Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2208649 пати)

Присутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7215
  • French diamond
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #16320 на: 16 Август 2025, 19:44:10 pm »
Денес рекордна потрошувачка со "Масератито" мое

За 543км потроши 58 литри или во превод 10.6   ::)

[

п.с на сликата имам контакт дадено, стрелката не мрдаше ич, едвај 3 литри останале внатре само. Возено динамично 160- 210, no лимит автопатот не плачете одма.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
« Одговори #16321 на: 16 Август 2025, 21:25:13 pm »
Денес рекордна потрошувачка со "Масератито" мое

За 543км потроши 58 литри или во превод 10.6   ::)

[

п.с на сликата имам контакт дадено, стрелката не мрдаше ич, едвај 3 литри останале внатре само. Возено динамично 160- 210, no лимит автопатот не плачете одма.
Воопшто не е лошо за тоа темпо.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #16322 на: 16 Август 2025, 21:38:51 pm »
Битола - Гевгелија- Мрзенци Јавор Џоко и назад 31.5 литри плин. Со клима и 4ца вкола, до 20 плус од знаци. 1361 денари 8 литри на 100км.
Јас поќе од колата потрошив :) Немам зборови за јагнешкото....

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #16323 на: 18 Август 2025, 09:06:51 am »
До Старо Градче водопад и назад
укупно 6,1, од таму до дома 5,7
со овој резервоар безмалку 680км поминати, вели дека има уште за околу 200

Во Еуро Хотел Градче на самото езерце „потроши“ многу помалку отколку во Скопје и храната беше одлична ;D

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #16324 на: 18 Август 2025, 09:34:04 am »
Морам да признаам дека ова ми е најинтересна потрошувачка која ја следам бидејќи кај мене е ист тип на возило не хибрид и се обидувам да извадам заклучок дали хибридот е навистина поекономичен.
Математиката вели дека разликата во гориво на 100к километри би била некаде околу 3000 евра. Со оглед на поскапата цена за купување и цена за смена на батеријата која сигурно ќе мора да се менува доста дискутабилно е дали заштедуваш со хибрид. 

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #16325 на: 18 Август 2025, 12:06:38 pm »
Не е се црно на бело. Разлика во перформанси, тоа што хибридот го нуди во град тишина и спокој неможе турбо бензинец да го замени. А во град потрошувачката е скоро дупло пониска ма отворено тука некаде.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #16326 на: 18 Август 2025, 12:14:25 pm »
Со оглед на тоа дека возев хибрид варјанта не би се сложил дека тишината во град е предност. Т.е. тјусонот конкретно е изненадувачки тивок низ град што нема разлика а хибридот во тојотата знаеше нагло да се вклучи и да отиде во високи вртежи што дури и побучен беше. Ова е лично моето искуство на тест возењето.

За перформанси истотака не ми значи нешто многу односно не чувствувам дека ми фали снага со чист бензин. 
На крајот од денот разликата кај ист модел е 10к евра бензин вс хибрид и ако земеме се во предвид навистина е дискутабилно дали се исплаќа да доплатиш толку за хибрид или за 15к да земеш мало градско електрично автомобилче кое повеќе ќе има смисла како комбинација за истите пари.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #16327 на: 18 Август 2025, 12:19:38 pm »
Морам да признаам дека ова ми е најинтересна потрошувачка која ја следам бидејќи кај мене е ист тип на возило не хибрид и се обидувам да извадам заклучок дали хибридот е навистина поекономичен.
Математиката вели дека разликата во гориво на 100к километри би била некаде околу 3000 евра. Со оглед на поскапата цена за купување и цена за смена на батеријата која сигурно ќе мора да се менува доста дискутабилно е дали заштедуваш со хибрид. 

Ако речеме дека Киа/Хјундаи и Тојота се исто доверливи. Само редовни сервиси и ништо друго. и ако гледаме низ призмата на парите.

Ако ја ги правиш сервисите во Тојота и годишни проверки на хибридниот погон, во првите 15 години ќе ти ја сменат батеријата бесплатно. Ако изминеш во тие 15 години 250-300к километри, според твојата пресметка разликата е 10 000 евра.
За таа километража на Киа/Хјундаи ќе смениш ламели во менувач барем еднаш. Ќе смениш масло/разладна течност во менувач барем еднаш. Тоа му е 1500 до 2000 евра.
Дискови/плочки ќе смениш три пати повеќе отколку на тојотата за истата километража.  1000 евра разлика споредено со Тојота.

