Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2222017 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #6615 на: 28 Септември 2013, 21:46:47 pm »
Само што јас не видов некој да го исмејува изборот на Онак, или пак на било каков начин да ја девалвира вредноста на возилото кое тој го избрал. Изнесените факти се конкретни за моделот и се во контекст на дискусијата, а не лични ставови, вкусови или искуства.

Тактиката на „блуење на оган“ е метод на Онак да ја сврти дискусијата во нему посакуван правец, само за да избегне одговор на тезите кои тој сам и без никаква присила ги изнесе.

Ако не се чувствува должен со нешто да си ја поткрепе сопствената дискусија, барем нека не крева прашина за да ни го замагли видикот и да заборавиме за што и воопшто сме почнале одредена дискусија. За дискусија од таков тип не идам на форум, ќе го гледам Латас - тој барем е платен за замаглување на видици и млатење празна слама.
druze forumski... ne me znaes izglada... bluenje ogani latas vesti... toa si go naucil izgleda.... te cekam da vidam do kaj ke ides so tvojot tvrdokoren stav.ako sme za diskusii so pktkrepen stav togash i ti potkrepi ja informacijata za potroshnjata tvoja...  znaes koga tvoeto bmw ke potrosi 6,6? togas koga i moeto  volvo ke potrosi 7,7 t.e. nikogas... ti vo staiv pamegot na kantar a fi sam go izmeri. a bidejki sum temelit  covek, onie 2-3 posta kaj shto tvrdis za potroshnjata kaj shto i objasnuvash kako si vozel se kvotirani i zacuvani. za sekoj slucaj da ne ti tekne da gi izmenis t.e. da smenis mislenje isto kako LP za naftata namesto maslo... prvo rece cela kolicina a posle 10% samo...

da recese deka za toa bmw si potrosil tolku so nafta ke ti veruvam ama na benzin kakva sakas imaj tehnolovija dzabe ti e... osven ako ne tie toa zo pomos na el pogoni toa da ne se  vozi pobrzo og 80...

za mene ovaa diskusija e zavrsena. moze da repliciras kolku sakas, nema da dobies odgovor.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
« Одговори #6616 на: 28 Септември 2013, 22:06:57 pm »
Според фабрички спецификации, BMW 116i троши 4.9 на отворено. Ако земеме во предвид традиционално преценување на економичноста, не гледам зошто не би трошел 6.6. Не гледам зошто (и од каде) си толку убеден дека не може да троши 6.6?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6617 на: 28 Септември 2013, 22:10:33 pm »
Ako zemes tradicionalna tocnost koja e emrena na 88kmc i zemes deka spominjaat 150kmc i 200...

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6618 на: 28 Септември 2013, 22:13:01 pm »
Ako zemes tradicionalna tocnost koja e emrena na 88kmc i zemes deka spominjaat 150kmc i 200...
da si ziv i zdrav... i K da ti e prav... kako mojot... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #6619 на: 28 Септември 2013, 22:18:20 pm »
Ако мојот Голф (дизел) можеше да извади просечна потрошувачка од 5.4 со просечна брзина од 120 километри на саат, не гледам зошто BMW 1 (бензинче) не би можело да извади просечна потрошувачка од 6.7 (проверив во постовите) при 150 на автопат (што значи реална просечна брзина од околу 90-100 на саат, можеби и помалку).

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6620 на: 28 Септември 2013, 22:20:47 pm »
Ete taka pri prosecna od 90-100 sigurno. Pri prosecna od 150... Od druga strana :) ;) :) dizelceto pod 8 ne e, eve audito taman taze e.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9200
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #6621 на: 29 Септември 2013, 02:31:33 am »
znaes koga tvoeto bmw ke potrosi 6,6? togas koga i moeto  volvo ke potrosi 7,7 t.e. nikogas...

Значи волвото не троши 7,7.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #6622 на: 29 Септември 2013, 03:01:21 am »
Само што јас не видов некој да го исмејува изборот на Онак, или пак на било каков начин да ја девалвира вредноста на возилото кое тој го избрал. Изнесените факти се конкретни за моделот и се во контекст на дискусијата, а не лични ставови, вкусови или искуства.

