Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2323930 пати)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #10155 на: 09 Јануари 2016, 19:19:45 pm »
да

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #10156 на: 09 Јануари 2016, 20:02:11 pm »
Само Мики нека кажи дали живее во Скопје или во помал град каде што се вади поголема просечна потрошувачка.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #10157 на: 09 Јануари 2016, 20:04:27 pm »
Да, треба да каже и дали стоел на семафори 15 минути, а 150 метри ги поминал за 25. Еве нека се изјасни.

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #10158 на: 09 Јануари 2016, 20:10:39 pm »
Во помалите градови само забрзуваш, а тогаш најмногу троши. Нема долги булевари кај што можи да се круза барем на кратко. Или има семафори или дупки или тесни улички кај што има паркирани коли и мораш да ги почекаш тие од спротива па после да забрзуваш 1ва- 2ра и пак исто. Во Скопје и покрај огромните гужви можиш да ја ставиш 3та или 4та на булеварите и да крузаш. Ако имаш прилика подолго време да возиш во помал град секојдневно ќе видиш за што ти зборувам.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10159 на: 09 Јануари 2016, 21:19:01 pm »
Во помалите градови само забрзуваш, а тогаш најмногу троши. Нема долги булевари кај што можи да се круза барем на кратко. Или има семафори или дупки или тесни улички кај што има паркирани коли и мораш да ги почекаш тие од спротива па после да забрзуваш 1ва- 2ра и пак исто. Во Скопје и покрај огромните гужви можиш да ја ставиш 3та или 4та на булеварите и да крузаш. Ако имаш прилика подолго време да возиш во помал град секојдневно ќе видиш за што ти зборувам.
јас имам прилика да компарирам меѓу скопје, велес и тетово... ова што го кажуваш, апсолутно нема врска. во скопје СЕКОГАШ ми троши поише.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3881
« Одговори #10160 на: 09 Јануари 2016, 21:24:13 pm »
I mene vo Sk mi trosat poveke vozilata od bilo koj drug grad vo Mk :D

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #10161 на: 09 Јануари 2016, 21:32:47 pm »
@onak  како нема врска? Нема булевари во Скопје кај што се круза? Или само семафорите кај што се чека црвено по 3-4 пати ги броите? Плус во Скопје релациите се секогаш подолги и колите загреваат, а во малите градови ретко кој дизел би достигнал работна температура. Ти кога одиш во другиве градови колата цело време ти е загреана па можеби поради тоа имаш погрешна претстава за реалната потрошувачка.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17844
« Одговори #10162 на: 09 Јануари 2016, 21:38:56 pm »
Мене и Фиеста 1.4 дизел и Алфа 1.4 атмобензин ми трошат повеќе во Гостивар отколку во Скопје.
Алфата ЗНАЧИТЕЛНО повеќе ми троши во Гостивар, 2-3 литри во зависност од условите.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #10163 на: 09 Јануари 2016, 21:39:23 pm »
Крузање после 20/21 часот. Во нормално работно време возење заборави на тоа крузање. Може си возел сабота недела па затоа тој впечаток го имаш добиено.

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #10164 на: 09 Јануари 2016, 21:46:01 pm »
Најчесто во Скопје идам во работни денови и возам преку ден, навечер ретко ми се случува да возам (а тогаш е целосно крузање :) ). Еве ај некој што е од друг град а вози почесто во Скопје нека кажи искуство, да не биди дека само јас и Мартин имаме помала потрошувачка во Скопје.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 4008
« Одговори #10165 на: 09 Јануари 2016, 21:49:09 pm »
Мене колата повеќе ми троши во Велес него ли во Скопје. Во Скпје кога сум возам во работно време но гледам да си отидам пред да настанат гуживе(16-17ч) но не секогаш ми успева. Разликата е 1-2л.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #10166 на: 09 Јануари 2016, 21:56:39 pm »
Сепак скопјаниве се во заблуда дека најмногу трошат колите во Скопје :) И кај мене разликата е 1-2 литри помалку, возам вектра 2.2 дти.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44571
  • Il Moderatore
« Одговори #10167 на: 09 Јануари 2016, 22:28:10 pm »
Сепак скопјаниве се во заблуда дека најмногу трошат колите во Скопје :) И кај мене разликата е 1-2 литри помалку, возам вектра 2.2 дти.

Најмногу трошат затоа што најмногу поминуваат. Не за друго. Ако да речеме за нормален шофер што секојдневно користи кола за да оди на работа во Велес, годишно поминува 6-7.000км, тој што живее во Скопје, поминува барем 10.000км (многу од нив и над 15.000км).  Грубо зборам, може не се такви бројките, ама односот е тој....
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10168 на: 09 Јануари 2016, 23:24:43 pm »
@onak  како нема врска? Нема булевари во Скопје кај што се круза? Или само семафорите кај што се чека црвено по 3-4 пати ги броите? Плус во Скопје релациите се секогаш подолги и колите загреваат, а во малите градови ретко кој дизел би достигнал работна температура. Ти кога одиш во другиве градови колата цело време ти е загреана па можеби поради тоа имаш погрешна претстава за реалната потрошувачка.
друже... имам имоти таму и кога идам нај често е по неколку дена... така да знам многу добро што зборам. годишно возам од 150.000км па нагоре.. повторувам, ВО скопје СИТЕ МОИ возила трошеле повеќе одошто во било кој град. тетово го спомнав затоа што да дигнеш 30 на саат таму е луксуз, ама па се движиш цело време... дремењето во место на СЕКОЈ семафор по минимум 3 пати јаде највише гориво... а на пример имаш во шпиц на гужви каде што  еден букевар од 2км го возиш тргни-застани и по пола саат, и семафор кој преку 10 пати ќе го видиш црвено....

нешто сте грешка во пресметките... следен пат измерете поубаво... ааа да... и начинот на кој возат дојдените во скопје грешат... исто така многу хитна работа за потрошња... крузање низ скопје само после 21-22 навечер... освен крајот на аеродром и ново лисиче кај што и преку ден ќе се деси понекогаш да можеш да дигнеш малку побрзи...

уствари... пред да почнеме понатака да се објаснуваме, дај ми дефиниција спиред тебе што е крузање? која брзина? која должина на поминат пст итн итн.. бидејки во скопје евентуално крузање само на празни улици... а тоа е после, како што реков, 21-22часот...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17844
« Одговори #10169 на: 10 Јануари 2016, 00:04:20 am »
Ти пресметките ни ги знаеш изглеа... Во Скопје сила 11 на 100 ми вади колата, во Гостивар под 14 на 100 на една рака можам да избројам кога сум извозил.
Дојденците не идат ваљда во 22 часот во Скопје. Нема секако да кажувам потрошувачка од тоа што сум возел 7 саати низ град и сум заминал дома. Кажувам потрошувачка кога сум земал кола во Скопје и сум возел 4-5 дена.