Плус тоа што го напиша Влатко.клп.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Слобода или смрт
« Одговори #16328 на: 18 Август 2025, 12:28:29 pm »

Ако речеме дека Киа/Хјундаи и Тојота се исто доверливи. Само редовни сервиси и ништо друго. и ако гледаме низ призмата на парите.

Ако ја ги правиш сервисите во Тојота и годишни проверки на хибридниот погон, во првите 15 години ќе ти ја сменат батеријата бесплатно. Ако изминеш во тие 15 години 250-300к километри, според твојата пресметка разликата е 10 000 евра.
За таа километража на Киа/Хјундаи ќе смениш ламели во менувач барем еднаш. Ќе смениш масло/разладна течност во менувач барем еднаш. Тоа му е 1500 до 2000 евра.
Дискови/плочки ќе смениш три пати повеќе отколку на тојотата за истата километража.  1000 евра разлика споредено со Тојота.

Плус тоа што го напиша Влатко.клп.

Гаранција на батеријата е 10 години. Ако имаш среќа да откаже во тој интервал супер но ако те задеси 11та година веќе се менува математиката многу. И да не е црно бело но не е ни тоа дека со хибридот имаш мега заштеда. Ако ставиш се на кантар ќе се избалансираат прилично многу ми е поентата. Ако така гледаш и сервисите за 150к во тојота се бар 1000 евра поскапи отколку сервисите до 150к во хјундаи според тоа што имаат објавено како цени за сервиси па ете ти го сервисот за мењачот и ламелата ќе се пребијат.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #16329 на: 18 Август 2025, 12:39:06 pm »
Баш сега прелистав што имам гаранција од сервис со нивната Релакс опција: 15 години старост и помалце од 250к километри ја покрива и батеријата. Обичната гаранција на хибридниот систем е 10 години.

Ако ја утепаш од возење во тие 15 години и навртиш 300-400-500к километри, нема да му ја мислиш за батеријата.

Нормално дека ќе се избалансираат во пари и разликата во десетина години и пари ќе биде максимум 10к евра. Дали и толку.

Најбитно од се е, да вози и да бидат само редовни сервиси. Марката не е битна толку многу.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #16330 на: 18 Август 2025, 13:46:36 pm »
Битола-Минстер,3ца во кола,фул,фул,нај фул (ch ch ch 😂)багаж

Возило,W205 C400...
Само за инфо,со W211 e280 cdi вадев 1л повисока,стално беше околу 9.8л на истата релација.
Со w204 c220 cdi бев исто или пола литар плус/минус на истата релација и истиот режим на возење.
Наредна кола мора да биди V8.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
« Одговори #16331 на: 18 Август 2025, 14:00:53 pm »
Битола-Минстер,3ца во кола,фул,фул,нај фул (ch ch ch )багаж

Возило,W205 C400...
Само за инфо,со W211 e280 cdi вадев 1л повисока,стално беше околу 9.8л на истата релација.
Со w204 c220 cdi бев исто или пола литар плус/минус на истата релација и истиот режим на возење.
Наредна кола мора да биди V8.
Sakas da kazes merc benzinci da kupime

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #16332 на: 18 Август 2025, 14:47:56 pm »
Јас кажувам како е ситуацијата,па секој нека си извади заклучок. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #16333 на: 18 Август 2025, 14:51:56 pm »

мене ми е интересна затоа што е шифоњер, а троши исто или помалку со да речеме 4-ката која ја имав претходно
тоа со математика што би било кога би било има премногу варијабли каде математиката ќе излезе односно нема да излезе, тука ќе биде батерија, кај друг ќе биде турбенце или двојна спојка на менувач или пукнато цревце што повлекува шлепови од странство итн. :)

познавам најмалку двајца со Тусон/Спортаж кои се незадоволни од потрошувачката, или се измотаваат или имаат сосема различен тип на возење

Тојотава низ град троши измеѓу 2,5 и 4,5 што не мислам дека е случај со било кое друго нехибрид, па и дизел возило особено не во волкав габарит

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30065
    • CARclub.mk
« Одговори #16334 на: 18 Август 2025, 15:17:36 pm »
На времето кога зборев дека хибридите на Тојота можат да трошат многу, многу, многу малку во град, луѓе ме правеа ненормален. Сега се уште подобри.
« Последно менување: 18 Август 2025, 15:39:27 pm zeroSignal »