Тактиката на „блуење на оган“ е метод на Онак да ја сврти дискусијата во нему посакуван правец, само за да избегне одговор на тезите кои тој сам и без никаква присила ги изнесе.

Ако не се чувствува должен со нешто да си ја поткрепе сопствената дискусија, барем нека не крева прашина за да ни го замагли видикот и да заборавиме за што и воопшто сме почнале одредена дискусија. За дискусија од таков тип не идам на форум, ќе го гледам Латас - тој барем е платен за замаглување на видици и млатење празна слама.
druze forumski... ne me znaes izglada... bluenje ogani latas vesti... toa si go naucil izgleda.... te cekam da vidam do kaj ke ides so tvojot tvrdokoren stav.ako sme za diskusii so pktkrepen stav togash i ti potkrepi ja informacijata za potroshnjata tvoja...  znaes koga tvoeto bmw ke potrosi 6,6? togas koga i moeto  volvo ke potrosi 7,7 t.e. nikogas... ti vo staiv pamegot na kantar a fi sam go izmeri. a bidejki sum temelit  covek, onie 2-3 posta kaj shto tvrdis za potroshnjata kaj shto i objasnuvash kako si vozel se kvotirani i zacuvani. za sekoj slucaj da ne ti tekne da gi izmenis t.e. da smenis mislenje isto kako LP za naftata namesto maslo... prvo rece cela kolicina a posle 10% samo...

da recese deka za toa bmw si potrosil tolku so nafta ke ti veruvam ama na benzin kakva sakas imaj tehnolovija dzabe ti e... osven ako ne tie toa zo pomos na el pogoni toa da ne se  vozi pobrzo og 80...

za mene ovaa diskusija e zavrsena. moze da repliciras kolku sakas, nema da dobies odgovor.

Онак, па дали ти го читаш тоа што ти го пишуваш?
А, ако случајно би го прочитал, дали би го разбрал?
Зашто она што јас го пишувам, очигледно не го разбираш.

Друже форумски:

1. Никој не бара да ми веруваш.

2. Мене ич не ми е гајле дали ми веруваш.

3. На сите твои потпрашања ти одговорив, а ти нa крај ми го „измери паметот“ и ме поштеди од одговор на единственото мое прашање. Со оглед на тоа што изнапиша на тоа што НЕ те прашав, ти благодарам што „ме поштеди“.
Инаку одговорот ти го даде неколку пати досега - последниот, еве цитиран во постот горе од Ракунче.

4. На ваков пост за измерена потрошувачка http://forum.carclub.mk/index.php/topic,472.msg525109.html#msg525109 ти бараш да ја поткрепам информацијата. Што сакаш, фискални сметки, слипови од ПОС терминал, извештај од тековна, фотографија од пумпашот со мене и дисплејот на пумпата во позадина, изјава од двајца сведоци заверена на нотар?
Знам, знам, малку е, ама во Македонија нема сертифицирана лабараторија кое издава уверенија за измерена просечна потрошувачка.
Освен ако мислиш аргументирано како ти за твојата потрошувачка:
Цитат
... овие машини на отворена вожња трошат скоро упола помалце одошто во градска средина...

ај сега дизел љубителиве нека го објаснат тој момент со торкови, максимални и/или реални снаги, како и моментални сили... нека употребат графикони, слики и текстови од википедија, линкови од институции, за да ме убедат дека грешам... ај првото возило, грешев, можда нешто било штелнато ово оно... еве го брат близнакот на второто возило.. и пак ли иста прикаска?
Прикаски колку сакаш, а кога ќе дојде за факти - дискусијата е завршена.

5. Се фати за BMW дизел и во тотална контрадикција со претходниов цитат, пак по навика, без аргументи си трескаш бројки за потрошувачка. За да имаш осет кога дискутираш прво седни и вози некое BMW (по можност од овој век), па потоа шири твои субјективни заклучоци. За пак да не ми го „мериш паметот“, те предупредувам, сум возел 320d E90 177 KS, 330 Ci E46 231 KS, 520i Е39 170 KS - сите од овој век и уште неколку од минатиот. И да, не на крукче околу зграда, туку и на дестинации преку 3000км. Моите искуства не се совпаѓаат со твоите шпекулации.

