љубов водење. Некој што има мала турбо дупка, малку лаг и врти правилно е изборот кој ти треба. A ксара 1.4 си зел заради што може да оди на ефтини алтернативни горива, иначе ќе се прашав дали ќе го земеше. :)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #11128 на: 19 Октомври 2016, 13:43:06 pm »
Иначе видов Audi Q7 3.0TDI, како ја полнат со црвена нафта. Мојата чудесна Македонија :)

Ставаат регуларен дизел во Кока Кола 0.5 шишенце и го ставаат внатре сензорот за квалитет за нафта, а потоа тураат црвена во резервоарите.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #11129 на: 19 Октомври 2016, 13:44:55 pm »

Џабе си трошел време, тој мотор не е за заљубување. 1.9тди 130 или 2.0 тди 170, или 2.2 мазда служат за тоа. Не дека се појаки немој да ме разбереш погрешно, туку 1.4 тдцито во фиестата е мотор за доставно возило уништен од еуро стандарди. Има турбо дупка, па турбо лаг, па на крај лимитиран. Бутур за љубов водење. Некој што има мала турбо дупка, малку лаг и врти правилно е изборот кој ти треба. A ксара 1.4 си зел заради што може да оди на ефтини алтернативни горива, иначе ќе се прашав дали ќе го земеше. :)

OН ги ни приметил тие работи кај моторот, он е задоволен од моторот и од перформансите. Не е задоволен од колата која се распаднала оти е крш.