6. За твојата збирка на мои постови за потрошувачка еве уште еден линк (од оваа тема на форумов) - не е и нема да биде едитиран, ама имај го за секој случај http://forum.carclub.mk/index.php/topic,472.msg481750.html#msg481750
Напомена: И за овој пост важат истите ставови од точките 1 и 2.

Седмо и последно. Следниот пат не почнувај дискусија ако на крајот пак не „поштедуваш од одговор“, за да не изгледаш како турска серија која се прекинува во најинтересното, а нас гладните за сапуница гледачи не оставаш на цедило и во тешка неизвесност до следната епизода - во која пак ништо нема да се случи.

Онак, форум е ова, комплекси се лечат на друга (веб) адреса.
« Последно менување: 29 Септември 2013, 03:20:48 am ZokiPet »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #6623 на: 29 Септември 2013, 03:19:22 am »
Кавадарци - Атина - Спарта - Атина - Деклеа - Кавадарци: точно еден цел резервоар = 1414 km

Просечна потрошувачка Кавадарци - Атина (малку побрзо, денско возење, клима) 4.5/100
Просечна потрошувачка Атина - Кавадарци (малку побавно, ноќно возење, без клима) 3.8/100

На враќање во Кавадарци дотурив за уште 250 гориво колку да се дотркалам до Скопје.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #6624 на: 29 Септември 2013, 03:32:42 am »
Браво, ме заболеа очиве од бројкава за автономија со еден резервоар.

Мене по 850 км, секој следен метар ми е во панична потрага по бензинска пумпа :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #6625 на: 29 Септември 2013, 04:33:49 am »
more u zadnje golphon nesto rastrosen e... 10 gi pi4kat niz grad...1.9 dizel obicen...60-70 ks e..

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #6626 на: 29 Септември 2013, 07:39:11 am »
Кавадарци - Атина - Спарта - Атина - Деклеа - Кавадарци: точно еден цел резервоар = 1414 km

Просечна потрошувачка Кавадарци - Атина (малку побрзо, денско возење, клима) 4.5/100
Просечна потрошувачка Атина - Кавадарци (малку побавно, ноќно возење, без клима) 3.8/100

На враќање во Кавадарци дотурив за уште 250 гориво колку да се дотркалам до Скопје.

Одличен резултат! Добро ќе беше да го наполнеше целиот резервоар во Кавадарци, за да знаевме точно колку литри се за тие 1414 км, но и вака е ок. 60l/1414km (65 собира кашкаито, ќе земеме дека сепак останале 5л пред да наточиш пак), тоа се одлични 4,2л/100км во просек!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6627 на: 29 Септември 2013, 08:57:50 am »
Одличен резултат! Добро ќе беше да го наполнеше целиот резервоар во Кавадарци, за да знаевме точно колку литри се за тие 1414 км, но и вака е ок. 60l/1414km (65 собира кашкаито, ќе земеме дека сепак останале 5л пред да наточиш пак), тоа се одлични 4,2л/100км во просек!

Цел го наполнив во Кавадарци. Не, не останале 5 литри пред да наточам пак :) По моја слободна проценка останало околу пола кило (знам пошто последните стотина километри колата увелико се бунеше „ало, пип пип, треп треп, ти луд ли си, одма на бензинска!“). Значи, не се 60л/1414 туку 65л/1414 - кога го полнев на идење го наполнив до капаче буквално, капка по капка на крај.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #6628 на: 29 Септември 2013, 09:01:36 am »
Да не случајно забележа која ти била просечната брзина? Импресивни бројки.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #6629 на: 29 Септември 2013, 09:05:22 am »
Да не случајно забележа која ти била просечната брзина? Импресивни бројки.

Да. На одење 95, на враќање 90.

Скоро све е крстарење на аутопут со тук-таму подзастанување на бензински.